fbpx

A találkozás reményében

Írta: Szerkesztőség - 2011 május 27.

Az elmúlt évi időjárási viszonyok a búzatermesztésre is rányomták a bélyegüket, hiszen akár a helyi, akár az országos csapadékviszonyokat vesszük alapul, az több mint a kétszerese volt az elmúlt évek átlagának.

Pár évvel ezelőtt inkább a szárazságról, csapadékhiányról beszéltünk – tehát a szárazságtűrés került szóba -, most pedig sok esetben arról volt szó, mennyire viselik el a búzáink a sok vagy az annál is több vizet.

A kedvezőtlen abiotikus tényezők nemcsak közvetlenül, fizikai értelmében stresszelték gabonáinkat, hanem közvetve, biotikus úton is. A gombabetegségeknek kimondottan kedvező volt ez az időjárás, ami nemcsak a hozamokban, de leginkább a minőségi paraméterekben (élelmiszer-biztonsági kérdések) okozott jelentős gondot. Kitolódott a búzák fiziológiai érése is, sok esetben pedig elmaradtak a növényvédelmi kezelések vagy csökkent a hatékonyságuk. A megkésett betakarítás (mély talajok, magas víztartalom) pedig a betegségek okozta minőségi romláson túl, negatívan befolyásolta a termés egyéb paramétereit is (esésszám, acélosság).

Felmerül ilyenkor a kérdés, hogy van-e, illetve vannak-e olyan fajták, amelyek képesek tolerálni a sok vizet, illetve az abból adódó következményeket. Sajnos ma még nincs olyan fajta, amelyik minden helyzetben megállja a helyét, azonban vannak fajták, fajtacsoportok, amelyek esetenként az átlaghoz viszonyítva kedvezőbben viselkednek (koraiak, késeiek, rezisztensek, állóképesek, kiváló minőségűek, stb.), pozitívan reagálnak a szélsőségekre. A Gabonakutató Kft. ebben az évben is öt helyen szervezi bemutatóit (ne csak Önök jöjjenek el hozzánk, de tájjellegű bemutatóinkkal mi megyünk közelebb Önökhöz), hogy minél több új információval szolgáljunk partnereinknek.

A 2010-es év negatív rekordjai azonban pozitív tapasztalásokat is hoztak, így pl. a mennyiség és minőség (GK Békés) kérdéskörében, rezisztenciális vonatkozásokban (GK Csillag, GK Fény, GK Petur) vagy akár esésszám stabilitásban. A jól bevált fajtáink mellett (GK Kalász, GK Élet, GK Ati, GK Szála, GK Kapós) idén nyáron mutatjuk be az öt új államilag minősített, kimondottan perspektivikusnak tűnő fajtánkat, így a bőtermő GK Köröst és GK Berényt, a jó minőségű GK Hajnalt, GK Vitorlást, a rezisztens GK Rozit, valamint a tritikálék új generációját jelentő GK Szemest.

Bemutatóink a fajtákon túl foglalkoznak még agrotechnikai, közgazdasági kérdésekkel, piaci kilátásokkal, így a várható őszi árakkal is. A fentiek értelmében, ezért ismételten hívjuk Önöket, hogy látogassanak el bemutatóinkra, és osszuk meg egymással információinkat!

Üdvözlettel: Beke Béla