fbpx

De miért a Calciprill®?!

Írta: Szerkesztőség - 2019 augusztus 13.

Hasznosulás, javulás, jövedelmezőség, észszerűség, kijuttathatóság – meggyőző érvek az Omya meszezőanyaga mellett

OMYA – Talajjavítás és Ca-utánpótlás hatékonyan!

Miért, mivel és hogyan kezeljük szántóföldjeink, kaszálóink talaját? Melyek a fontos különbségek meszezőanyag és meszezőanyag között. Mi a célja a Calciprill® granulált meszezőanyaggal való kezelésnek, és milyen eredményre számíthatunk?

Kikerülni az ördögi körből

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy az intenzív növénytermesztés érdekében alkalmazott nagy adagú műtrágyák használata, a meteorológiai változások miatt gyakran erőltetett talajművelési folyamatok, a hiányzó szerves trágya, mind-mind a talajok minőségi degradációjához vezet. A talajok „teljesítménye”, tápanyag-szolgáltató képessége, vízháztartása, folyamatosan romlik. Amennyiben a teljesítménycsökkenést nagyobb dózisú műtrágyák kijuttatásával próbáljuk kompenzálni, egy olyan ördögi körbe lépünk, amelynek környezetszennyezés, eredménykiesés, pénzkidobás az eredménye.

Versenyképes és eredményes növénytermesztés ma már talajjavítás nélkül elképzelhetetlen. Ugyanakkor különbséget kell tenni meszezés és melioráció között.

Hatóanyag és reaktivitás

A melioráció nagy jelentőséggel bíró, hosszú távú, nagy összegű befektetés, ami esetenként magában foglalja a drénezést, a 3D-s vízelvezetést és a nagy adagú, több tonnányi meszezőanyag kijuttatását vagy bizonyos esetekben a talajcserét. Meliorációs célokra, az Omya világszínvonalú egri üzemében gyártott rendkívül finom szemcseméretű és magas reaktivitású Agrocarb és Agrocarb-R termékeket ajánljuk. A 90%-ot meghaladó kalciumkarbonát-tartalom hatékony gyengesavas reaktivitással párosul, ami garantálja a hosszú távú, eredményes talajjavítást.

Természetesen a melioráció különböző gazdasági, technikai vagy egyéb szubjektív okok miatt sok esetben nem megvalósítható. Ilyen esetekben nyújt megoldást a granulált Calciprill® termékcsalád.

De miért Calciprill®? – tehetjük fel a kérdést.

A meszezőanyagok közötti legjelentősebb különbség a hatóanyagban és annak gyengesavas reaktivitásban rejlik. Ez a tulajdonság felelős a termék hatékonyságáért és eredményességéért. A Calciprill® termékcsalád gyengesavas reaktivitása kiemelkedő, CaCo3 tartalma 90% fölötti. Sajnos a piacon számottevő az építőiparból és egyéb iparágakból „átokosított” termékek jelenléte. Alkalmazásuk az esetleges nehézfém-, biocid-, korrozív- és/vagy perzselőanyag-tartalmuk miatt kerülendő. A talajjavító, talajkondicionáló-anyagok beszerzését célszerű bővített talajvizsgálati eredmény alapján (ideális esetben talajtani szakemberrel konzultálva) végezni.

A Calciprill® megoldást nyújt az alacsony pH-jú területeken való eredményes gazdálkodásra, ugyanakkor kiváló megoldás a magas Mg-tartalmú talajok Ca-ellátásának javítására. Azt mindannyian tudjuk, hogy a magas Mg-tartalom, megfelelő mennyiségű és minőségű Ca-ellátás hiányában, jelentős terméskorlátozó hatással bír. A kalciummal jól ellátott területeken termesztett növények kártevőkkel, kórokozókkal, kedvezőtlen természeti hatásokkal szembeni ellenálló-képesége és minősége számottevően magasabb a Ca-hiányos területeken termesztett társaihoz képest.

Elvárások és előnyök

A termékcsalád tagja a Calciprill® S14 is, a maga 14%-os kéntartalmával. Segítségével a kénigényes növények kén- és kalciumellátást oly módon lehet elvégezni, hogy azt nem kell a N-kijuttatáshoz kötni, korlátozni és ez a művelet közben nem savanyítja a talajt. A Calciprill® alkalmazása esetén észszerűsíthető a műtrágyaköltség. Elkerülhető a környezetszennyezés, jelentősen javul a kijutatott műtrágyák hasznosulása. Könnyen, pormentesen kijuttatható akár műtrágyaszóróval akár vetőgéppel. Az eszközöket nedvesség hatására sem korrodálja. Állományba is kijuttatható, égési tüneteket semmilyen körülmények között nem okoz. Megfelelő alkalmazása esetén jelentősen javul a nitrogén-, foszfor- és káliumfelvétel. Javulnak a talajban élő, hasznos szervezetek életkörülményei és jelentős hatással van a vízháztartásra is. A Calciprill® termékcsalád alkalmazása esetén az elvárás a terméseredmények és ezáltal a realizált haszon maximalizálása.

Kádár Zoltán agrármérnök
Omya Hungária Kft.

06-30-3532973

CÍMKÉK hatóanyagtalaj