Növekedett a bizalom és a beruházási kedv az agráriumban

Új konstrukcióval lépett piacra az OTP Agrár

Az agrárium jövedelmezőségének és tartós fejlődésének alapfeltétele a termelékenység javítása, ebben pedig kulcsfontosságú szerepet játszik az elmúlt években felpörgött agrárhitelezés. Ez abból is látszik, hogy a gazdaság szereplői közül a mezőgazdasági ágazat élt a leginkább az elmúlt fél évben a kedvezményes kamatozású NHP fix lehetőségével. A magyar agrárhitelezési piac folyamataiba az OTP Agrár sajtóreggelijén pillanthattunk be, ahol a hitelintézet új termékét is bemutatták.

A januárban indított, kedvezményes kamatozású NHP fix összes kihelyezésének csaknem negyede – több mint 52 milliárd forint –az agráriumba került, tehát a mezőgazdasági ágazat képviselői éltek leginkább a lehetőséggel. – A mezőgazdaság hitelállománya 2019 második negyedévének végén már elérte a 678 milliárd forintot, ami az előző év azonos időszakához képest 12,6 százalékos növekedés – ez jelzi a banki bizalmat és az összességében optimista gazdálkodói jövőképet. A meglévő és induló hitelfinanszírozási programoknak, valamint a vidékfejlesztési program beruházásainak köszönhetően a hitelezési aktivitás további bővülését várja az agrártárca – jellemezte a pozitív tendenciát Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára.

Az OTP Bank számára – amely már 2011-ben létrehozta Agrárágazati Igazgatóságát – mindez megerősíti, hogy a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások kiemelt figyelmet érdemelnek. A hitelintézet mára 11 országban rendelkezik összesen 1 500 fiókra kiterjedő hálózattal, és csoportszinten is kulcsszerepet szán az ágazat finanszírozásának.


Az OTP Agrár sajtóreggelijén pillanthattunk be a magyar agrárhitelezési piac folyamataiba

Új konstrukció a piacon

A magyarországi agrárium finanszírozásában a Vidékfejlesztési Program keretében elérhető pályázatok sikeres megvalósításához már régóta igénybe vehető az OTP Zöld folyosóelnevezésű hitelterméke, ami elsősorban a piac nagyobb szereplőinek kínál megoldást. A kisebb vállalkozások kihívásaira – hogy a gazdák minél szélesebb körben élhessenek a kedvező piaci lehetőségekkel – az OTP Agrár Fejlesztési Hitelének legújabb termékvariánsa ad választ, amely a kedvező kamatozású NHP fix lehetőségére épül.

Az OTP Agrár Fejlesztési Hitelének az NHP fix-re épülő beruházási és fejlesztési célú konstrukcióját minden olyan agrárvállalkozó igényelheti, aki a Vidékfejlesztési Program keretében támogatást nyert vagy agrárvállalkozói tevékenységének fejlesztése érdekében támogatással nem érintett beruházás megvalósítását tervezi, valamint megfelel a Magyar Nemzeti Bank NHP fix programjában rögzített feltételeknek.

– A konstrukció keretében az agrárvállalkozók, őstermelők vagy családi gazdaságok minimum 5, maximum 60 millió forintot igényelhetnek, legalább 5 és legfeljebb 10 éves futamidő mellett. A hitel 100%-os termőföldfedezet biztosítása vagy magántulajdonban lévő ingatlan és az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kezessége mellett vehető igénybe. Mivel a konstrukció az NHP fix programra épül, a futamidő végéig legfeljebb 2,5 százalékos fix költséggel kell számolniuk az ügyfeleknek – ismertette az új konstrukció kereteit Szabó István, az OTP Agrárágazati Igazgatóságának ügyvezetőigazgató- helyettese. A hiteltermék részleteiről az OTP Bank fiókhálózatában, illetve a www.otpagrar.hu/Fooldalhonlapon tájékozódhatnak.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentése szerint a nyertes uniós pályázati projektek megvalósításával az agrárberuházások további növekedése várható idén, a kedvező kamat- és finanszírozási környezet pedig a következő időszakban is arra ösztönzi az agrárium szereplőit, hogy beruházásaikhoz vegyenek igénybe előnyös feltételekkel kínált hitelforrásokat is.

agrárium beruházás termőföld vidékfejlesztés