fbpx

Hamarosan indul az ÖKO pályázat: erre készüljünk! Frissítés!

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 október 24.

Kissé növekszik az évre jutó támogatási forráskeret az ÖKO pályázatban, de több lehet a jelentkező is. A kiírás annak ellenére népszerű lehet, hogy az egy hektárra jutó támogatás sokat veszített a reálértékéből. Erre készüljünk.

tönkölybúza
A tönkölybúza réspiaci termék (fotó: Horizont Média)

Összességében több, fejenként kevesebb kifizetés lehet

Legutóbb 2022-ben indult egy hároméves időtartamú ökológiai gazdálkodási program, melynek támogatási forráskerete 36,29 milliárd Ft volt. Most az öt éves programra 64 milliárdot szánnak, így éves szinten 6,6 százalékkal magasabb összeg jut a termelés finanszírozására. Ennek megfelelően nagyobb érdeklődésre is számítanak. Míg 3 évvel ezelőtt 3000 nyertest vártak, most 5000 kedvezményezettel számol a kiíró. Matematikailag fejenként 15 százalékkal csökkenhet a megítélt összeg, a végeredmény a nyertesek számától függ.

A legnagyobb nyerési esélye azoknak a 300 hektárnál kisebb üzemeknek van, amelyek az adott földhasználati kategória legalább 75%-át bevitték a programba, rendelkeztek szaktanácsadóval, és a területük nitrátérzékeny, magas természeti értékű és/vagy Natura minősítésű volt.

Változatlan az egy hektárra jutó támogatás

A támogatás mértéke – az átállás és a fenntartás ideje alatt – „fillérre” változatlan a szántón, a szántóföldi zöldségtermesztésben, a gyepeken és a szőlőskertekben. A gyümölcsösökben viszont nem fajok szerint, hanem a termelés intenzitása alapján változik a támogatási összeg (akárcsak az AKG-ban). Az extenzív ültetvények az átállás ideje alatt 1.562 euró/ha/év támogatásban részesülnek, majd 879 eurót kapnak hektáronként. Az intenzív ültetvény esetében az átállásra 1.801 eurót fizetnek hektáronként, majd 1.117 euróra mérséklődik a támogatási összeg.

Összességében elmondható, hogy az egységnyi területre jutó összegek változatlansága a 2021 óta bekövetkezett infláció tükrében erős értékvesztést jelent, ugyanakkor a gazdaságoknak nagyobb szükségük van a támogatásokra, mint valaha. Az európai gazdaság megrogyásával a minősített biotermékek (külföldi) piacán sajnos romlottak az értékesítési lehetőségek, de ettől függetlenül ki ne élne akárcsak a gyepen elnyerhető, 81 ezer forintos plusz bevétel lehetőségével?

2022-ben a hazai ökoterület meghaladta a 320 ezer hektárt. Ezzel az összes hazai mezőgazdasági terület 6,3%-a áll ökoművelés alatt. A legújabb pályázat hivatalos verziója még nem jelent meg, a társadalmi vitára bocsátott anyag itt található.

Frissítés: Időközben megjelent a véglegesített kiírás is, itt érhető el. Figyelem! A benyújtási határidő módosult: november 25 – december 23.