fbpx

Mert szükség van rá Szemléletváltás a kalciumos talajjavításban

Írta: Szerkesztőség - 2019 február 05.

A kalciumos talajjavításra nagyobb szükség van, mint ahogy azt gondolnánk. Ehhez képest nem kizárólag a kalciumnak, mint építőelemnek a talajban és a növények fejlődésében betöltött meghatározó szerepét nem ismerjük, vagy nem vesszük kellően figyelembe, hanem a talajunknak, mint a növénytermesztést meghatározó alapvető közegnek az állapota – hogy diplomatikusan fogalmazzunk – sem a prioritási lista élén szerepel.

Talajunk állapota messzemenően befolyásolja ezen általunk alkalmazott – akár csúcstechnológiájú – módszerek, kiváló genetikai alapok, illetve kijuttatott tápanyagok érvényesülését a növény teljesítményében. Rendelkezhetünk a legjobb gépparkkal, talajművelő eszközökkel, dolgozhatunk precízen, talajvizsgálatra alapozott okszerűen adagolt és kijuttatott műtrágyázási technológiával; a nem megfelelő állapotú talaj nem fogja lehetővé tenni ezeknek az érvényesülését az eredményességünk növelésében. Nem lehet kellően kihangsúlyozni a rendszeres és lelkiismeretes talajvizsgálat szerepét, mint ahogy azt sem, hogy a talajvizsgálatban szereplő valamennyi paraméter értékes információt szolgáltat – ami már az alapvizsgálatokra is érvényes. A növénytáplálás szempontjából értelemszerűen fontos nitrogén-, foszfor- és káliumellátottsági szint mellett a talaj állapotát jól tükröző Arany-féle kötöttségi számra, a szervesanyag-tartalomra és pH-értékre kevesebb figyelmet fordítunk – talán azért, mert nem tudjuk pontosan, mi a jó érték, illetve hogyan tudnánk rajta javítani. Pedig ezek közül különösen a talaj kémhatását mutató pH-érték (1. és 2. ábra) az, amelyre kiemelt figyelmet kellene fordítanunk.


1. ábra


2. ábra

És itt kapcsolódunk a kalciumos talajjavítás kérdésköréhez. A talaj savanyodása egyenes összefüggésben van a talaj kalciumszintjével. Minél kevesebb az ott fellelhető kalcium, annál savanyúbb a talaj. Ebből logikusan következik a megoldás: a savanyú talaj helyreállítása a kalcium talajba juttatásával lehetséges. És hogyan lesz a kalciumos talajjavítás egyszerű és hatékony? A válasz a megfelelő kalciumos talajjavító termék megválasztásában rejlik. A megfelelő termék – legegyszerűbb megfogalmazásban – egyszerűen kijuttatható, és a talajban hatékonyan, lehetőség szerint kellően gyorsan dolgozik. Ahhoz, hogy egy talajjavító termék mindezt tudja, a megfelelő hatóanyagra van szükség. A pontosabb megértéshez járjuk körbe a kalciumos talajjavításban használható hatóanyagcsoportokat és azok jellemzőit:

1. Kalcium-karbonát, illetve kalcium-magnézium-karbonát- őrlemények


3. ábra

2. Karbonátgranulátumok

a. Mekkora a talajvizsgálati eredmény alapján kiszámított dózis?

c. Mennyi a termék tonnánkénti ára?

A megfelelő termék egyszerűen kijuttatható, és a talajban hatékonyan, lehetőség szerint kellően gyorsan dolgozik

3. Aktív kalcium (kalcium-oxid) hatóanyagú szemcsés termékek

–Egyszerű kezelhetőség és kijuttathatóság: A kalcium-oxid oldhatósága gyakorlatilag nem függ a szemcsemérettől, így a röpítőtárcsás kijuttatáshoz megfelelő szemcseméretű termék kialakítására ad lehetőséget. A röpítőtárcsás szórás egyenletesebb szórásképet, nagy szórásszélességet és gyors előrehaladást tesz lehetővé, nagy napi hektárteljesítménnyel – mintha műtrágyát szórnánk.

– Az anyag egyedülállóan magas koncentráltsága – és ezzel összefüggésben a hektáronként kijuttatandó anyag mennyisége: a szükséges dózis nem tonnákban, hanem mázsákban mérhető. A gyors és egyszerű kijuttathatóság lehetővé teszi az akár minden évben kisebb dózisokkal végrehajtott, lépcsőzetes pH-emelést, amelyhez a talajélet is könnyebben alkalmazkodik. A kisebb mennyiségek évenkénti kijuttatása biztosít egyfajta folyamatos – és jó esetben növekvő – kalciumjelenlétet, amely az adott területen termesztésbe kerülő valamennyi kultúrának előnyére válik.

közvetlenül a vetéssel egy menetben (minimum 1 héttel a vetés előtt ajánlott kijuttatni és sekélyen bedolgozni),

  • erősen bokrosodott, nagy levelű, „összezárt” állományban (a szemcsék a talajra hulljanak, ne a növényre).
  • Mivel a talaj pH-értéke egy táblán belül igen komoly eltéréseket mutathat, érdemes a homogén zónák lehatárolását és az arra alapozott differenciált kijuttatás alkalmazását is fontolóra vennünk. Így érhetjük el a legjobb eredményt, elkerülve az egyes foltok, zónák alul- és túladagolását.


    4. ábra

    Mit várhatunk a kalciumos talajjavító alkalmazásától? A hatóanyag az oldódást követően a savanyú talaj kémhatását a semleges irányba mozdítja el, javítja a talaj szerkezetét, vízháztartását, ezáltal a szélsőségekkel – pl. aszály – szemben ellenállóbbá teszi; elősegíti a talajélet intenzifikálását, és javítja a műtrágya hasznosulását. Nem kérdés, hogy a kalcium mennyire fontos szerepet tölt be a gazdálkodás hosszú távú eredményességében. A megfelelő szintű és kiegyenlített kalciumellátottság biztosítása viszont nem könnyű feladat. Ehhez pontosan ismernünk kell a talajunkat, annak állapotát, amiről a legjobb talajmintavétellel és laboratóriumi vizsgálattal meggyőződni. Ennek ismeretében tudunk célzott és megfelelő mértékű utánpótlásról gondoskodni, amihez érdemes szakember tanácsát kérni, és olyan terméket választani, amely a célnak és a technológiánknak is megfelel. Ebben ma már a mezőgazdaságot kiemelt területként kezelő cégek is segítséget tudnak nyújtani.

    És ne feledjék – az egészséges talaj értékesebb!

    SZERZŐ: WÁGNER JÓZSEF ÜZLETFEJLESZTŐ