fbpx

Csaknem 150 milliárd mehet az élelmiszeriparba

Írta: Kohout Zoltán - 2019 június 20.

Érthetetlen, hogy az ágazat miért nem mozdul rá a lehetőségre.

Nőhet a termelés

Lemaradásban van a hazai élelmiszeripar, az utóbbi évek lendületes fejlődése ellenére is komoly tartalékok vannak a termelés fokozásában, a korszerű digitális eszközök alkalmazásában. Így látja az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára, Solymár Károly Balázs, aki a Modern Vállalkozások Programja Élelmiszeripar 4.0 konferencián elmondta: 60%-kal növelhető lenne a termelés, ha megfelelően használnák a digitális eszközöket”, ez továbbá mérsékelné az ágazati munkaerőhiányt.

Sovány az érdeklődés

Az EU-s Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében soha eddig nem látott nagyságrendű, 32,8 milliárdos pályázati forrás van digitális gazdaságfejlesztésre, informatikai fejlesztésekre további 6,3, versenyképes munkaerő biztosítására 23,7, pénzügyi eszközök fejlesztésére pedig további 75,7 milliárd forint támogatásra lehet pályázni.

A vállalati komplex infokommunikációs fejlesztésekre, a vállalati menedzsmentet támogató rendszerek kialakítására rendelkezésre álló forrásoknak csak a 75 százalékára érkezett igény, még lehet pályázni, de a beérkezett pályázatoknak csupán 1,8 százaléka származik az élelmiszeriparból. Utóbbi kapcsán az államtitkár meglepőnek nevezte, hogy például Békés megyéből, amely kifejezetten élelmiszeripari megye, egyetlen pályázat sem érkezett…

Újranyitott pályázat

Az MTI arról is ír, hogy az Ipar 4.0 pályázat forrásainak a fele kimerült, azt újranyitják: a versenyképes vállalatok tevékenységének emelt szintű digitalizációjára akár 100 millió forint vissza nem térítendő támogatást is pályázhatnak a cégek. A digitalizációt tekintve a közép-magyarországi régióra is kiterjesztik a támogatásokat. Az Ipar 4.0 továbbfejlesztéseként pedig ágazati digitális stratégiákat dolgoznak ki, egyebek között az élelmiszeriparra is.

Kohout Zoltán (forrás: MTI)

kulcssz