fbpx

Amazone UX permetezőgépek – gazdaszemmel

Írta: Szerkesztőség - 2010 március 10.

 

Szabó Jenő

„Családunk Kalocsa mellett, réti öntéstalajon gazdálkodik; 450 ha-on kukoricát, búzát és napraforgót termesztünk. Viszonylag jó vízgazdálkodású területeken dolgozunk, így hatékonyan tudunk kukoricát termelni szárazabb években is. A mezőgazdaság szeretete családi örökség, mivel már a nagyapám nagyapja is földműveléssel foglalkozott. A család a nagyapa által épített gyönyörű és tágas vályogházban él a mai napig, és a ház köré, az épületet folyamatosan bővítve építette fel a gazdaságot. A 450 ha művelését egy alkalmazottal oldjuk meg úgy, hogy szezonmunkáknál besegítek. A permetezést éveken keresztül egy saját készítésű SP 2200 permetezőgéppel végeztem el. 14 évig küszködtem ezzel a géppel, mert munkás volt a keretet összecsukni, és rájöttem arra, hogy nagyobb tartályra, nagyobb munkaszélességre van szükségem, és legalább egy órát megtakarítok akkor, ha revolverfejes fúvókatartót használok, ahelyett, hogy cserélgetném a fúvókákat. Szerencsére 2008-ban jó évet zártunk, így eldöntöttem, hogy a legjobb permetezőt fogom megvásárolni. Érdekelt az Amazone permetezőgép minősége, így elmentem Göncre és Szolnokra, megkérdezni a tapasztalatokat, illetve munka közben megnéztem a gépet. A saját gépemet végül tavaly ősszel vásároltam meg.

Az eddig tapasztalataim alapján elmondhatom, hogy a gép minősége egy kissé még annál is jobb, mint amit vártam, mert az ember hibákra számít, azt azonban még nem találtam rajta. Az eszköz teljesítménye a duplája az eddigi gépemének; egy nap alatt átlagosan 80 ha-t permetezünk vele, de 140 ha-t is meg tudunk védeni, ha a kiszolgálás és a táblanagyság engedi. A nagyobb tartály miatt lényegesen lecsökkent a kiszolgálásra fordított idő.

– Miért az Amazone permetezőgépét választották?

– Sok Nyugat-Európából behozott, használt Amazone

géppel találkoztam, és felfigyeltem arra, hogy ezek a 20-30 éves vetőgépek még mindig működnek, és semmi bajuk. A permetezőgépek kínálatát már 2004 óta figyelemmel kísérem, mivel tudtam, hogy elérkezett az idő a váltásra, nálam azonban éveket vett igénybe, míg megszületett a döntésem. Igazából azonban valóban a használt Amazone gépek minősége keltette fel az érdeklődésemet.

– Milyenek az eddigi tapasztalatai a permetezőgéppel?

– Eddig 1200 ha-t dolgoztam a géppel. A nagy, 4500 l-es tartály miatt ritkábban kell tankolni, így beülök a traktorba, és gyakorlatilag egy órán keresztül pihenek, miközben 25 ha-t lepermetezek. A szórókeret meglepően stabil és kiegyensúlyozott. Egy 175 LE teljesítményű, művelőkerékkel szerelt JD traktorral üzemeltetjük a gépet, amely kissé túlméretezett ehhez a munkához, az április végi és májusi ciklusban azonban nincs kihasználva, így nem vettem egy másik gépet

a permetezéshez, hanem erre vettem művelőkerekeket.

– Mennyire egyszerű a gép kezelése? Történt-e vele valamilyen meghibásodás?

