fbpx

Húszéves a tiszavasvári Tiszamag Kft.

Írta: Szerkesztőség - 2014 szeptember 21.

Az elégedett termelők a legfontosabbak

 

Veréb Szabolcs ügyvezető, Tiszamag Kft.

 

Augusztusra elkészül a megalakulásának huszadik évfordulóját ünneplő, tiszavasvári székhelyű Tiszamag Kft. szárítója. A cégről és a berendezésről Veréb Szabolcs ügyvezető igazgatót kérdeztük.

– A Tiszamag Kft.-t két tulajdonos, az akkori két tiszavasvári szövetkezet: a Zöldmező Szövetkezet és a Munka Mezőgazdasági Termelő Szövetkezet alapította 1994-ben – mondja a cég ügyvezető igazgatója. – Tervünk az volt, hogy a szövetkezetek által termelt szántóföldi gabonanövények szárítása és tisztítása a telephelyen történjen. Ezt az üzemegységet a szövetkezetek független társaságként kívánták üzemeltetni. Volt a telephelyen egy vetőmagtisztító üzemrész, amely nem működött igazán sikeresen. Ezt megvásárolva alakult ki a szárítás mellett a vetőmagtisztítás is. A helyi termelők és a szövetkezetek által termelt vetőmagokat, árpát és borsót tisztítottuk – és tisztítjuk ma is.

Folyamatos bővülés

Az elmúlt húsz év során folyamatosan bővült mind a telephely, mind a tisztító- és szárítókapacitás. 2009-ben a régi, Bábolna 15-ös szárítójukat az akkori uniós pályázatok segítségével lecserélték egy PETKUS típusú szárítótechnológiára. Emellé egy PETKUS tisztítótechnológiát építettek be, amely hozta azokat az eredményeket, amelyeket az előzetes számítások szerint a gyártók részére is előírtak.

A 25 tonnás szárítóberendezés azóta is sikeresen üzemel, a cégtulajdonosok teljes megelégedésére. A korábbi berendezés fogyasztásához képest jelentős mértékű energiamegtakarítást is el tudtak érni vele. A szárító villamos energiából a korábbihoz viszonyítva 35-40 százalékkal, gázból 40-45 százalékkal kevesebbet fogyaszt. Ez indokolta, hogy a fejlesztések során a kft. vezetői ismét a jól bevált technológiát válasszák.

Az új szárító

Az új PETKUS szárítótechnológia a 2009-essel szinte teljesen megegyező, PETKUS 4000-14 DU típusú folyamatos szárító. Emellett PETKUS A12 típusú tisztítók, PETKUS BE 180 serleges felvonók és TKF rédlerek kerülnek beépítésre, kivéve a tisztítókat, mivel időközben a korábbi „U“ típusú gépek helyett a PETKUS fejlesztőmérnökei elkészítették az „A” sorozat gépeit. PETKUS szárító levegővisszaforgatással felszerelt folyamatos szárítóberendezések étkezési, takarmány és vetőmag szárítására is alkalmasak. A szárító megfelel a környezetvédelmi és energetikai feltételeknek. A PETKUS szárítók por- és zajkibocsátása, valamint az alacsony gáz- és villamosenergia felhasználása miatt egyike a legkorszerűbb szárítóknak. A szárítóberendezés „Touchpanel” vezérlésű, teljesen automatikusan üzemeltethető, a szárítandó termény kívánt nedvességtartalma beállítható.

A PETKUS A 12 tisztító egy modern szelelővel ellátott síkrostás tisztító, mely kiválóan alkalmas gabona és egyéb kultúrák elő- és vetőmag tisztítására. A gép acéllemezből (festett és horganyzott) stabil, megbízható és teljesen burkolt kivitelben készül, a terménybeadás gumibevonatú adagolóhengeren keresztül történik. A rostaszekrény 3 rostasíkkal készül, a rostatisztítást golyókkal végzik. A tisztítás minősége egyszerűen beállítható, a rosták könnyen cserélhetők, s a korábbi PETKUS tisztítók rostái is felhasználhatók a gépeknél.

– A korábbi technológiában az előtisztítást egy hengerrostával oldottuk meg, ezért most az elő- és utótisztításhoz is PETKUS tisztító technológiát választottunk, de a szárító vonatkozásában ugyanolyan típus mellett tettük le a voksunkat, mint 2009-ben, azzal, hogy öt tonnával kisebb, azaz egy húsztonnás berendezés megépítése mellett döntöttünk a villamosenergia- és gázellátás korlátai miatt, ugyanis 900 köbméter/órás gázfogyasztási kapacitással rendelkezünk – magyarázza Veréb Szabolcs. – Ez az őszi szezonban a kukoricánál jelenthet korlátot, mert akkor történik jelentős vízelvonás, azaz gázfelhasználás, de szerintünk nem okoz majd problémát.

