fbpx

Magyar lovak sikere az Arénában

Írta: Szerkesztőség - 2010 február 10.

A decemberben Budapesten megrendezett fedett pályás lovas világkupa alkalmával nagy sikerrel mutatkoztak be magyar lófajtáink, és újabb lovasíjász világrekord is született.

 

A hagyományos magyar fajták számára kiírt díjugrató versenyen főként kisbéri félvérek és a mezőhegyesi eredetű furioso-north star fajtájú lovak indultak, ám a győzelmet a 130 cm-es magasságú pályán egyedüli hibátlan teljesítménnyel Riadó, a telivér apaságú, 16 éves gyönyörű gidrán mén szerezte meg. Második lett Furioso North, majd két kiváló kisbéri kanca, Maxim Mimi és Széplak Sziszi következtek, fiatal lovasaikkal.

Kassai Lajos sportágalapító lovasíjász újabb világrekordot állított fel. A honfoglaló magyarok harci stílusát idézve kantár nélkül vágtázó lovának nyergéből 12 db 30 cm átmérőjű korongot lőtt le 17,8 másodperc alatt. A világraszóló teljesítményt lélegzetét visszafojtva, pisszenés nélkül követte figyelemmel a Budapest Sportcsarnok 6000 nézője, miközben a nyilak villámgyorsasággal csapódtak be a feldobott korongokba. Az új világrekordot a közönség tapsvihara közepette Dallos Gyula díjlovas olimpikon és Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke hitelesítette.

A látványos és izgalmas versenyszámok között színvonalas és megható műsorral mutatkozott be a nóniusz ló-fajta. Az eseményt követően a fajta tenyésztéséért felelős civil szervezet, a Nóniusz Lótenyésztő Országos Egyesület vezetője, Zilahy István mondta el gondolatait.

– Egyesületünk alapfeladata a nóniusz fajta megőrzése, a génmegőrzés. Emellett alkalmassá kell tenni lovainkat a modern követelmények teljesítésére is. A bemutató jól szolgálta azt a törekvésünket, hogy a fajtát minél szélesebb körben megismertessük. Munkánkat tehát hármas követelményrendszer mentén végezzük, amelyet a „Tradíció – egyediség – minőség” jelmondattal igyekszünk kifejezésre juttatni. Nonius Senior, a fajtaalapító mén 200 éves örökséget hagyott ránk, amit ápolnunk kell. A fajta megjelenésében és genetikájában is különleges. Tulajdonságait igyekszünk a mai modern fogatsport szolgálatába állítani. Az utóbbi évek törekvéseinek helyességét nemcsak ez a bemutató igazolta, hanem például a legutóbbi mezőhegyesi tenyészszemlénk is, ahol a ritkának számító ménvonalak képviselői között is volt extra mozgású és küllemű, nagyon ígéretes egyed. Bízunk benne, hogy hamarosan a fogatsportban öregbítik a fajta jó hírét. A bemutatott lovak a világ bármely részén megállnák a helyüket, méltán lehetünk rájuk büszkék.

PL