– Amikor megkaptam a gépet, azonnal elkezdtem tanulmányozni a kezelési utasítást és a prospektusokat, de ez egyszerre túl sok információt jelentett. A gép beüzemelésekor azonban Takács Imre szervizvezető egyszerűen megmutatta, hogy melyik csaptelepből jön és melyikbe megy a permetlé vagy a víz, így azonnal egyszerűvé és átláthatóvá lett a rendszer. A permetezőgép kezeléséhez elegendő csak megérteni, hogy honnét jön a víz és hova megy, a két csapon pedig már egyszerűen piktogramokkal kiválaszthatom a bejövő anyag forrását (permetlé, tisztavíz, felszívás) és a kimenő anyag célterületét (szórókeret, tartályfeltöltés, mosóberendezés). A vezérlőmonitor első ránézésre bonyolultnak tűnt, de a „német okossággal” megtervezett eszköz kezelése valójában nagyon egyszerű. Érdekességként megemlítem, hogy a géppel este 10, 11 óráig is dolgoztunk, így lényegesen kevesebb volt az elpárolgás, illetve éjszakára elül a szél, így sokkal hatékonyabban tudtunk védekezni. Meghibásodás eddig nem történt, csupán egy zárócsap romlott el, amelyet gyorsan orvosoltunk.”

S. Papp Ernő, Süle László

„A Palotási Mg. Zrt. (Besenyszög-Palotás) 5000 ha-on gazdálkodik. Elsősorban búza- és ősziárpa-termesztéssel foglalkozik. A gabonafélék vetőmagjának előállítása kiemelt helyen szerepel a cégen belül, saját vetőmagüzemünket 2000-ben adtuk át. Vetőmagot 4-500 ha-on termelünk. Foglalkozunk még hibridnapraforgó és hibridkukorica előállításával, amelyet bértermeltetés keretében folytatunk. Jelentős, évente átlagosan 800 ha napraforgó-vetésterülettel rendelkezünk, és 100 ha szemes-, 500 ha silókukoricánk és 300 ha lucernánk van évente. A növénytermesztés mellett egy 640 férőhelyes szarvasmarhatelepet is üzemeltetünk, amelynek rekonstrukcióját idén és jövőre szeretnénk véghezvinni. Azt reméljük, hogy a környezetvédelmi előírásokat teljesíteni tudjuk, a tejágazat helyzete pedig javul, így hosszú távon eredményes lehet ez a tevékenység.

A cégcsoportban átlagosan 90 főt foglalkoztatunk. Meglehetősen kitett területen gazdálkodunk, birtokaink Heves megyétől egészen a Szolnok alatti térségig terjednek. Adottságaink mind az éghajlati, mind a talajviszonyok tekintetében elég mostohák, átlag 14 aranykoronás földjeink vannak. Bár az öntözés tekintetében nagyon jó lehetőségeink lennének, de a talajadottságok miatt a vízpótlásnak ezt a formáját csak nagyon korlátozott mértékben tudjuk igénybe venni.

– Miért, hogyan választották az Amazone permetezőgépét?

– Az Amazone permetezőgépünket tavaly tavasszal vásároltuk. Legelőször nem gondoltuk, hogy Amazone gépet fogunk venni, mert nem ismertük, és nem voltunk tisztában az előnyeivel. Akkor még az volt az elképzelésünk, hogy – a típusazonosság miatt – ismét a korábbi permetezőgépünk márkáját fogjuk választani. Egyik kollégánk azonban akkoriban megnézte az Amazone UX permetezőt Debrecenben, és nagyon emlékszem, hogy mit mondott, amikor hazajött – „Figyeljetek, ez egy csúcs permetező!” -és áradozott róla. A történet végét már ismerjük; végül ezt a típust választottuk, és nem bántuk meg.

– Milyen tapasztalatokat szereztek a permetezőgéppel kapcsolatban?

– Az első hektárokon a traktor kezelője elfelejtette kireteszelni a szórókeretet (a szétnyitás után a hidraulikakart tovább nyomás alatt kell tartani, míg a retesz kiemelkedik), ezért a szórókeret szörnyen csapkodott és levert. Ekkor nagyon elbizonytalanodtunk, és azonnal hívtuk az Amazone szervizt, akik aztán gyorsan megmutatták a kezelőnek a gép helyes működtetését, amit a beüzemeléskor nem teljesen sajátított el. Ez után már gyönyörűen siklott a szórókeret.

