fbpx

Munkaélményt nyújtó CLAAS traktorokkal…

Írta: Szerkesztőség - 2011 április 19.

A hétszáz lelkes Diósviszló Baranya megyében, az Ormánság keleti szegletében található. A falu határának adottságai jók, a 15-20 Ak-ás földeken szépen díszlenek az ipari növények.

Október derekán javában tartott a kukorica aratása, a búzavetések előkészítése, a kenyérgabona és az őszi árpa vetése. A kifejezetten kellemes indián nyárban nem volt akadálya a jó minőségű munkavégzésnek, és ezt kihasználta Patkó Norbert (33) is, hiszen a vetés előtti talaj-előkészítés és az őszi árpa vetése teljesen betáblázta a napjait. Ebből a munkából kellett kiszakítani — konkrétabban a CLAAS Arion 640 fülkéjéből kiszállítani egy kis időre, hogy munkaeszközéről, annak tulajdonságairól, használati értékéről, gyakorlati előnyeiről kérdezzük…

Nagyszülei gazdálkodók voltak, aztán a helyi tsz-ben dolgoztak, egész életükben erősen kötődtek a földhöz, ahogy Kovács Mária, Patkó Norbert édesanyja is. Nem véletlen, hogy a kárpótláskor is igyekeztek minél több földre licitálni, ami akkor 50 ha-ban realizálódott. Mezőgépszerelő közeli rokonuk segítségével — aki ma is hűséges társ a munkában — kezdtek egyre bátrabban gazdálkodni, egyre többet invesztáltak növekvő gazdaságukba. 1997-re már 150 ha-ra hízott a terület, majd 2002-ben családi gazdasággá alakultak. Ekkor 40 milliós hitelt vettek fel, amiből két traktort, egy talajművelő gépsort és némi földet vásároltak, hogy újabb lendületet adjanak gazdálkodásuknak. Patkó Norbert műszaki informatikát hallgatott, gépészmérnöki szakiránnyal Budapesten, a Műszaki Egyetemen. Sajnos az otthoni gazdaságfejlesztés időszaka és a diplomamunka megírása egy időpontra esett, ezért utóbbi nem tudott elkészülni. A fontossági sorrend alapján azonban a gazdaságban történő helytállást részesítette előnyben, így az összes abszolvált vizsga és ismeretek birtokában családi gazdálkodóként éli, fiatal családjával együtt, dolgos mindennapjait. Egyre jobban beledolgozta magát a mezőgazdaságba, persze átmentve a tanult műszaki ismereteket. Középfokú mezőgazdasági végzettséget is szerzett édesanyjával együtt, hogy a pályázatok való részvétel során ez se legyen akadály.

Céltudatosan rendezkedtek be

Ma 270 ha területen gazdálkodnak, a bérleménnyel és a bérmunkákkal együtt pedig jóval 300 ha felett van a művelt terület nagysága. A földek nagyobbik része könnyen művelhető barna erdőtalaj, emellett helyenként agyagos kötöttebb részek is jellemzőek. A búza termesztését abbahagyták az utóbbi években, mert a helyi adottságok között nem lehet garantáltan étkezési minőséget termelni. A vetésszerkezetet őszi árpa, kukorica és szója alkotja, nagyjából azonos arányban. Terménytárolásra egyelőre nincs még lehetőségük, ezért az alacsonyabb betakarítás utáni árakat a magasabb termésmennyiséggel kell kompenzálni. Ugyanakkor óvatosan kell bánni a költségekkel, hiszen a bukás veszélye mindig fennáll, és ha ez következne, akkor nem mindegy, hogy mennyi veszteséget kell elkönyvelni. Szerencsére eddig nem kellett ezzel a helyzettel szembenézni, mert ha időnként szerényebb eredmények is jöttek, azért minden évben nyereséggel zárt a gazdaság.

Erőgépek -meghatározó szerepben

Az idei csapadékos évben az őszi vetések előtt komoly szerephez jutott a lazítás, a késes, kapás művelőeszközök használata, a szántással szemben. És ebben jutott jelentős szerephez a CLAAS Arion 640, a 175 LE-s teljesítményével, hiszen az ősz kiszámíthatatlan, csapadékos időjárása, a sürgető munkák az alkalmankénti nagy teljesítményt és az üzembiztonságot követelik meg. Amikor a talaj engedi, akkor “mindent bele” — így szól a helyi recept az őszi munkáknál. Aztán a mélyszántásnál — ami 30-32 cm mélyen történik — már rá-érősebb a dolog, nem kell versenyezni az idővel, lehet variálni a sebességet és az ekevasak szélesebbre nyitását. A géppark tehát kialakult, minden művelethez adottak az erő- és munkagépek. Az erőgépek között a CLAAS Arion 420 és a CLAAS Arion 640 viszi a prímet, és mellettük szolgál egy korábbi Case IH Puma, 200 Le-s teljesítménnyel. Ezek már a 21. század gépei, és azért esett rájuk a választás, mert teljesítményükkel embereket helyettesítenek a családi gazdaságban. Egy alkalmazott költségeinek a kigazdálkodása is nehéz feladat; a közterhek magasak, és a vele kapcsolatos erkölcsi kötelem is jelentős. Ezzel szemben a gépek nagy napi teljesítményekkel rukkolnak elő…

