fbpx

Ukrajnában is annyit fizetnek a fokhagymáért, mint nálunk

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 szeptember 14.

Idén az az érdekes helyzet állt elő, hogy minden terményért – a búzától kezdve a napraforgón át a fokhagymáig – szinte forintra ugyanannyit kapnak az ukrán termelők a felvásárlótól, mint a magyarországiak.

fokhagyma
Ukrajna sem önellátó fokhagymából, a termelői áraik pedig nagyon hasonlítanak a magyarországira (fotó: pixabay.com)

Ukrajnában a fokhagyma nagykereskedelmi ára kilogrammonként átlagosan 2,4 eurónak felel meg (950 Ft/kg), ami teljes egészében megegyezik a magyarországi árszinttel, és 13,6%-kal olcsóbb a tavalyi évhez képest. Hazánkban nagyjából a 2021. évi árakat látjuk viszont.

A boltokban viszont egészen más a helyzet. Míg egy ukrán fogyasztó átlagosan 3,7–5,4 eurót (1400–2100 Ft) költ egy kiló fokhagymára, a magyarországi boltokban 2500 forint a jellemző árszint. Megjegyzendő, hogy a kínai áru Ukrajnában is olcsóbb, akár 1200 forintos fogyasztói áron is elérhető.

Ukrajna – hozzánk hasonlóan – nem önellátó fokhagymából, a fogyasztás egy részét döntően kínai importból fedezik. A növény termesztése, feldolgozása munkaigényes, amit a háborúban nehéz biztosítani. Idén a forró nyár is negatívan hatott a hozamokra és a termés minőségére, továbbá a szortírozás/tárolás sem ideális körülmények között zajlik. A kínálat folyamatosan alacsonyabb a keresletnél, de az import áru behozatala nehezebbé és költségesebbé vált. Mindez magasan tartja az árakat.

A magyarországi fokhagymatermelés 5 év alatt 8 ezer tonnáról 5,5 ezer tonnára csökkent, miközben az import ezer tonnáról 2,5 ezer tonnára növekedett. Hajdan nagy exportcikkünk volt a fokhagyma, ma már a fogyasztás harmadát importból fedezzük.

magyar fokhagyma terület
Forrás: KSH