fbpx

Tavaszi növényápolás güttler-technológiával

Írta: Szerkesztőség - 2010 április 10.

Az állattenyésztéssel foglalkozó gazdálkodók számára fontos takarmánynövény a lucerna és a vöröshere, amelyek a tömegtakarmányok jelentős részét teszik ki.

 

A gyeptermesztés is jelentős tömegtakarmány-bázis lehetne, azonban intenzív gyeptermesztéssel még mindig kevesen és igen kis területen foglalkoznak. Nyugat-Európában jóval magasabb a termesztett gyepek aránya, ennek azonban éghajlati okai is vannak. Mindenesetre a hazai klíma kiválóan alkalmas lucernatermesztésre, és lassan majd a szárazságtűrő gyeptípusok is előtérbe kerülnek.

Jó hír azonban, hogy mind a telepített, mind az ősgyepek, illetve a lucerna esetében is valódi alternatíva a hozamfokozás lehetősége. Ennek érdekében javasolt a tavaszi sarjadzás előtti fogasolás, mert ezzel egyrészt fellazítható a talaj felszínén letömörödött szármaradvány, másrészt a növény szárának sértésével intenzívebb bokrosodás érhető el. Amennyiben az állomány tápanyagellátását is tervezzük, úgy mindenképp javasolt még a növényápolási munka előtt kiszórni a műtrágyát. Ennek azért van jelentősége, mert így a kijuttatott tápanyag bedolgozható a talajba.

Ma már egyre ritkábban kerül elő a fogasborona, mert helyette léteznek újabb technológiák; vitathatatlan azonban, hogy bizonyos talajtípusokon még ma is ezzel az egyszerű eszközzel lehet a legjobb eredményt elérni. A Güttler HarroFlex simítós borona egy sokoldalú eszköz, amely egyesíti magában a fogasboronák és a simítok előnyeit. A Güttler HarroFlex alkalmas a lucerna és a gyepek tavaszi ápolására, illetve az ősszel felszántott talajokon is készíthetünk vele tavasszal magágyat. A Güttler HarroFlex simítós borona sokoldalúságát fokozza, hogy a Güttler Standard hengerekkel is összekapcsolható, így a munkák eredményessége tovább javítható.

Páska Norbert

agrármérnök-tanár