Bioüzemanyag: nagyobb arányt!

Szorgalmazzák és indítványozzák a bioüzemanyagok bekeverési arányának növelését a visegrádi országok agrárkamarái. Hogy miért?

Hatékonyabb klímavédelem mellett az fehérje-importfüggőség csökkentését is szolgálja, ha nagyobb kötelező arányt írnak elő a bioüzemanyagok bekeverésénél – ebben állapodtak meg a Visegrádi Országok agrárkamarái február 6-i veszprémi ülésükön. Az ülésen több mint 30, együttesen több mint 6 millió tonna gabonát és repcét feldolgozó bioüzemanyag-gyártó képviselője vett részt. Álláspontjuk szerint a bioüzemanyagok bekeverési arányának növelésével – a klímapolitikai célkitűzésekhez való hozzájáruláson túl – évente több milliárd literrel csökkenthető lenne a régió olajszükséglete, a gyártás során keletkező GMO-mentes melléktermékekkel pedig mérsékelhető az importált génmódosított szójától való függőség. A V4-országok agrárkamarái indítványozzák országuk döntéshozóinál a 10 térfogatszázalék etanolt tartalmazó E10, illetve a 7 térfogatszázalék biodízelt tartalmazó B7 üzemanyagok legkésőbb ez év végéig történő bevezetését, ami az említett előnyök mellett növelheti a térség gazdálkodóinak versenyképességét, és további vidéki munkahelyeket hozhat létre.

Szerkesztőség

Ezeket olvasta már?

Megerősítő trauma lett a sertéspestis?
Beválhat a jóslat: az ASP-krízis javíthatta az ágazat versenyképességét.
Bioüzemanyag: nagyobb arányt!
Szorgalmazzák és indítványozzák a bioüzemanyagok bekeverési arányának növelését a visegrádi országok agrárkamarái. Hogy miért?
Adó, áfa és adminisztrációs terhek
A Hajdúsági Expo hírnevét a kiállítás mellett olyan rangos események erősítik, mint a Traktorhúzó Európa Kupa és a Portfolió Konferenciasorozat Kelet-magyarországi Agrárfóruma. Az előbbi a lóerők [...]
Mi lesz a bioüzemanyagokkal
Az elmúlt hónapok rendkívüli szárazságának következtében ismét gyakoribbá váltak az élelmiszer-takarmány-bioüzemanyag témakört taglaló viták, elsősorban a legutóbbi visszaszorítását sürgetve. Közben a terményárak, ezzel mit sem törődve, folyamatosan emelkednek. [...]