fbpx

Vetőmagüzemek gépesítése

Írta: Szerkesztőség - 2013 április 06.

Cimbria-magfeldolgozás

A Cimbria Heid Hungaria Kft. ügyvezetőjét, Horváth Zoltánt kérdeztük a vetőmagtermesztés aktuális kihívásairól, és arról, hogyan segíti a termelőket a Cimbria feldolgozótechnológiája a feladatok megoldásában.

 

Cimbria vetőmagüzemi sor: síkrostás finomtisztító, 2-hengeres triőr, fajsúlyszeparátor

 

– Hogy viselték a hibrid vetőmagok az elmúlt évek szélsőséges időjárását?

– A fajtatulajdonosok az elmúlt évek során már elkönyvelték a rendre visszatérő aszályos tavaszt és őszt, valamint az egyenetlen, csapadékos nyarat. Ennek megfelelően alakították ki az elmúlt évtizedben stratégiájukat a termeltetési szerződések megkötésére.

A vetőmag nagy hozzáadott értékkel rendelkező mezőgazdasági termék. Ma már mindenki a biztonságos, kiszámítható termelésre törekszik, így felértékelődtek az öntözhető területek. Az öntözés ugyanakkor költséges tevékenység. Ezt a többletköltséget a hibrid vetőmagok árában egyszerűbb megfizettetni, a hibridek egyediségét a piac magasabb árfekvéssel díjazza. Ma már a kukorica-, a repce- és talán még a szárazságtűrő napraforgóhibridre is jószerivel csak öntözhető területen lehet termeltetést kötni.

– Hogyan segítheti a vetőmagtermelőket az optimalizált feldolgozási technológia?

– Válasszuk külön a vetőmag gabonát az egyéb hibridektől! A gabonamag-feldolgozásnak régebben nagyobb volt az ázsiója. Ma már lazábbak az előírások, és meggyőződésem, hogy ez a magyar búzára nézve inkább hátrányt jelent.

A jól felszerelt vetőmagüzemek nemcsak rostával és triőrrel tisztítanak, hanem fajsúly szerint is szeparálnak. A Cimbria Heid szeparátorra egy átlagos évben is jelentős szerep hárul; kiveszi a csíraképtelen magokat, javítva ezzel a zsákos mag csírázási arányát.

Csapadékos esztendőben az ország jelentős területén rendkívüli mértékű a fuzáriumos magok aránya. A fuzáriumos fertőzés egy olyan betegség, amelyet nagyon könnyen át lehet örökíteni az elvetett maggal a következő évi terményre. Létfontosságú ezért a fertőzött szemek eltávolítása.

Egy erősebb szelelési beállítással csak ritkítani lehet a fertőzött magok arányát. A Cimbria Heid fajsúlyszeparátor viszont a csak kissé fertőzött szemek leválasztásánál is megbízható eredményt hoz. Ezek a szemek nem színeződnek el, és még nem szivacsosodnak ki eléggé, ezért problémás a különválasztásuk.

– A vetőmag-feldolgozás során a méret vagy fajsúly szerinti szelektálás teljes megoldást jelent?

– Én úgy fogalmaznék, hogy a körültekintő szelektálás elengedhetetlen, de nem elegendő. A már kiválogatott, jó minőségű magot meg kell óvnunk a későbbi gomba- és rovarfertőzésektől is. A vetőmag csávázása nagyon fontos, a csávázási eljárás többletköltsége termesztési biztonságot ad, ami minőségben, s gyakran mennyiségben is megtérül.

– A kukorica- vagy repcevetőmag feldolgozási technológiája mennyiben különbözik?

– Azt már említettük, hogy termeltetés során kedvezőbb helyzetben vannak a hibridek. A feldolgozásuk a szigorúbb technológia miatt csak jól felszerelt üzemekben lehetséges. Ezeknél a terményeknél a tisztításon túlmenően mindig van osztályozás is. Ez jelenti a méret szerinti osztályozást Delta síkrostával, vagy Heid hengeres osztályozóval, és ebbe a fajsúly szeparálás is beletartozik. Itt is számolnunk kell fuzáriummal, esetenként szkleróciummal, de a jó műszaki háttér és a technológiai fegyelem együtt kiváló eredményt produkál.

A mechanikai osztályozást kiegészítő szín szerinti osztályozógépek iránt megnőtt az érdeklődés a feldolgozóüzemekben. A Cimbria vállalatcsoport érdekkörébe került észak-olasz, SEA nevű cég az 1970-es évek óta gyárt optikai elven működő osztályozógépet. Szakmai felkészültségükről, elhivatottságukról és érdeklődésükről személyesen győződtünk meg a gyárlátogatások alkalmával.

A látogatások során tesztet végeztünk szklerócium leválasztására napraforgóból. Az eredmény meggyőző volt, felülmúlta várakozásainkat.

Beszélnünk kell a csávázásról is. A Cimbria Heid CC csávázók biztonságos bevonatolást tesznek lehetővé még a rendkívül erős rovarölő csávázószereknél is. Ezek drága szerek, költséges maga a bevonatolás is, de megéri a többletráfordítás. Azt tapasztaltuk, hogy a Cruiserrel csávázott repcét nem támadják meg a rovarkártevők, míg a csávázatlan mag esetén külön permetezéssel kell a növényvédelmet ellátni.

Világszerte és hazánkban is kisebb-nagyobb vetőmagüzemek dolgoznak sikeresen Cimbria és Heid gépekkel. Az igényfelméréstől, a tervezésen át, a beépítésig a Cimbria Heid Hungaria Kft. szakemberei segítséget nyújtanak, keressenek bennünket bizalommal!