A végső döntés és a szerződéskötés a gépbeszerzésről 2013 decemberében született meg, direkt a PETKUS GmbH-val. Idén januárban kezdték meg a szükséges engedélyeztetési eljárásokat, és április közepén kapták meg az építési engedélyt.

Közben a kivitelező cégekkel már elindultak a tárgyalások, amelyek az engedélyezési eljárás végére le is zárultak. A kivitelezőkkel áprilisban kötötték meg a szerződéseket. Az átadás tervezett időpontja augusztus 10-e, ami azt jelenti, hogy addigra üzemkész lesz a beruházás, így az őszi betakarítási szezonban a működési engedély birtokában használatba is vehetik.

A cég integrációs és egyéb tevékenysége

Az elmúlt húsz évben a Tiszamag Kft. jelentős integrációs tevékenységet is kezdett a körzetben. A cég a szántóföldi kultúrákban 3 500-4 000 hektáron integrál termelőket. Tiszavasvári környékén ez 25-30 kilométeres sugarú kört jelent, és a kölcsönös megelégedés hatására a partnerek száma folyamatosan emelkedik.

– Szolgáltatóként az a legfontosabb számunkra, hogy elégedett termelőkkel dolgozzunk együtt – jegyzi meg a cégvezető. – Mi az általuk megtermelt vetőmag szárítására, tisztítására, manipulálására és értékesítésére vagyunk berendezkedve.

Az elmúlt 5-8 évben kinőttük a telephelyünket. A telephely öt darab ezertonnás toronysilóval bővült, tavaly év végén pedig megvásároltuk a mellettünk lévő húszezer tonnás tárolókapacitást.

A Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjának lehetőségeit kihasználva technológiai fejlesztésre és telephely-bővítésre is vettünk fel hitelt. Jelenleg a környéken az egy telephelyen található legnagyobb tárolókapacitással mi rendelkezünk, ami kb. 35 ezer tonna.

A kft. ezenkívül Tiszavasváriban még 8 000 tonna tárolókapacitást tud felkínálni partnereinek.

Idén a cég a tevékenységi körét kiskereskedelmi tevékenységgel egészítette ki. Uniós források felhasználásával az inputanyag-kihelyezést segítendő, valamint a kiskereskedelmi tevékenység kiszélesítése érdekében egy közel 800 négyzetméteres gazdaáruházat építettek a telephelyükön, amiben a kiskerti termeléshez szükséges termelőanyagok, növényvédők, műtrágyák, kerti szerszámok szinte teljes választékát kínálják. Céljuk, hogy minél több vásárlónak a legkedvezőbb áron kínálják a kiskerttől a szántóföldig szükséges anyagokat, eszközöket, és minél jobb feltételeket szabjanak integráltjaiknak termékeik végső értékesítéséhez.

A nagykállói olajosnövény-termelői csoporttól megvásárolt tároló-telep átvételével párhuzamosan a termelői csoport végelszámolással megszűnik, ezért idei terveik között szerepel egy új termelői csoport létrehozása is, ugyanis a gazdák részéről megvan erre az igény. Mivel az év elejétől már csak szövetkezeti formában működhetnek a termelői csoportok, céljuk az, hogy a termelők részére minél kedvezőbb feltételek mellett tudjanak inputanyagokat beszerezni és a szövetkezet tagjai termékeit a piacon értékesíteni.

– Mivel mi azokból a termelőkből „élünk”, akik hozzánk bejönnek, ezért az ő igényeiket maximálisan ki kell elégítenünk, természetesen az ésszerűség határain belül. Az integráció magában foglalja a növényvédők, műtrágyák, vetőmagok magyar piacon megtalálható teljes palettáját és azt a pénzügyi tevékenységet is, amelyre a termelőknek szükségük van tevékenységük finanszírozásához.

Az elmúlt három év szélsőséges időjárása ellenére kistérségünkben jobb terméseredmények mutatkoztak, mint az ország más területein, kedvezőbbek voltak a felvásárlási árak is, ezáltal jövedelmezőbb volt a termelés – zárta a beszélgetést Veréb Szabolcs.