fbpx

Részletekben a lényeg – csávázószer választás kisebb sebességgel

Írta: Szerkesztőség - 2018 szeptember 24.

Kérdeznénk kedves olvasóinkat: ültek-e már igazán gyors sportkocsiban? A gyorsulás beleprésel az ülésbe, vérmérséklettől függően, vigyor vagy rémület ül ki az arcunkra. Erősen markoljuk a kormányt, csak az alánk rohanó út közepére, az elválasztó sávra tudunk koncentrálni, míg a környezet egy pici, egybefüggő csíkká olvad össze a parányi oldalüvegen.

Ismerős az érzés? A tavaszi szezon is így rohant el mellettünk. Március végéig nem igazán tudtunk mit dolgozni, aztán berobbant a munkacsúcs a gazdaságokban és a növényeknél is. Két hét alatt elvirágzott a repce, és minden növény iszonyú iramban próbált reagálni a környezet változásaira. A szokásosnál jóval előbb virágzott a napraforgó és a kukorica, majd előbbre került az aratás kezdése is. Már a napraforgó-deszikkálás idejében vagyunk. Nincs sok idő, hiszen az őszi input-ajánlatok, akciók is a piacon vannak. És hamarosan itt az ideje a vetőmag csávázásnak is. Ezzel sem sokat bíbelődünk. Lehet, hogy már eleve kezelt vetőmagot rendelünk, vagy az kerül a magra, ami éppen kéznél van, esetleg jó az ára. Azért a nagy rohanásban érdemes kicsit lassítani – kinézni az ablakon, és szemügyre venni a táj egy-egy fontosabb, szebb képződményét, hiszen tudjuk, a részletekben a lényeg. A csávázásnál ilyen fontos, de a gyors döntés során nem nagy szerepet játszó részlet a formuláció. A készítmény kiválasztásánál nem szokták elsők között említeni ennek a fontosságát, pedig a formuláció a hatóanyagok működése és a csávázást végzők egészsége szempontjából is nagy jelentőségű. Érdemes tehát pár szót szólni arról a technológiáról, amit egyre többen ismernek és szeretnek meg a Rancona 15 ME és a Rancona i-Mix készítményeink használata során.

 

A mikroemulzió titka a parányi cseppméret és a folyadék halmazállapotú hatóanyagok és egyéb alkotók széles hőmérsékleti tartományban is rendkívül stabil rendszere. Az FS formulációhoz képest akár 1/500-ad! (lásd. 1. ábra) részecskeméretű kolloidtartományba tartozó parányi cseppek a korábbiaknál jóval egyenletesebbek, és így bevonatot képeznek a vetőmag felületén. A hézagmentes, többrétegű csávázószerpajzs révén a kontakt védelem tökéletesebbé válik. Az összefüggő, egyenletes felületről a folyadék halmazállapotú hatóanyag-mennyiség gyorsabban, egyenletesebben és mélyebbre tud a vetőmag belsejébe hatolni. Ez különösen a maghéj alatt és az embrió közelében megbúvó kórokozók elleni védelemben létfontosságú. A mikroemulziós készítmények adagja kicsi, dózisuk egyértelmű, kezelésük egyszerű. Kiemelendő fontosságú, hogy a stabil és folyékony alkotóelemekből álló formulációnak köszönhetően nincs kiülepedés a rendszerben és a tárolás során a kannában sem.

 

A vetőmag védelme igen fontos, de emellett a környezet és a kezelőszemélyzet egészsége is, méltán, egyre jelentősebb. A MikroEmulziós technológia „áldása” révén a hatóanyagok teljes mennyisége a vetőmagon marad, és bejut működési helyére, a talajba. Jóval kisebb a környezeti terhelés, nem jelenik meg leporlott csávázószer sem a csávázási folyamat során az üzemben, sem a vetéskor. Ezért a kezelőszemélyzet egészsége is jóval kevésbé van kitéve károsodási veszélynek.
A növényfajnak, -fajtának megfelelő hatóanyag kiválasztását is érdemes kissé „ízlelgetni”, mert ennek is megvan a „maga zamata”. Az ipkonazolnem véletlenül az a bázis molekula, amelyre a későbbi fejlesztések is alapulnak. Igen széles kórokozó-spektruma révén a vetőmagok védelmét kimagaslóan tudja ellátni. Különösen fuzáriumfajok, üszöggombák és rizoktónia ellen igen hatékony. Mivel nincs reguláló hatása, a csírafejlődésre is igen biztonságos. Már igen kis adagban hatékony Rancona 15ME készítményünk erre igen szép példa. Legyen az búza, rozs, tritikálé, zab vagy árpa, kiválóan teszi a dolgát. Rendkívüli hatékonyságát porüszög ellen tudjuk legjobban letesztelni (1. kép).

