fbpx

A robotok szerepe az agráriumban

Írta: Csomor Zsolt - 2019 február 21.

A mezőgazdaság 21. századi átalakulásának része a robottechnológia egyre nagyobb szerepe is. Néhány évtized alatt ezek a hipermodern eszközök nagy gyorsasággal robbantak be az agráriumba.

A robottechnológia kiteljesedése a precíziós gazdálkodásban érhető tetten, olvasható az Agrárium Blog oldalán. A Transparency Market Research néhány évvel ezelőtti prognózisa szerint a robotikához köthető mezőgazdasági gépek piaca 2020-ra elérheti az 5,7 milliárd dolláros forgalmat. Ez önmagában is bámulatos, de ha azt is figyelembe vesszük, hogy 2016-ban ez az összeg 1 milliárd dollár volt, még inkább megdöbbentő. A kutatás az automatizált gépeket több csoportba sorolja: drónok, önvezető traktorok, fejőrobotok, automata betakarítógépek és egyéb eszközök.

Egy másik csoportosítás szerint a három munkafolyamat, amit a robotika leginkább megcéloz: vetés/gyomlálás, betakarítás és a környezet felügyelete. A Blue River Technology traktorjai – saját bevallásuk szerint – 90%-kal tudták csökkenteni a vegyszerhasználatot a masináik segítségével.

Az automatizálás a betakarítás tekintetében nem új keletű, vannak azonban bizonyos növények, mint egyes zöldség- és gyümölcsfajták, amik komoly kihívást jelentenek. Ezeknél általában igen sérülékenyek, így óvatosan kell szedni a terményeket. Emellett méretük és színük is változatos, ami szintén nehezíti az automatizálást: e területen is zajlanak a kísérletek.

A legtöbb lehetőséget a környezet felügyelete rejti magában. Ezen a területen igen előrehaladott a modern technológia használata, s a tapasztalatok szerint igen hatásos is.

A robotizáció jelenleg még igen költséges, így a kisebb gazdaságok számára rémisztőnek tűnhet, de itt is haladhatnak lépésről lépésre. Részletekre bontva pedig sokkal beláthatóbb anyagilag is a folyamat. A technológia előrehaladásával továbbá az árak csökkenése is várható.