fbpx

Hogyan növelhető a műtrágyaszórás pontossága?

Írta: Szerkesztőség - 2013 április 03.

Precíz páros: a BOGBALLE műtrágyaszóró és a TEEJET GPS sorvezető

Napjainkban évről évre tapasztaljuk a mezőgazdasági input anyagok – többek között a növények számára fontos műtrágyák – beszerzési árainak emelkedését.

Ezért is elsődleges szempont ezeknek az anyagoknak a hatékony és csak a szükséges mennyiségben történő alkalmazása. Mostanra már elmondhatjuk, hogy a magyar mezőgazdasági technikában jól csengő név a dán BOGBALLE és az amerikai TEEJET márka.

A BOGBALLE a műtrágyaszórók széles választékával a prémium kategóriában lehetőséget biztosít a tápanyagok korszerű és precíz kijuttatására. Ezt lehetővé teszik például a súlymérős rendszerrel (W-s típusok), illetve a sebességarányos szórást megvalósító számítógéppel (CALIBRATOR ICON, CALIBRATOR ZURF) ellátott műtrágyaszórók. A súlymérő és az elektromos szabályozórendszer alappillére a precíziós tápanyag-utánpótlásnak. A beépített USB adatátvitellel és a gyártó által kifejlesztett ZURFcom számítógépes programmal a gazdák számára elektronikus formában lehetővé válik a parcellánkénti nyilvántartás és tervezés. Ezen felül közvetlen a kapcsolat a gyár és a gazda közt, aminek eredménye az online internetes hozzáférés a BOGBALLE adatbázisához a gépek optimális beállítási paramétereivel kapcsolatban.

A TEEJET GPS nyomkövető eszközei szintén megbízható alapot jelentenek a precíziós gazdálkodásban. Ezek közül is kiemelendő a MATRIX PRO széria, amely a korábbi típusokhoz képest számos új alkalmazási lehetőséget jelent. A könnyen áttekinthető érintőképernyő, az öt nyomkövetési mód, a kezelt területek és átfedések jelzése, a nyomvonalak elmentése, betöltése, az automata kormányzás, az automata szakaszvezérlés, a videóképes nyomkövetés és további kényelmi funkciók mind részei ezeknek.

 

Tóth Zoltán, Dunafalva – Bogballe M2Wplus 300 műtrágyaszóróval

 

Mi jelenti a kapcsolatot a BOGBALLE műtrágyaszórók és a TEEJET sorvezetők közt?

Először is – a nyomkövetésen túl – a műtrágyaszórók számítógépe egy kábel segítségével összeköthető a MATRIX PRO sorvezetővel, így a pontos sebességjel közvetlenül a műholdas rendszerről jöhet. Ilyen esetben például nem jelent problémát, ha a tápanyag kijuttatását nem mindig egyazon traktorral végzik.

A másik kapcsolódási pont a két gyártó közös munkája által kifejlesztett modul, amely biztosítja a műtrágyaszóró automatikus nyitását és zárását. A sorvezető jelet küld a BOGBALLE számítógépnek, hogy mikor és mekkora mértékben nyisson. Ezzel elkerülhető a terület egyes részeinek dupla kezelése, valamint komfortosabbá válik a műtrágyaszórás.

A magyar gazdák között is van már, aki megtapasztalhatta az előzőekben felvázolt lehetőségeket és előnyöket. Tóth Zoltán Dunafalván, mint családi vállalkozó, 220 ha területet művel, elsősorban szántóföldi növénytermesztést folytat (búza, kukorica, napraforgó, szója). A géppark egy 80 és egy 200 LE-s erőgépből és a hozzájuk kapcsolható munkaeszközökből áll, amelyek az összes munkaműveletet lefedik a gazdaságban.

A termelő több éve szemezgetett már különböző kiállításokon a dán gyártó termékeivel, majd 2011-ben vásárolta az alábbi gépkombinációt:

  • BOGBALLE M2W Plus 3000 literes műtrágyaszóró 12-18 m munkaszélességgel, TRAIL alvázzal;
  • BOGBALLE CALIBRATOR ZURF számítógép;
  • TEEJET MATRIX PRO 570 sorvezető sebességjeladó kábellel és szakaszoló modullal.

Hogy miért volt szükség alvázat rendelni a műtrágyaszóróhoz? A válasz egyszerű. A gép üzemeltetése alapvetően a kisebb traktor feladata, amely függesztve az egységet nem lenne képes működtetni. Azonban annak is megvan a lehetősége, hogy, ha a szükség úgy hozza, a nagyobb traktorra szereljék a műtrágyaszórót, amelynek ez már alváz nélkül sem jelent gondot.

A vásárlás óta eltelt bő egy év, valamint a közel 1000 ha-on végzett műtrágyaszórás tapasztalatai alapján elmondható, hogy a gép és a hozzá kapcsolt sorvezető maximálisan hozta a tőle elvártakat. A tulajdonos elmondása szerint a szórás egyenletessége kiváló. Ezt a növények kelése és fejlődése bizonyítja a legjobban. Az állományban nem láthatók csíkok vagy foltok az egyenlőtlen tápanyagellátás miatt, ami a korábban használt más gyártmányú szórónál gyakran előfordult. Ez egyrészt a négyszeres átfedéssel dolgozó alapgépnek köszönhető, amely a számítógép segítségével sebességarányos kijuttatást, azaz állandó hektáronkénti mennyiséget biztosít. Emellett fontos még a TEEJET elektronika szerepe, ami a sorok végéhez érve automatikusan elzárja vagy nyitja a műtrágyaszórót, elkerülve a dupla vagy hiányos szórás lehetőségét, emellett nagyobb kényelmet nyújt a kezelőnek.

A gép karbantartási igénye minimális, és a munka elvégzése egyszerű. Az eltelt idő alatt meghibásodás, műszaki probléma sem a műtrágyaszóróval, sem az elektronikákkal nem volt. A tulajdonos véleménye, hogy egy megbízható, precíz technikát vásárolt, amelynek hozama a terméseredmények kedvező változásán mérhető.

Érdeklődésünkre, hogy vannak-e további fejlesztési tervei a precíziós műveléssel kapcsolatban, a válasz: a termelő egy permetező automata szakaszvezérlő modult szeretne beszerezni a meglévő vontatott CAFFINI permetezőhöz, amelynek a számítógépe szintén összekapcsolható a TEEJET MATRIX PRO sorvezetővel.