fbpx

Biopreparátumok szerepe terméketlen talajon, fűtetlen paprikahajtásban

Írta: Szerkesztőség - 2019 április 02.

 


1-2. kép. Fent S. griseoviridis-, lent a B. subtilis-kezelés által gátolt kórokozótelepek a 8. napon, Budapest, 2014 (fotó: dr. Nagy Géza)

A biogazdálkodás alatt lévő területek

A biotermékek piaca

A minősített ökológiai termékek árszínvonala általában magasabb a szokványos termékek árához képest, ez az ár azonban országonként és piaconként is eltérő lehet. A biotermékek magasabb árszínvonala miatt a keresleti szegmens elég szűk, s ez főleg a szegényebb kelet-európai országokra jellemző, ahol nincs elég fizetőképes vásárló. A biotermékek ára kulcskérdés, hiszen nem minden fogyasztó tudja a viszonylag magas felárakat kifizetni. Az ökotermékek magas ára szinte minden fogyasztói rétegnél gátja a keresletnek. Azok a vásárlói rétegek, akik megengedhetik maguknak a bioélelmiszerek fogyasztását, többnyire magas jövedelemmel rendelkeznek.

A biotermelés során felmerülő nehézségek

A nehézségek feloldása biopreparátumokkal

A növényvédelemben hasznos preparátumok

Kutatásaink szerint a B. subtilis jó hatású a szklerotíniás tőrothadásos hervadás ellen; mintegy 12%-os hozamnövekedést tudtunk elérni a preparátum segítségével fólia alatt. A B. subtilis által elért jó eredmények arra sarkalltak bennünket, hogy belevágjunk egy komplex vizsgálatba. Az ABiTEP GmbH. vállalat ügyvezetőjével, dr. Helmut Jungéval vettük fel a kapcsolatot, amelynek részeként egy különleges fermentált fajt, a B. amyloliquefaciens baktériumot vizsgáltuk. A preparátum rendkívül jól kivédte szinte az összes talajpatogént, valamint a növények magassága és a termésmennyiség 20%-kal meghaladta a nem kezelt növények hozamát. Érdeklődésünk, valamint szakmai aktivitás okán próbáltuk ki a Pythium oligandrum fajt. Vizsgálataink szerint a P. oligandrum jó a palántadőlés, valamint a szklerotíniás fertőzés ellen, ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy mivel oospórás gombafaj, ezért hatását csak megfelelően vizes közegben tudja kifejteni! Termesztési körülmények között 15%-kal adtak több termést a kezelésben részesült parcellák. A P. oligandrum is képes a növény gyökerére tekeredni, következésképp növeli az általános ellenálló-képességet. Egyébként a faj nagyon jó paradicsomtermesztésben paradicsomvész ellen. Új megoldásokat is kerestünk, ezért a mikorrhiza gombák felé fordultunk – ezek közül két olyan fajt szeretnénk megemlíteni, amely jelentős növényvédelmi hatással is rendelkezik! Az egyik a Glomus intraradices, a másik gomba pedig a Glomus mosseae, amelyeket megfelelően használva jelentősen helyreállítható a talaj termőképessége. Külföldön elvégzett kutatás szerint a Glomus intraradices és a Trichodermagombával való együttes kezelés megduplázta a paprika gyökértömegét! Megfigyeléseink szerint a mikorrhiza és a Trichoderma gombával való kezelés akár 40-50%-os hozamnövekedéssel is járhat! Kellő szakértelemmel és különleges szerves-biostimulánsok alkalmazásával megoldhatóvá válhat a biológiai talajfertőtlenítés!


3. kép. A gyógynövényes preparátumok hatására a paprika erős, viaszos fényű, sötétzöld, bőrszerű leveleket nevel, Sárszentmihály, 2018  (fotó: Németh T.)

A klímaváltozás, valamint a stressz- hatások okán a kutatók felismerték, hogy a szilícium nagyban hozzájárul az ellenálló-képesség fokozásához. A szilíciummal, antistressz-anyagként jó eredmények érhetők el bizonyos biotikus és abiotikus hatások ellen. A szakemberek rámutattak, hogy a kezelt növényeknél az epidermiális bőrszöveti rész jóval erősebb lett, ezért egyre több olyan termék jelent meg a piacon, amely szilíciumtartalmánál fogva biostimulánsként fokozza a növények ellenálló-képességét a külső behatásokkal szemben. Ausztrál kutatók is bebizonyították, hogy ez az anyag riasztóan hat a rovarokra. Úgy vélték, hogy a kezelésben részesült növényeknél ún. „homokíz” tapasztalható, ez lehet az oka, hogy a kártevők elkerülték a kezelt parcellát.

