fbpx

A zúzás, mulcsozás sokszínűsége a Serrat-tal

Írta: Szerkesztőség - 2017 február 08.

A spanyol Serrat gyár kizárólag traktor hajtású mezőgazdasági és erdészeti zúzók tervezésével és gyártásával foglalkozik. Mivel a gyártó ilyen szűk területre koncentrál, így igen nagy tapasztalatra tett szert, és szinte kivételesen sokféle megoldást talált a gallyak, ágak, fatörzsek és fatönkök zúzására.

 

 

A Serrat Interpiquet függőleges tengelyes zúzó 1,2 m munkaszélességgel rendelkezik, és fasorok, kerítésoszlop sorok tisztítására használható. A gép „ikresítve” is rendelhető, így két soralj tisztítható egy menetben. Ikresítve+front zúzóval akár 6,5 m munkaszélesség is elérhető egy 100 LE-s traktorral.

A Serrat Agricola Pro zúzókat legelő tisztításhoz, vagy gyümölcsösbe ajánljuk. A gépek akár 8-10 cm vastagságú ágakat, fákat is apróra tudnak zúzni. A gép váza 10 mm vastag acéllemezből épül fel, így igen erős, robusztus kialakítású. A rotor nagy átmérőjű, nyolcszögletű, így könnyen kiegyensúlyozható.

A hátsó hidraulikus kosár felnyitva, tolatáskor a lábon álló fák zúzásához használandó, lecsukva pedig a második menetben gyönyörűen felaprítja a maradék anyagot. A kosár használatának előnye, hogy a rendszer addig benn tartja az ágakat, míg olyan apróra nem darálja, hogy kiférnek a kosár résein.

 

 

A Serrat Kastor és Olivina zúzócsaládok hidromotoros hajtású felszedővel rendelkeznek, így nem nyomják a földbe a gallyakat. A gép karmos zúzókésekkel, vagy lengő kalapácsokkal rendelkezik, amelyeket kisebb traktorokkal tolatva, nagyobbaknál pedig első függesztőkarokra szerelve üzemeltetnek. A zúzó az akár 10-12 cm-es, földre gyűjtött ágakat is apró forgáccsá aprítja.

A Serrat Biomass zúzócsalád az előzőhöz hasonló felépítésű gép, kiegészítve egy ventilátorral, amely a zúzalékot pótkocsira, vagy oldalra sorba gyűjti. Az összegyűjtött zúzalékot így kazánban fűtésre, vagy talajtakarásra használjuk.

Amennyiben az alkalmazott technológia a zúzalék fasorba való gyűjtését követeli meg, ez nem csak ventilátoros, de csigás módszerrel is megvalósítható. A fasorba való zúzalékgyűjtés előnye, hogy takarja a talajt, így javítja a vízmegtartó képességet.

 

 

A Serrat FX család kifejezetten erdészeti használatra készült, döntőkerettel is felszerelhető, hogy a lábon álló fák, bokrok ágai a traktort ne érjék. A rotorok felépítése kétféle lehet: kalapácsos vagy karmos. A kalapácsos rendszernél a kalapácsok vissza tudnak fordulni a rotorba, így a gép ellenállóbb a vastagabb törzsekkel szemben, a hagyományos kalapácsrögzítéshez képest. A karmos rendszer fixen rögzített karmokkal rendelkezik, így akár a tönkök föld felszínéig való lezúzására is alkalmas. Az FX család több sorozatból áll, a legnagyobb zúzó teljesítményének kihasználásához már 300 LE feletti teljesítményű traktor szükséges.

A Serrat árokpartok, csatornapartok rendben tartásához is kínál zúzókat, közülük az Angular Pro-sorozat akár 12 cm ágvastagságig használható, ráadásul +90°/-65° tartományban lehet vele dolgozni.

A Serrat szakemberei mindig figyelemmel követik a gazdák ötleteit, igényeit, így alkották meg a Turbina 330 ventilátort, amely a fasorból a sorközbe átfújja a leveleket, termést, ahol az könnyedén bedolgozható a talajba.

A Serrat zúzókkal kapcsolatban érdeklődjön a SZEGÁNA Kft. területi képviselőinél.

Szerző: Nagy Márk