A CLAAS Arion remek konstrukció

Nem véletlen, hogy a CLAAS traktorokra esett Patkó Norbert választása. Sok időt tölt el az Arion 640-es, fiatalos színeket felvonultató, rendkívül esztétikus fülkéjében, amellyel kapcsolatban elsőként az ergonómiát emeli ki. A fülkerugózás, a mellső-tengely-rugózás és az alacsony frekvenciás ülésrugózás együttesen olyan kényelmet biztosít, amely a nyújtott műszakok után is lehetővé teszi, hogy a családdal — az egyéves kisfiával — legyen kedve foglalkozni. A kezelőszervek elhelyezése, hozzáférhetősége, az alkalmazás logikája pedig — különösen egy informatikus-gépész számára -egyszerűen az élvezet felsőfoka. Patkó Norbert azt sem mulasztja el megemlíteni, hogy már a CLAAS Mega kombájn esetében is tapasztalta a vezető szempontjainak figyelembevételét a gép kezelésének kialakításánál, és ez a traktorvásárlásnál is alapvetően segítette a gépválasztást. Pedig volt korábban Zetor, Landini traktor is a gazdaságban, most mégis a CLAAS megvétele mellett született meg a döntés. Még a motor festése is olyan, hogy taszítja az olajat; könnyebb tisztán tartani, esztétikusabb a megjelenése minden körülmény között — mondja.

Minden szempontnak megfelelt

A traktorválasztás során az sem mellékes, hogy a gazdatársadalom milyen véleménnyel van az ismertebb márkákról. Bizony sok volt a panasz általában a fenntartási, szervizelési költségekre, fogyasztási értékekre, alkatrész-beszerzésre. Nos, az Axiál Kft. e kritériumok tekintetében maximálisan igyekszik partneri körét kiszolgálni. A CLAAS traktorokat persze nem ők gyártják, de minden velük kapcsolatos kiszolgálás dolgában profik. Nyilván a hosszú évek alatt kiépített és jó szakemberekkel működő hálózat nagysága is hozzájárul ehhez, de a CLAAS traktorok “gazdájaként” kifejezetten megbízható helytállást tanúsítanak. Ez a termelő számára óriási biztonságot jelent, hiszen előfordult egy olyan eset, amikor a traktort nem lehetett aratásban szállítási feladathoz használni — egyenesfutás-probléma miatt –, amikor, megértve a munkák halaszthatatlanságát, cseretraktorral szolgáltak. Ez felejthetetlen, és igazán korrekt gesztus volt! — meséli pozitív tapasztalatai egyikét Patkó Norbert. Ma már az Arion 640-nél azok az apró finomságok is rendben vannak — mint a munkalámpák egy kapcsolóval történő kapcsolási sorrendje –, amit korábban, az előző szériánál kifogásolt. A konstruktőrök tehát figyelembe veszik az igényeket, a praktikusság kívánalmát, a kezelőszervekkel szembeni logikus elvárásokat.

A mezőgazdaságra építhető a jövő

A CLAAS Arion 640 tökéletesen illeszkedik a családi gazdaság gépparkjába. Kiválóan látja el a szállítási feladatokat két pótkocsi vontatásával, és oroszlánrészt vállal a nehéz talajmunkákból. Erre a gépre hárul a szántás jelentős része, az altalajlazítás és a nehéz talajmunkák elvégzése. Ezeket a munkákat — kellő szakmai tudással kezelve a gépet — mérsékelt mennyiségű üzemanyag felhasználásával végzi el, kellemes munkakörülményeket biztosítva. Azt azért hozzáteszi a tulajdonosa mindehhez, hogy a földhöz persze érteni kell — különösen az ormánsági “perctalajok” esetében –, a megmunkálásukat optimális időben érdemes csak végezni, de ezt ne egy fiatalember szájából hallják a gazdatársak — szabadkozik.

Patkó Norbert szemlélete, a földhöz és géphez való viszonya sokat csiszolódik munkavégzés közben; temérdek tapasztalatot szerez és raktároz el nap mint nap. Megérett benne, hogy kijelentse: a mezőgazdasággal való kapcsolata végleges. És ez nagyban köszönhető a CLAAS traktoroknak is, hiszen egyre kisebb terhet kell cipelni a vállán, miközben egyre megbízhatóbban tudja az aktuális szakmai feladatokat ellátni. Optimista szemléletű ember, aki a jövő mezőgazdaságában lát fantáziát, különösen, ha olyan partnerrel dolgozhat, mint az Axiál Kft…

NZ.