Sulky Tramline SX és Cultiline HR, az egymenetes kisüzemi megoldás…

Írta: Szerkesztőség - 2016 október 02.

A Heves megyei Viszneken családi gazdálkodóként keresi a boldogulását Csombok József mezőgazdasági technikus. Tanult szakmájánál fogva szereti a gépeket, kötődik a földhöz, és fő támasza – alkalmazott híján – az édesanyja. Ő segít az olyan részfeladatok megoldásában, ami egy ember fizikai erejét és képességeit már meghaladja.

 

Csombok József családi gazdálkodó

 

Szemmel láthatóan gyarapodik a családi gazdaság, hiszen géptároló és terménytároló csarnokok is jelzik, hogy a pénzt visszaforgatják a vállalkozásba, ahol egyébként rend uralkodik, és minden a helyén van. Igaz, kellett némi hitel is a gazdasági épületekhez, de alapvetően egyensúlyban vannak a dolgok – ahogy a tulajdonos mondja.

Természetesen a kisgazdaság gépesítését igyekezett olyan szintre emelni, hogy ne kelljen bérmunkáért kuncsorogni a gazdatársaknál. Az alig 10 és 30 Ak közötti földek a kötött és erősen kötött kategóriába sorolhatók, ami azt jelenti, hogy a talajművelési munkák kiemelt feladatot jelentenek. Ennek megfelelően különböző kategóriájú traktorok és a terület méreteihez legjobban alkalmazkodó munkagépek segítik az ipari növények termesztését.

Ma már ez a gépesítési folyamat olyan szintre jutott, hogy Csombok József jobbára a munkák finomhangolásához keresi a műszaki értelemben még jobb, de még megfizethető megoldásokat. Így került a látókörébe – az Axiál Kft. segítségével – a Sulky Cultiline HR 4000.22 típusú forgóborona, amely a gazdaságában immár 6 éve dolgozó Sulky Tramline SX négy méter munkaszélességű vetőgép nagyszerű magágykészítő kiegészítő gépe lett.

Elégedett a Sulky Tramline SX vetőgéppel

A vetőgépet 2008-ban vásárolta az Axiál Kft.-től, azzal a szándékkal, hogy a vetésszerkezetében éves szinten mintegy 150 ha-on szereplő őszi káposztarepce és őszi búza vetését a lehető legnagyobb pontossággal és precizitással tudja elvégezni.

Öt év távlatából állítja Csombok József, hogy jó döntést hozott annak idején, hiszen az eltelt öt szezonban mintegy 750 ha területet vetett el a géppel problémamentesen.

Az idei év egy külön kihívás, mert már a tervezett 30 ha repce vetése is megakadt, csak 5 ha-t sikerült elhúzni. A szeptember első dekádjában hullott 120 mm csapadék alaposan átrendezte a vetéstervet, és a napraforgó-betakarítási menetrendet is. A gazdaember ilyenkor várakozásra van kárhoztatva, ami a legrosszabb az őszi dologidőben. Viszont örvendetes, hogy legalább a repcevetésnél debütálhatott – ha csak kis területen is egyelőre – a Sulky Cultiline forgóborona.

 

A Sulky Tramline SX 4 vetőgépe, előtte kapcsoltan a Sulky Cultiline HR 4000.22 forgóborona

 

A Sulky mechanikus vetőgépeinek új generációját takarja a Tramline fantázianevű sorozat, amely megújulást hozott a vetéstechnika terén. Ez a vetőgép a megbízhatóság és az üzemeltetési komfort területén szinte verhetetlen, legyen szó akár aprómagok – mint a repce –, akár a kalászosok vetéséről, és ezt az értékesítés statisztikai adatai is alátámasztják.

Az összeépített vetőgépként alkalmazható SX-modellt az egyszerű beállíthatóság és kezelhetőség jellemzi. Előnyei közé sorolható, hogy LS vetési rendszerrel dolgozik, amely pontosítja a magelhelyezést. A vetőgép fontos tulajdonsága, hogy az adagolóelemek mindkét járókerékről kapnak meghajtást, csökkentve ezzel a vetési hibalehetőséget.

Jól döntött, hogy megvette a Sulky Cultiline HR 4000.22-t

Csombok József az ősziek vetése előtt a tarlókat megtárcsázza, és úgy várja az idő és az optimális talajállapot elérkezését az őszi vetésekhez. Hogy biztos legyen a dolgában és a vetés sikerében, az idén megvásárolta a Sulky Cultiline HR 4000.22 forgóboronát, amelyet egy menetben üzemeltet a Sulky Tramline SX vetőgéppel.

