fbpx

A növénytermesztés perspektívái

Írta: Fodor Mihály - 2018 augusztus 31.

A Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) Szántóföldi Napok rendezvénye

Több mint húszezer – közte 1800 külföldi – érdeklődő látogatott el Bernburgba (Szász-Anhalt), a DLG Nemzetközi Növénytermesztési Központjába, a hagyományos szántóföldi szakmai bemutatóra.

A 2018. június 12. és 14. között megrendezésre került kiállítás újfent bemutatta a modern növénytermesztés lenyűgöző eredményeit. A kiállítást a DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) közösen szervezte a Szász-Anhalt tartomány Környezetvédelmi, Mezőgazdasági és Energiaügyi Minisztériumával és az Allianz nevű szervezettel (München), valamint a müncheni és magdeburgi Mezőgazdasági Biztosító Részvénytársasággal. Szakmai partner volt a Megújuló Nyersanyagok Szakmai Ügynöksége, az Olaj- és Fehérjenövényeket Támogató Szövetség (Berlin) és a Nordzucker AG.

A DLG Szántóföldi Napok során 20 ország több mint 400 kiállítója mutatta be megoldási javaslatait

„Több mint 20 000 látogatóval – köztük 1800 külföldről érkező vendéggel – sikerült jó eredményt elérni” – értékelte Reinhard Grandke, a DLG vezérigazgatója a rendezvényt. Egy független piackutató intézet látogatói felmérésének előzetes eredményei szerint a látogatók egyenletes eloszlásban Németország minden régiójából érkeztek: körülbelül egyharmaduk Németország keleti tartományaiból, további egyharmad Észak- és Nyugat-Németországból, egyharmad pedig Németország déli és délnyugati részéből. A felmérés szerint a külföldi látogatók 16 országból érkeztek, legtöbbjük Lengyelországból, Hollandiából, Svájcból, Magyarországról, Litvániából és Ausztriából. A DLG Szántóföldi Napok 2018 rendezvény „Növénytermesztés 2030 – termelékenység, újítások, stratégiák” fő témában nyújtott, egyedülálló információs kínálata a gazdálkodók számára iránymutatást adott a termelési eljárásaik összehangolásához. Jelenleg a gazdálkodóknak sokféle feladattal kell szembenézniük, többek között a peszticidekkel szembeni ellenálló-képességgel, a fontos engedélyköteles hatóanyagokkal kapcsolatos károkkal, a szoros vetésforgó okozta problémákkal, a biológiai sokféleséggel, valamint a víz- és a talajvédelemmel kapcsolatos kérdésekkel. A DLG Szántóföldi Napok során 20 ország több mint 400 kiállítója mutatta be megoldási javaslatait, hogy a gazdák a lehető legmegfelelőbb módon válaszolhassanak ezekre a kihívásokra.

A kiállítók által a precíziós gazdálkodás területén bemutatott digitális fejlesztések, valamint a legkorszerűbb eljárások, amelyek a mezőgazdasági folyamatok számára a tervezhetőség terén új dimenziókat nyitnak – például a nyomvonalak tervezése a szántóterületen vagy a sorba vetett kultúrák pontos pozíciójú vetése a későbbi pontos mechanikai ápolás érdekében –, a gazdálkodókat segítik a meglévő eljárásaik javításában, ellenőrizhetőbbé, pontosabbá, gyorsabbá és biztonságosabbá tételében. A látogatók nagy érdeklődést mutattak a gépbemutatók iránt is, különösen a mechanikai gyomirtásról szóló bemutatókat kísérték nagy figyelemmel.

A DLG Szántóföldi Napokon első alkalommal bemutatott ökológiai gazdálkodásra vonatkozó speciális kiállítást a látogatók különleges figyelemmel kísérték. A kiállítás résztvevői körében végzett előzetes felmérés szerint a látogatók közel negyedét érdekelte ez a kiállítási téma. A DLG Szántóföldi Napok 2018 keretében bemutatkozó „biogazdálkodás” speciális kiállítást a Szövetségi Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Minisztérium finanszírozza, a német parlament határozata alapján. A projektet a Német Szövetségi Mezőgazdasági és Élelmezési Intézet (BLE) tartja fenn az országos biogazdálkodási, ill. a fenntartható mezőgazdaság más formáit magában foglaló program részeként.

Nemzetközi Mezőgazdasági Robot Bajnokság a DLG Szántóföldi Napokon

A 16. Nemzetközi Mezőgazdasági Robot Bajnokság (FRE/Field Robot Event) harmadik alkalommal kerül megrendezésre 2018. június 12. és 14. között Bernburg-Strenzfeldben, a DLG Szántóföldi Napokon. A szervező a Hohenheimi Egyetem, a DLG-vel és más európai egyetemekkel és főiskolákkal együttműködésben.

Az FRE egy olyan évente megrendezésre kerülő verseny, ahol az Európából és a világ más részeiből érkező nemzetközi diákcsapatok versenyeznek a mezőgazdasági robotjaikkal a mezőgazdasági gépesítés problémáinak lehető legjobb megoldásain. Jóval korábban, mint ahogy a digitalizálás a mezőgazdasági viták egyik legfontosabb témája lett, a versenyt 2003-ban a Wageningeni Egyetem (NL) indította el, és azóta a mezőgazdasági robotika fontos részévé vált.

