fbpx

„EGYÜTT AZ ÉLELMISZERIPARÉRT” – megoldások munkaerőhiányra

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 november 04.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága a hatékonyabb munkaerőpiaci pozíció elérését segítő konferenciát rendez 2019. november 26-án, Budaörsön, az „EGYÜTT AZ ÉLELMISZERIPARÉRT” programsorozat részeként.

Az igazgatóság eltökélt szándéka, hogy az élelmiszeripari vállalkozások számára olyan kézzelfogható segítséget nyújtson a munkaerőhiányból fakadó problémákra, amelyek által javítható a szervezet munkaerő-megtartó képessége, a dolgozói motiváció, és javul a vállalkozás munkaerőpiaci megítélése. Ennek érdekében a konferencián az alábbi témák lesznek fókuszban.

„Business Coaching – a vezetőfejlesztés kulcsszereplője”

Amikor a vállalatok küzdenek a digitalizáció, az automatizálás, a munkaerőhiány és az állandó változások világában, a versenyképesség – sőt, valójában a túlélés – szempontjából is alapvető fontosságú egy olyan kultúra megteremtése, amelyben az emberek tudnak egymással kommunikálni, csapatban működni, képesek kreatívan gondolkodni, ahol az empátia, az alkalmazkodóképesség mindenkinek alapvető készségévé válik. De kinek a feladata, kinek a felelőssége mindezek megteremtése és működtetése? Elsősorban természetesen a vezetőké! Ezért kell a vezetőket és a cégeket „golyóállóvá tenni” egy olyan nehezen kiszámítható, gyorsan változó környezetben, ahol nem tudható biztosan, hogy másnap mire ébredünk fel. Ebben pedig a vezető a segítséget, a támogatást, a fejlesztést a business coach-tól kapja.

„A tehetséges munkaerő megtartása – sikeres employer branding stratégiák”

Óriási változások zajlanak a munkaerőpiacon: növekvő bérszínvonal, megváltozott munkavállalói igények, a tehetséges munkaerő megtartásának nehézségei. Hogyan lehet egy cég munkáltatóként sikeres a munkaerőpiaci versenyben? Hogyan lehet a meglévő és potenciális munkavállalók számára vonzó képet kialakítani? Stratégiai szempontok és konkrét, gyakorlati javaslatok is terítékre kerülnek a szakértőtől.

„Hatékony belső kommunikáció és HR-adminisztráció-automatizálás chatbottal”

A munkavállalók a magánéletben mobiltelefonos csevegő alkalmazásokkal kommunikálnak ismerőseikkel. A munkatársaikkal csoportokat hoznak létre a közösségi médiában az információcseréhez. Hogyan tájékoztatják mindeközben a vállalat a dolgozóit? Gyakran még faliújság, nyomtatott kiadványok vagy szólánc útján! Ideje felzárkózni a dolgozók modernitásához, a chatbot-technológia alkalmazásával!

„Az atipikus foglalkoztatási formák, mint megoldások a munkaerőhiányra”

A munkaerő-kölcsönzés, a diákmunka és nyugdíjasok foglalkoztatása, mint atipikus foglalkoztatási formák, megoldást jelenthetnek az agráriumra jellemző időszakos, kiugró munkaerőigényre. Ezeknek a foglalkoztatási formáknak a tervezett igénybevételével a szektorra jellemző szezonális munkaerőhiány nagyrész orvosolható. A megoldáshoz a felek proaktív együttműködése szükséges.

Az előadásokat követően a résztvevőknek személyesen lesz lehetőségük kérdezni az előadóktól. A konferencián történő részvétel valamennyi élelmiszeripari tag számára ingyenes, de regisztrációhoz kötött! A részletes meghívó itt, a regisztrációs link itt érhető el. Az érdeklődők további információkat Polczer Katalin élelmiszeripari szakértőtől kaphatnak a [email protected] e-mail-címen.