Az erőgép a CLAAS Axion 830 220 LE-s változata, amelynek a hárompont-függesztésére szerelhető fel a Cultiline HR forgóborona, a forgóborona vázára pedig egy újabb hárompont-függesztéssel kerül fel a vetőgép. Ez persze temérdek súlyt jelent feltöltött magtartállyal, ennek megfelelően a traktor orrsúlyozását is be kell állítani. Nem kevesebb mint 1 250 kg ellensúlyra van szükség, hogy a vetés művelete zavartalan legyen.

Az első tapasztalatok alapján a forgóborona a száraz körülmények között csodálatos munkát végzett, és profin előkészített vetőágyba kerülhetett a mag. Kétségtelen és ugyanakkor szembetűnő, hogy a Sulky forgóborona fő fejlesztési iránya – nem titkoltan – a robusztusság és a kombinálhatóság volt. A tervezőmérnöki szándék szerint megalkottak egy olyan eszközt, ami egy mechanikus vetőgéppel összekapcsolva kínál a magyar családi gazdaságok számára – a tarlóművelést követően – igényesen elvégezhető egymenetes vetést.

A további költségtakarékos művelést keresők számára – vagy extrém időjárási és talajviszonyok között – pedig a minőségi mulcsvetés lehetőségét kínálja, elérhető áron.

A forgóborona sajátossága, hogy méterenként 4 rotort helyeztek el, amelyekkel tökéletesítették a talaj vízszintes irányú átmozgatását. Emellett számos egyszerűen elvégezhető állítási lehetőséggel alkalmazkodik a gép a mindenkori talajviszonyokhoz, miközben a beállítást a Sulky-tól már megszokott egyszerű módon lehet elvégezni.

A forgóborona mögött egy nagy átmérőjű rögtörő henger található, amely arra hivatott, hogy a magágyat optimálisan tömörítse. Ez a munkafázis nélkülözhetetlen a forgóborona felső talajréteget fellazító munkája után. A vetőgép tárcsás vetőelemei viszont olyan magágyban dolgozhatnak, amelyben szavatolt a magok optimális mélységbe történő kijuttatása és egyenletes mélységtartása.

A Sulky vetőgép munkája a forgóborona alkalmazása nélkül is kiérdemelte a minőségi jelzőt, azonban a Cultiline HR kapcsolt munkagépként történő alkalmazása tovább finomítja ezt a minőségi munkát. Természetesen a Cultiline HR 4000.22 munkavégzéséről akkor lehet teljes képet kapni, ha nemcsak száraz viszonyok között vizsgázik, hanem remélhetőleg még a szeptember végéig befejezhető repcevetéseknél is – reménykedik Csombok József –, vagy majd az októberi búzavetések után. Majd akkor, amikor a talaj nedvességtartalma lényegesen magasabb, és a kelő gyomok is nehezítik a vetőágy elkészítését, de remélhetőleg ezek után is hasonló jó teljesítményekről lehet beszámolni.

 

 

A döntés háttere

A Cultiline HR 4000.22 mellett szóló érvek között elsőként azt említi Csombok József, hogy ezzel a géppel felgyorsította a vetés előtti talajmunkát, hiszen eggyel kevesebb a menetszám, kevesebb a tiprási kár, stb. Segítette a döntést, hogy a vetőgép már rendelkezésre állt, és így a költségekkel jobban lehetett gazdálkodni.

Először Horsch Pronto direktvetőgép beszerzésén gondolkodott, de ez a jelenlegi megoldás lényegesen költségkímélőbb, és valójában megoldotta az alapproblémát. Területarányosan pedig abszolút indokolt volt ez a döntés, hiszen egy gép megtérülését is számolni kell, bár ezt sokan figyelmen kívül hagyják.

Ez a kapcsolt Sulky géprendszer ideális és valóban költségkímélő megoldást kínál azoknak a 200-300 ha-on gazdálkodó családi gazdaságoknak, amelyek már rendelkeznek Sulky vetőgéppel. A gyakorlatban érdemes figyelemmel kísérni és előítéletek nélkül, tárgyilagosan megítélni azt a munkát, amelyet ez a gép optimális üzemeltetési körülmények között elvégez. Különösen érdemes elgondolkodni az ár-érték arányon, amelyet ez a gépkapcsolás kínál, hiszen szerényebb gazdálkodási méretek mellett a munkája láttán kiderül: aligha érdemes ennél nagyobb beruházást végigvinni. Annál is inkább, mert a minőségi talajmunka és a minőségi vetés így is szavatolt, és ez a lényeg.

NZ.