fbpx

Közösségbe hálózva

Írta: Szerkesztőség - 2019 február 28.

2018-as adatok alapján a közösségi média térhódítása továbbra is töretlen, egy év alatt 390 millió fővel, vagyis 13%-kal nőtt a közösségi média felületeit használók száma. A világ népességének 43%-a használja aktívan ezeket az oldalakat, egészen pontosan 3297 millió fő, akik közül 3087 millióan mobileszközöket vesznek hozzá igénybe. A legnépszerűbb közösségimédia-felület továbbra is a Facebook, ezt követi a YouTube, majd az Instagram. A Facebookon naponta aktívan jelen lévők száma 1,4 milliárd fő. Ez gyakorlatilag a Föld lakosságának 18 százaléka.

Az AgroStratéga már nem először méri fel a mezőgazdasági árutermelő gazdaságok döntéshozóinak közösségiportál-használati szokásait. A válaszadók 60%-a legalább hetente nézi a Facebookot és 53%-uk a YouTube-ot. Az Instagram (13%) és a LinkedIn (4%) legalább hetente történő látogatása ennél jóval kisebb arányú.

A közösségi portálokat legalább hetente látogatókat generációs bontásban vizsgálva már jóval árnyaltabb képet kapunk. A Baby Boomerek és az X generáció tagjai a Facebookot gyakrabban használják, mint a YouTube-ot, míg az Y generáció nagyjából azonos mértékben, az előző két csoporthoz képest pedig jóval gyakrabban keresi fel ezt a két platformot. Az Instagram – amely fényképek és rövid videók okostelefonon történő megosztásán alapuló közösségi hálózat – használata a válaszadók életkorának csökkenésével fordított arányban növekszik. A LinkedIn – a világ legnagyobb üzleti közösségi hálózata – legalább hetente történő látogatásának gyakorisága nagyjából kiegyensúlyozott a három generációs csoport között.

A kutatás 81–86%-ban az alapanyag-, gép- és alkatrészbeszerzésben, továbbá az értékesítésben és pénzügyekben döntéshozó; valamint 12–14%-ban a döntést befolyásoló személyeket érte el. A mintában kizárólag a hivatásszerűen, azaz árutermelés céljából gazdálkodók jelennek meg, mivel ők a kutatás célcsoportja. Az adószám nélküli őstermelők, az önellátásra termelők és a hobbigazdálkodók válaszait nem vettük figyelembe az értékeléskor. Így a minta nem a teljes agráriumról ad képet, hanem a mezőgazdaságilag hasznosított terület döntő hányadát művelő és egységes agrártámogatási kérelmet benyújtó gazdaságokat reprezentálja. A minta nagysága 1400 fő. A piackutatás országosan reprezentatív.

Az országos felmérés eredményeit bemutató kiadvány letölthető az alábbi linkről: https://agrostratega.hu/letoltesek.html

Pólya Árpád – Varanka Mariann

www.agrostratega.blog.hu