A bársonyvirág tiofén, valamint egyéb hatóanyagainak köszönhetően jó rovarriasztó, ráadásul citotoxikus hatása is érvényesül a kártevőkre. A meztelencsigát is távolt tudja tartani, és érdekes módon vonzza a fürkészdarazsakat. A koriander növényiillóolaj- (linalool-) tartalmának köszönhető, hogy szinte az összes károsítót (a gyomnövények kivételével) távol tudjuk tartani – természetesen megfelelő töménységben alkalmazva –, még a vándorpoloskát is. A linalool valójában egy olyan illóolaj, amely egy terpenoid típusú vegyület. A fólia felé forduló leveleknél, amelyek kevésbé kaptak a gyógynövény-preparátumokból, jelentkezett a tripsz szívogatásból származó (TSWV) paradicsom foltoshervadás-vírus (4. kép), meglá
tásunk szerint ezért törekedni kell a teljes felület lombkezelésére!

Az organikus termelés sarokpontja a tápanyag- ellátás, hiszen semmiféle szintetikusan előállított műtrágya nem használható fel erre a célra! A nitrogénellátás kizárólag szerves úton végezhető el organikus termelésben. A különféle algakivonatokra alapozunk, például a zöld Chlorella vulgaris és a Chlamydomonas reinhardtii algára, amelyek nitrogéntartalmuk mellett foszfort, káliumot, továbbá mezoelemeket és mikroelemeket is tartalmaznak. Ezek mellett 16-féle aminosavat, a növény fejlődését segítő anyagokat, vitaminokat, továbbá szelént és titánt is biztosíthatnak. A titán a növények számára nem alapvető tápelem, de kismértékben szükséges, kutatók úgy vélik, ill. tapasztalataink is alátámasztják, hogy növeli a stressz elleni faktort a növényeknél.

4. kép. A fóliapalásthoz közeli növényről szedett, levéltripsz által szívogatott levélen megjelenő  TSWV paradicsom bronzfoltosságvírus tünete, Sárszentmihály, 2018 (fotó: Németh T.)

Mivel a paprika nitrogénigényes növény, ezért különleges organikus növényi aminosavas preparátumokkal is ki szoktuk elégíteni a növények nitrogén- igényét. A szabad növényi aminosavak szinte azonnal beépülnek a növényi szervezetbe, és gyors, lendületes hatást fejtenek ki, így a növény energiát spórol, és lerövidül a szedéshez szükséges időt. Az Ascophyllum nodosum nevű barnaalga Norvégia, Grönland és Írország körüli tengerekben őshonos. Jelentős mértékben tartalmaz különféle tápelemeket, mint jód, kálium, kalcium, foszfor, vas, magnézium, kén, réz, cink és mangán. A Laminaria hyperborea egy barnaalga faj, amely abiotikus és biotikus stresszhatások kivédésében játszik szerepet, ezek mellett tapasztalataink szerint növényerősítő hatással is rendelkezik. A Sargassum muticum, amely szintén a barnaalgák családjába tartozik, jelentős káliumtartalma miatt jól használható, és nitráttartalma miatt is előnyös egy ökotermelő számára. Összeségében az algát tartalmazó preparátumok jelentős makroelemeket, mikroelemeket, valamint természetes növekedésserkentő hormonokat tartalmaznak.

Hangsúlyozni szeretnénk, hogy ezeket az anyagokat kellő szakértelemmel és a paprika fejlettségével szinkronban lehet csak alkalmazni, ehhez kell a biodinamikus gondolkodás. Fontos beszélni a szinergiáról, amely a talaj-táp- anyag-növény kapcsolatot jelenti. Az általunk leírt anyagokat össz- hangban alkalmazzuk, és igyekszünk olyan preparátumkombinációt beállítani, amely mindhárom tényezőt kellő mértékben segíti. A biológiai eljárásoknak köszönhetően képesek vagyunk szikes talajon is eredményesen paprikát termelni, oly módon, hogy a termés egészséges, és rendkívül értékes beltartalommal bír.

SZERZŐ: NÉMETH TAMÁS OKL. NÖVÉNYORVOS, PAPRIKATERMELŐ, A PAPRIKA BIOLÓGIAI NÖVÉNYVÉDELEMÉVEL FOGLALKOZÓ HAJTATÁSI SPECIALISTA, SÁRSZENTMIHÁLY