A gép eddig mintegy 5000 ha-t dolgozott. Külön érdemes kiemelni a keret stabilitását, ami tökéletes, miközben ez az egyik legfontosabb dolog egy permetezőgépen. Nagyon jó a gép szűrőrendszere, még a lombtrágya esetében sem volt problémánk; amennyiben a főszűrőket rendszeresen karbantartjuk, nem jut el a szennyeződés a gép belsejébe. A gép kezelése kényelmes és gyors, a tartály feltöltése a betöltőcsonkon keresztül nagyon egyszerű.

– Fordult-e elő valamilyen meghibásodás a gépen?

– Egy szívótömlő nem megfelelően volt rögzítve, így kidörzsölődött, illetve egy szakaszolószelep meghibásodásunk jelentkezett, amikor a tömítőgyűrű kifordult, és emiatt a szelep nem tudott lezárni. Ezeket az apróbb meghibásodásokat azonban néhány óra alatt el tudtuk hárítani.”

Kiss Attila

„A Vitafarm Kft.-t 2000-ben alapítottuk, a cég családi vállalkozásként üzemel. Fő profilunk a szántóföldi növények, ezen belül gabona, olajos, repce és napraforgó termesztése. Emellett növénytermesztési szolgáltatással is foglalkozunk, illetve a telephelyen szárítás-tisztítást is végzünk. Mintegy 700 ha területen gazdálkodunk, és 100 ha-on végzünk bérmunkát.

– Hogyan esett a választásuk az Amazone permetezőgépre?

– Már régebben is kapcsolatban voltunk az Amazone gépekkel, mivel 5-6 éve vásároltunk egy Amazone ZA-M Novis műtrágyaszórót, majd egy D9/40 SR gabonavetőgépet. A gépek hibátlan működése indított el minket az Amazone irányába, a permetezőgép vásárlásakor is. Először a Farmer-Expo kiállításon néztük meg a gépet közelebbről, majd – összehasonlítva más permetezőgépekkel – arra jutottunk, hogy a szórókeret lényegesen könnyebb, de jóval stabilabb, mint más gyártók gépein. Fontos volt a szórókeret elektrohidraulikus vezérlése és a két oldal egymástól független szögállítási lehetősége; az Amazone pedig megfelelt ezeknek az elvárásoknak. A másik fontos szempont az a tény volt, hogy az

eddigi tapasztalataink szerint az Amazone egy korrekt cég, és manapság nem mindegy, hogy az ember kivel köt üzletet.

– Milyen tapasztalataik vannak a permetezőgéppel?

– A géppel mintegy 1500 ha-t permeteztünk le, minden különösebb probléma nélkül. Előfordult, hogy a csaptelep kissé csöpögött, ezt az egységet azonban kicseréltük. A kezelők hamar megtanulták a piktogramok segítségével beállítani a gépet, így nem volt gond ezzel. A gép folyékony nitrogén kijuttatására is tökéletesen alkalmas.

Mi elég jól ki tudjuk szolgálni a permetezőgépet, és attól függően, hogy mikor enged a harmat, akár 150-200 ha-t is le tudunk permetezni egy nap. Sőt, az sem gond, ha besötétedik, mert párhuzamos nyomkövetővel dolgozunk.

A permetezőgépet egy 120 LE-s traktorral üzemeltetjük, amely megfelelő teljesítménnyel bír, 12% fölötti emelkedőn azonban már nehéz a haladási sebességet tartani. A 24 m-es szórókeretünk automatikus ultrahangos keretvezérléssel (Distance Control) van szerelve, amely átveszi a keret szintezését a kezelőtől, így sokkal gyorsabban tudunk dolgozni, és a keret a fordulókban is stabilabb. Összességében nagyon meg vagyunk elégedve a géppel.”