fbpx

Idén is nagy sikerrel zajlott a Bayer Farm programsorozat

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 július 22.

Ha június, akkor Bayer Farm! Összesen 4 helyszínen (Békéscsaba, Sárbogárd, Szihalom, Gyóró) több mint 1000 gazda volt kíváncsi a Bayer Farm programsorozatra. A MezőHír 2019. június 6-án, Sárbogárdon, a Széra Kft. telephelyén járta végig körforgásban a 7 megállós szakmai napot!

A rendezvényt Kyster Angéla üzletágvezető nyitotta meg, aki bár személyesen nem tudott megjelenni, de vi1deóüzenetben köszöntötte az egybegyűlteket. A köszöntőben elhangzott, hogy a Bayer legfontosabb célkitűzései közé tartozik az innovatív megoldások a fenntarthatóság jegyében történő folyamatos fejlesztése. A közelmúltban lezajlott Monsanto-akvizíció mellett a cég életében szintén jelentős fejlődés, hogy a növényvédő szerek fejlesztése és forgalmazása mellett portfóliójuk a Dekalb jól ismert és népszerű vetőmagjaival is kibővül.

A Bayer új csávázószere DEKALB-megoldással, kukoricában és őszi káposztarepcében

– Az Acceleron vetőmag-csávázási megoldás: komplex gombaölő és biostimulátor hatású készítmény. Négy gombaölő hatóanyaga átfogó védelmet biztosít a kukoricának és az őszi káposztarepcének egyaránt, emellett a B-360 LCO (lipo-kitooligoszacharid) biostimulátor segíti a mikorrhizakapcsolatokat a talajban, hatására hatékonyabban működő gyökérzetet kapunk, mely egyrészt erőteljesebb fejlődést biztosít a növénynek, másrészt javítja a növény ellenálló-képességét, a lehetséges stresszhatásokkal szemben. E pozitívumok összessége természetesen jótékony hatással van a terméseredményre is – foglalta össze a csávázási innováció lényegét Nagy Gábor területi képviselő, majd rátért a kukorica-portfólió bemutatására.

Kukorica-portfólió a gazdák igényeihez igazítva

– Aki búza-előveteményben gondolkozik vagy utóvetést tervez, annak a 3972 vagy a 4351-es lesz az a két ajánlható hibrid, ami erre alkalmas. Kiemelném a 4943-ast, mely 3 évben (2015, 2016, 2017) volt az év kukoricája. Ezt a hibridet a termelők nyugodt szívvel választják, hiszen tudják róla, hogy kellően stabil és potens. Az 5068 szinte minden területre ajánlható, az 5182-essel pedig egy intenzívebb technológiában csúcsokat lehet elérni. A portfólióba jövőre bevezetésre kerülő DKC5685 hibrid idén 2 helyen volt kísérletben, és nem volt ritka a 22,5 tonnás terméseredmény.


Nagy Gábor területi képviselő

Bayer-újdonság a kalászos szegmensben

A Bayer Crop Science magyarországi kínálatában 2019-től elérhető új kalászos gombaölő készítményt, az Ascra Xpro-t Csorba Csaba, a Bayer szakembere mutatta be. Az Ascra Xpro két SDHI hatóanyag – a bixafén és a fluopiram – mellett egy triazol molekulát, a protiokonazolt is tartalmazza. Mindkét SDHI hatóanyag gombaölő hatása a kórokozók életműködésének csaknem minden fázisát érinti: elmarad a spórák csírázása, és gátolt a spóratömlő megnyúlása a levél felszínén, továbbá az apresszóriumok képződése leáll, ezért a gomba nem képes behatolni a növényi szövetekbe. Mindhárom hatóanyag felszívódó tulajdonságú! A két különböző hatásmód és mozgás jól kiegészíti egymást. Ezáltal az Ascra Xpro hatékonyan akadályozza a spórák csírázását (megelőző, illetve védő hatás), gátolja a csíratömlő és a tapadószervek kialakulását, és zavarja a sejtek közötti micéliumnövekedést (gyógyító, ill. kuratív hatás). A jól összeállított fungicid búzában való alkalmazása sok kísérlet átlagában 0,35 t/ha terméstöbbletet eredményezett a standard készítményekhez képest.

Bayer komplett kukoricatechnológia A-tól Z-ig


Hámos András marketingmenedzser

A Bayer vezető pozíciót tölt be a kukoricaherbicid szegmensben. Közismert, hogy az időjárás kitettségének köszönhetően nehéz előre tervezni, így a gazdák az utolsó pillanatban döntenek egy-egy kezelésről. A Bayer a palettájával minden eshetőségre felkészült; legyen szó csapadékos vagy nagyon száraz időjárásról, kukorica-portfóliójukkal teljes megoldást ajánlanak. Hámos András marketingmenedzser elárulta, hogy jövőre a népszerű Adengo és Laudis mellett egy új termék is bevezetésre kerül, mellyel a kukorica vetésétől a betakarításig – ahogy a szakember fogalmazott – az eddigi 99%-os lefedettségüket 100%-osra bővítik. A Bayer Crop Science üzletág képviselői továbbra is maximális készséggel állnak a gazdálkodók rendelkezésére, segítik a felelősségteljes Bayer-növényvédőszer-felhasználást, valamint a legmegfelelőbb Dekalb hibrid kiválasztását.