 

Az őszi árpákra azért ajánljuk a kombinációs Rancona i-Mixet, mert imazaliltis tartalmaz (2. kép). Ez a hatóanyag ugyan hatáskifejtését tekintve ugyanolyan ergoszterol biosztézis-gátló hatású, mint az ipkonazol, de az árpa vetőmagban megbújó és csírát támadó pirenofórás betegségeket megbízhatóan blokkolja. A kombináció spektrumába a szeptóriával fertőzött vetőmag védelme is beletartozik, ezért a Rancona i-Mix őszi és tavaszi búzára is kiváló ajánlat. A teljes kalászos kultúrakörben rendelkezik engedélyokirattal.

Fontos tudni, hogy mindkét mikroemulziós készítményünk korlátozás nélkül alkalmazható az AKG különböző programjaiban.

Mivel egyre korábban vetünk, kevesebb vetőmagot használunk hektáronként, a kártevők elleni védelem is fontossá vált. A talajlakó és lombon károsító rovarok elleni védelem kiváló eszköze a Matrero 600 FS készítményünk imidakloprid hatóanyaga. Ez a vetőmagról leoldódva bejut a csíranövénybe, és annak növekedésével lépést tartva hosszú ideig tartó erős védelmet ad a vírusvektor levéltetvek, kabócák ellen (3. kép).

 

 

Signal 300 ES készítményünk formulációját és hatóanyagát tekintve is kilóg a sorból. Kis cseppmérete révén (1. ábra) egyenletes, tartós bevonattal képes a védendő vetőmagot ellátni. Hatóanyaga, a cipermetrin kontaktvédelmet biztosít, és erős repellens hatással bír, csócsárolólárva, drótféregés egyéb talajlakó kártevő elleni hatása révén különösen kalászos elővetemény esetén ajánlható.

A nagy rohanásban nehogy elfeledkezzünk a Vitavax 2000 készítményünkről, hiszen a csávázás gerincét jelenleg ez a szer jelenti. Hatóanyagai, a karboxin és a tirám szerencsés párosításának és magas hatóanyag-tartalmának köszönhetően a Vitavax még mindig kiemelkedően teljesít. Különösen jól alkalmazható a stresszes helyzetekben, mint a megkésett vetés, a fuzárium veszélyes környezet (tarlómaradványok, elővetemény) vagy a rossz minőségű magágy. A gyengébb csírájú, rosszabb vigorú vetőmagva kegyetlen segítője.

 

A Vitavax mellett a Royalflo a legszélesebb kultúrakörben engedélyezett, tirámtartalmú csávázószer-készítmény. A tirám hatóanyaggal számos növényfaj vetőmagján találkozhatunk, hideg talajban egyedülálló hatásának és széles gombaspektrumának köszönhetően, leghamarabb a különböző repcevetőmagokon. Az európai uniós hatóanyag-szabályozási folyamat során, mint arról az érintettek értesülhettek, a neonikotinoid hatóanyagú készítmények kivonásra kerülnek, így a Matrero jövőre már nem segítheti a munkánkat.

A tirám hatóanyag is a célkeresztbe került. Kár lenne érte, hiszen hosszú ideje a rezisztencia kialakulása nélkül dolgozik a vetőmagvak védelme és a gazdatársadalom boldogulása érdekében. Esetleges kivonásával számos kultúrában marad védelem nélkül a vetőmag, mert egyelőre nincs helyettesítő készítmény.

Reméljük, a sebesség csökkentésével és a részleteket is figyelembe vevő kitekintéssel a majdani döntés mindenki számára megnyugtató megoldást hoz. Aki figyelmesen elolvasta cikkünket, az megtalálta benne a válaszokat a csávázással kapcsolatban felmerülő kérdéseire. Keressék szakértő kollégáinkat, termékeinket kereskedő partnereinknél!

Jó vetést és jó őszi szezont kívánunk az Arysta csapata nevében!

SZERZŐ:
VADOS CSABA,
TERMÉKFELELŐS