Kverneland iXtrack T3

Írta: Fodor Mihály - 2019 április 05.

Az AgrárgépShow szakkiállításon ismerkedhettünk meg a Kverneland tavaly debütált új vontatott szántóföldi permetezőgép sorozatának tagjával, az ixtrack T3-mal. A gép kifejlesztése a gazdálkodók segítségével történt, hogy precízen, könnyen és a lehető leghatékonyabban tudják a növényvédelmi munkákat ellátni. A gép rövid bemutatásában a Kverneland részéről Pintácsi László volt segítségünkre.

Pintácsi László, a Kverneland termékfelelőse

Fontos, hogy a gép valóban újdonság, nem „ráncfelvarrás” – minden részletében teljesen új megoldásokat használtak a tervezők. A T3-as modell két tartálymérettel, 2300 és 3600 literes kivitelben érhető el. Hídkormányzással látták el a gépet, ami már 1,5 m-es nyomtávnál is lehetővé teszi a hátsó híd kormányzását. A nyomtávolság maximuma egyébként 220 cm. Megújult tartály, vegyszerbekeverő és hidraulika-rendszer fémjelzi az új ixtrack T3-ast, illetve új a szoftver is. Csak ISOBUS-os kivitelben érhető el az új permetezőgép, annak köszönhetően egyszerű csatlakoztatni IsoMatch Tellus GO vagy PRO terminálokhoz vagy bármilyen AEF tanúsítvánnyal rendelkező monitorral használható. Az iXspray funkció hardveres és szoftveres elemei könnyű és kezelőbarát felhasználást tesznek lehetővé.

A vegyszerbekeverő teljesen új kialakítású, a gép oldalába integrálták. 35 literes űrtartalmú, oldalsó keverőfúvókákkal látták el, kannamosóval és direkt nagynyomású sugárral is felszerelték a porállagú anyagok bemosására. Az iXtrack T3 rugózott paralelogramma felfüggesztéssel van ellátva, amely biztosítja az optimális keretmozgást. A permetezés során és a közúton történő közlekedés esetén is csillapítja a keret mozgását. A vonórúd alsó vagy felső húzású is lehet, ez univerzálissá teszi ezen a téren. 32 fokos kormányzási szög és 3,6 m fordulási sugár teszi az iXtrack T-sorozatot nagyon rugalmas és szilárd munkagéppé. A szivattyú különleges helyen, a gép jobb oldalán található, a tartály alatt. Így minimalizálták a csőhosszakat, ami a tartályt és a szelepeket összekötik, így a maradék lémennyiség a lehető legkevesebb. Ez hasznos például különböző vegyszerek közötti átállásnál, illetve a téliesítésnél is. A szelepek tervezésénél a szokásos Kverneland-egyszerűség volt mérvadó, jól elválasztható a szívó és a nyomóoldal, ergonomikusan hozzáférhetők a mindennapi gyakorlatban használt kezelőelemek.