fbpx

MezőHír – 2012-01 – január

Írta: Szerkesztőség - 2012 január 24.

 

 

Kedves Olvasó!

Aktuális lapunk zárása idején belelapoztam az egy évvel ezelőtti számunkba – bizony érdekes volt az akkori írásokat átfutni. Tavaly januárban még kérdéses volt, hogy merre tart Európa gazdasága, mennyire váltja be a hazai kormányzat gazdaságpolitikája a hozzá fűzött reményeket. Sajnos az elmúlt hetek és főleg az évkezdet során politikai beállítottságtól függetlenül is látható, hogy nagyon komoly kihívásokkal küzd pénzügyileg az ország: a forint soha sem látott mélységekbe zuhant, a csődkockázat az egekbe tört – s a korábban sok oldalról negatív színben feltüntetett IMF segítségét várja most már minden gazdasági szereplő. Nagy változás ez egy év alatt – s ezt sportnyelven szólva akár hidegzuhanynak is nevezhetjük.

Persze, azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy szűkebb területünk, a mezőgazdaság helyzete ebben a szituációban jelentősen kedvezőbb, mint azt akár egy éve gondoltuk, illetve ha a gazdaság más ágazatait szemléljük. 2011 a legtöbb termelőnek jó termést, megfelelő hasznot hozott, kár, hogy elsősorban időjárási problémák miatt az új szezon kezdete nem éppen biztató – de azért tegyük a szívünkre a kezünket: mikor volt az? Válság ide vagy oda, enni szerencsére mindig kell, így a mezőgazdaság által előállított produktumokra ezután is szükség lesz – lesz értelme dolgozni!

A mezőgazdaságban tehát minden megy tovább – azt azért nem állítom, hogy mintha mi sem történt volna. A rekord gyenge forint jó lehet egy terményeladási pozíciónál, de inputanyag- és gépvásárlás során már más a helyzet. Pedig lassan mindegyikre sor kerül! Január végén – új magyar találmány! – egyszerre két kiállításon is várják majd az érdeklődőket a mezőgazdászokat kiszolgáló cégek. Az AgroMashExpo Budapesten, január 25-e és 28-a, míg az AgrárgépShow Etyeken, január 26-a és 28-a között fogadja a látogatókat. Alkalom és helyszín tehát lesz a termékek, szolgáltatások megismerésére!

A magunk részéről mindkét kiállításon várjuk Önöket, és legfrissebb Csúcstechnika 2012/13 DVD-nk, valamint Falinaptárunk mindkét helyszínen akciósan megvásárolható lesz! Reméljük, hogy addigra távolabbra sodródnak az imént emlegetett sötét fellegek, és helyettük valódi csapadékfelhők pótolják be a természet eddigi elmaradását!

Kívánok Önöknek egész csapatunk nevében boldog és sikeres új évet!