fbpx

A kukoricatermés tényszámai, 20 éves mélyponton a repce

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 október 11.

A MAGOSZ előzetes tájékoztatója megelőzte az Agrárminisztérium őszi helyzetképét, illetve az AKI őszi munkákról szóló jelentését. A táblázatba foglalt információk szerint nincs esélye az 5 millió tonnás kukoricatermésnek. Szomorú hír az is, hogy a repce területe 20 éves mélypontra süllyedt.

repce hiányos kelés
Aki korán vet, hiányos állományt kap, sokan inkább meg sem próbálták (fotó: Horizont Média)

Kukorica: a becslések és a valóság

Az európai műholdas termésbecslése szerint július közepén a magyarországi kukoricatermés országos átlagban 6,77 tonnát mutatott, ami 875 ezer hektárral felszorozva 5,9 millió tonnás össztermést valószínűsített. Az aszály ekkor robbant be az országba. A kormányzati kommunikáció szeptember 8-án már 5,1 millió tonnával kalkulált, a toxintartalommal kapcsolatban megjelent sajtóhíreket pedig pánikkeltésként értékelték szeptember 26-i közleményükben. (A MezőHír augusztus 5-én írt arról, hogy a 2022. évinél is aflatoxinosabb lesz a kukorica, majd az ugyanekkor készül print írásban féltermést valószínűsítettünk jó árakkal: Féltermést ad a kukorica, viszont jó ára lesz a minőségnek.)

Az aratás elején a kényszerérett, megmentendő állományok kerülnek le a táblákról, míg a végére a jobb hozamúak maradnak. Sajnos ezek betakarítását alaposan megakasztották az esők, ami biztosan nem használt a minőségüknek. Az Agrárkamara táblázata szerint október elsején 73%-ban végeztünk a kukorica vágásával, és 3,55 millió tonna volt az országos eredmény.

őszi munkák termés

Tisztán matek alapon még mindig összejöhet egy 4,8 millió tonnás, országos kukoricamennyiség. A problémát az esők és a használhatatlanná vált csövek jelentik. Kevés esélye van a papírformának, különösen, ha a toxinosságot is figyelembe vesszük. (Lásd: A kukorica 40%-a mégis toxinos? Jogos az aggodalom…)

Olajosok betakarítva és elvetve

A napraforgót illetően a MezőHír augusztus 8-án 2,4 tonnás termésátlaggal kalkulált, az október elsejei összegzés pedig 2,5 tonnát mutat szinte véglegesnek tekinthető készültség mellett. A szójakilátásokkal már nagyon korán, július első hetében foglalkoztunk, amikor a hőség betört az országba. Akkor az országos összetermést – a termelői optimizmust kissé tompítva – potenciálisan 300 ezer tonnásnak láttuk. Ez biztosan nem jön össze, tekintve, hogy az aratás készültsége október elsején 56%-os volt. Akár 50–70 ezer tonna termés is elveszhetett az utolsó két hónapban. Ezzel együtt mindenkori rekord születhet Magyarországon, mivel az eddigi legjobb eredményünk 185 ezer tonna volt 2016-ban.

A fenti táblázat tartalmaz még egy nagyon szomorú, a vártnál is rosszabb adatot: alig 128 ezer hektárnyi repcét terveztek elvetni idén a gazdálkodók, és ez sem valósult meg. A várhatóan 120 ezer hektárnyi betakarítható terület akkora, mint az uniós csatlakozásunk idején volt, a 2005-ös betakarításkor, tehát jövőre éppen 20 éves mélypontra értünk vele. (Lásd májusi cikkünket: Kisebb területre és egy kemény magra szűkül a repce termelése.)

repceterület
Forrás: KSH