A verseny célja, hogy a robotika és a precíziós gazdálkodás területén úttörő technológiákat teszteljenek valós körülmények között, és a fiatal tudósok számára lehetőséget biztosítsanak arra, hogy ötleteket cseréljenek más nemzetközi résztvevőkkel, hálózatokat alakítsanak ki, és ötleteiket továbbfejlesszék. A versenyeket előadások (beszélgetések) és prototípus bemutatók (demó) kísérik, amelyek szintén sok beszédtémát biztosítanak a technológiai érdeklődésű, robotikával szívesen foglalkozó laikusok számára.

ield Robot Contest: A versenyeken négy kihívást jelentő feladatot kell megoldani a kísérleti területen: az alap és haladó navigáció, valamint a gyomok felismerése és a talajművelés területén. Sok meglepetéssel szolgáló extra feladat az úgynevezett „freestyle”, az utolsó napon. Itt különösen a csapatok kreativitására volt szükség; a feszültség és a jókedv garantált.

Field Robot Demo: A versenyeken kívül a látogatók a kísérleti terület szélén felállított prototípusok segítségével láthatták, hogy hogyan is néznek ki a professzionális mezőgazdasági robotok, és milyen munkák elvégzésére használhatóak már most is.

Field Robot Talks: Ez a program a különböző főiskolák és egyetemek robotikával foglalkozó szakembereinek találkozója, célja, hogy tájékozódjanak a legújabb fejlesztésekről, majd megvitassák ezeket.

Field Robot Design: A Design díjat második alkalommal ítélték oda 2018ban. A sikeres és eredeti megjelenési forma mellett a robotok masszív felépítését és megbízhatóságát is értékelték.

Kezdettől fogva közönségsiker: klasszikus búzatermesztési bemutató

Hét ország növénytermesztési szakértői mutatták be termesztési stratégiáikat a DLG Szántóföldi Napok 2018 rendezvényen. Ez megszokott része a monstre rendezvénynek 1988 óta, amikor az első DLG Szántóföldi Napok Lippstadtban, a Schwarzenraben gazdaságban megrendezésre került.

A látogatók ismét egyedülálló lehetőséget kapnak, hogy megismerkedjenek a különböző európai és németországi művelési területekről származó legkülönbözőbb művelési filozófiákkal, és ezeket közvetlenül a növényállományok mellett szakértőkkel megvitassák, és levonják a következtetéseket a saját búzatermesztési módszerükkel kapcsolatban.

A kísérleti terület szélén felállított prototípusok demonstrálták, hogy a professzionális mezőgazdasági robotok milyen munkák elvégzésére használhatóak

Dániából, Oroszországból, Svédországból, Svájcból, Csehországból, Ukrajnából és Németországból kilenc csapat vesz részt a búzatermesztés összehasonlításában. A „versenyváltozatban” a résztvevők a mezőgazdasági termelő bőrébe bújhatnak, és a legmagasabb, közvetlen költségtől mentes teljesítményre törekszenek a helyszínen. A termesztési gyakorlatban a sokféle tervezési lehetőséggel (fajta, vetési folyamat, műtrágyázás, növényvédelem) a differenciált piaci követelmények teljesülnek. Emellett versenyen kívül megvitatásra kerül a sávos vetés egyik változata, amely már bizonyított a DLG talajművelési rendszereket összehasonlító programjában.

Egymással versenyző résztvevők

A fő célkitűzés, vagyis az Európában folytatott gyakorlatok sokféleségének bemutatása mellett az a tény, hogy a résztvevők egymással versenyeznek, különös érdeklődést kelt.  Annak érdekében, hogy biztonságosan értékelhető legyen a teljesítményük, nemcsak a bemutató parcellákat fogják a DLG Szántóföldi Napokon példaként bemutatni, hanem betakarításra is sor kerül egy egzakt szántóföldi kísérlet során. A terméshozamból és a gabonaszemek minőségéből, amely együtt meghatározza az eladási árat, kiszámítják a termelés bevételét. Ezt összehasonlítják az eljárás költségeivel, és meghatározzák az egyes eljárások közvetlen költségektől mentes eredményét. Az őszi publikáció során a látogatók utólag ellenőrizhetik, hogy a résztvevőknek mennyire sikerült a stratégiájukat a helyszín körülményeihez igazítani, és hogyan teljesítették a korábban bemutatott céljukat (minőség és hozam).

Az összes intézkedés alapos dokumentálása az eljárások értékelésének és megítélésének alapja. A látogatók számára az információk a DLG Szántóföldi Napokon a résztvevők demóparcelláinál is rendelkezésre állnak, de brosúra formájában is elérhetők. A DLG-t ebben a FarmFacts GmbH nevű cég (Hofgeismar) támogatja.

Az eljárások gazdasági értékelése egy összehangolt árképzési és költségkereten alapul, amely tükrözi a régió művelési feltételeit. Ezeknek az alapadatoknak a nyilvánosságra hozatala lehetővé teszi a látogatók számára, hogy összehasonlítást végezzenek a saját üzemükre vonatkozóan. Az eljárásokat teljes egészében értékelik. Egyedi akciók nem jöhetnek számba, a kölcsönhatások és a környezeti feltételek miatt, és ez nem is célja ennek az összehasonlításnak.

A kísérlet professzionális lefolytatásáról és a biometrikus értékelésről a DLG munkatársai gondoskodtak: Prof. Dr. Bernd Honermeier, a Gießeni Egyetemről és Dr. Ing. Andreas Büchse, a BASF SE Limburgerhof nevében segíti a munkát.

SZERZŐ: FODOR MIHÁLY