fbpx

Rossz kondícióban mennek a télbe az orosz búzaállományok

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 október 24.

Oroszországban a termés mintegy 70 százalékát az őszi búza adja, melynek vetésén már túl vannak a helyi gazdaságok. Az időjárási kondíciók alapján rossz előérzete van az orosz elemzőknek a jövő évi betakarítást illetően.

búza sorol
Az elemzők szerint a kelleténél kevesebb víz és tápanyag áll az őszi kalászosok rendelkezésére (fotó: Horizont Média)

Messze nem ideálisak a termelési feltételek

SovEcon első becslése szerint minden korábbi várakozást alulmúlhatnak a jövő évi búzahozamok. Az aszály már a nyár legelején kibontakozott az országban, éppen ezért a termés 70 százalékát kitevő őszi búza betakarítása két és félszer gyorsabb ütemben zajlott, mint 2023-ban. Az időjárás azóta sem ideális Oroszországban. A vetés és kelés szempontjából kulcsfontosságú utóbbi 30 napban a növény fő termőterületén kevés csapadék hullott, a normál mennyiség 60%-a. Az elemzők ezért úgy vélik, az őszi búza rossz állapotban lép be a hideg évszakba.

Tekintve, hogy a talaj felső rétegének a növények által hasznosítható víztartalma az elmúlt évtized legalacsonyabbak szintjét mutatja, a SovEcon csökkentette a búza jövő évi hozamára vonatkozó előrejelzését. Az időjáráson túl a gazdálkodók anyagi helyzete is romlott, a spórolásnak pedig mérhető következménye lesz a növények kondíciójára nézve.

Mérhető hatás a búzahozamokra

A fentiek miatt az őszi vetésű állományoktól 3,43 t/ha termést várnak az elemzők, míg a tavaszi vetésűektől 2,1 t/ha-t. Ha ez igaznak bizonyul, akkor az őszi vetések hozama az elmúlt öt év legalacsonyabb szintjét hozná. Ráadásul az őszi búza termőterülete 700 ezer hektárral kisebb most, mint tavaly, amit nem ellensúlyoz, hogy a kisebb hozamú tavaszi búzából várhatóan 600 ezer hektárral többet vetnek majd a gazdaságokban.

Az orosz elemzők szerint így 2025-ben 80,1 millió tonna búza teremhet az országban, ami kevesebb lenne az idei 81,5 millió tonnától, és jóval elmaradna az ötéves átlagtól, a 88,1 millió tonnától.