fbpx

DuPont Pioneer – Pioneer Prémium Ajánlattal realizálható a korai vetés előnye!

Írta: Szerkesztőség - 2013 március 13.

A tavalyi év tapasztalatai is azt mutatják érdemes volt korán vetni a kukoricát, hiszen sok minden már a kezdetekkor eldőlt. 2012-ben a tavaszi hónapok (március, április) rendkívül szárazak voltak, így a normál időben elvetett kukorica a legtöbb esetben kiszáradt talajba került. A kukorica csírázását és korai kezdeti fejlődési erélyét tovább rontotta a május eleji erőteljes lehűlés, ezért kettős kelések alakultak ki, ami hatással volt a termésre és a betakarításkori szemnedvességre. A korai vetéseknél ez a jelenség kevésbé volt tapasztalható, hiszen még nedves talajba került a vetőmag, ezért egyenletesebb, biztosabb kelést tudtunk elérni. Mindenkit foglalkoztatnak a következő kérdések! Lehet túl korán vetni? Lehet túl későn vetni? A kérdésekre adható válasz természetesen mindig évjárat függő.

Előnyök a korai kukoricavetés esetén:

 • Kései hibridek esetén a tenyészidőszakot jobban ki tudjuk használni, és így realizálható ezekben a hibridekben rejlő nagyobb terméspotenciál.
 • Korábban virágzik a növény, így elkerülhető a július derekára jellemző légköri  aszály, ezáltal a megtermékenyülés sikeresebb.
 • A korai vetések esetében alacsonyabb növényállomány alakul ki, és ez egyben nagyobb szárszilárdságot is jelent.
 • A vízleadás üteme gyorsabb, mert relatív magas a napi átlaghőmérséklet a fiziológiai érettség elérését követően.
 • Hamarabb megtörténik a talajtakarás, ezért kisebb a gyomosodás veszélye.
 • Munkaszervezés szempontból is kedvező lehet, hiszen ezáltal a munkacsúcsok széthúzhatóak, a korábbi betakarítás, az őszi munkák is tervezhetőbbek lesznek.

Buktatók a korai kukoricavetés esetén:

 • A hideg talajban lassabb a csírázás megindulása, a növény kialakulásáig is hosszabb idő telik el. Nem ritka, hogy két-három hét alatt sorol ki a kukorica.
 • A vetés mélységében az egyenetlen talajhőmérséklet következménye, az egyenetlen kelés, így szétnőtt állomány alakul ki.
 • Lassabb, vontatottabb kelés esetén a fiatal csíranövény hosszabb ideig van kitéve a talajlakó kártevők és kórokozók jelentette veszélynek.

 

Egymástól eltérő évjáratok esetén is tapasztalható a korai vetések előnye a kísérletekben (1.-2. sz. ábra)

 

A Pioneer Prémium vetőmagokkal a korai vetés megkezdhető amennyiben:

Azok a termelők, akik az új Pioneer Prémium Ajánlatát választják, realizálhatják a felsorolt előnyöket, úgy hogy a korai vetés jelentette kockázatot minimálisra csökkentik. Ebben az ajánlatban a kiválasztott tételek minimum 95%-os meleg csírával rendelkeznek, és a PST (Pioneer Stressz Teszt) értékük is a legmagasabb. A PST egy, a Pioneer által kidolgozott módszer, amellyel a hideg körülmények közötti csírázást tudjuk mérni. A PST a Cold tesztnél tökéletesebben modellezi a szántóföldi viszonyokat, amelyek a korai vetés időszakában előfordulhatnak (hideg, nedves levegőtlen körülmények). A kiváló vetőmag minőség mellett, a jó korai fejlődési erély is szükséges a robbanásszerű keléshez. A Pioneer hibridek általában jó korai fejlődési eréllyel rendelkeznek, de a Pioneer Prémium Ajánlatban a kiemelkedően jó korai fejlődési erélyű anyagok kerültek. Ezek a hibridek a következők:

 • A talaj hőmérséklete a vetés mélységében (5-6 cm) legalább a 8 0C-ot elérte.
 • Az időjárás előrejelzés tekintetében nem várható jelentős lehűlés. Ha az elkövetkező napokban kedvezőtlen események várhatóak (havazás, hideg, nagy mennyiségű csapadékkal) inkább várjunk a vetéssel. Március közepétől agrometeorológiai előrejelzéssel igyekszünk segíteni a vetést érintő döntésekben, a korábbi évekhez hasonlóan  hetente kétszer fogjuk küldeni e-mail-ben a prognózist.
 • A korai vetés esetén arra legmegfelelőbb táblát válasszuk ki. Ilyen területek jó vízgazdálkodással, könnyű szerkezettel rendelkeznek, amely elősegíti a talaj felmelegedését. A kötött, nehezen felmelegedő, vízzel telített és vízállásra hajlamos talajok nem alkalmasak a korai  vetésre! Természetesen célszerű figyelembe venni a terület „előéletét” (előfordult-e már az adott táblában korainak mondható vetés és az mennyire volt sikeres).

A partner kérésére a Pioneer területi agronómusa segít a vetés időpontjának meghatározásban,  a következő adatok pontos értelmezésével:

 • A hibridek hidegtűrése, csírázóképessége és korai fejlődési erélye.
 • Talajhőmérséklet előrejelzése.
 • A vetést követő napok időjárás előrejelzése.

A gyors, robbanásszerű kelésnek a másik feltétele a talajok jó fizikai állapota. Egy tömörödött talaj a gyökérzet fejlődésnek komoly akadályt jelent.  Ennek eredménye, hogy egy esetleges későbbi aszályos periódus jobban megviseli a növényt. A kedvező talaj biztosítása a gazda feladata.

Pákozdi István
Pioneer termékmenedzser