fbpx

Rengeteg malmi búzát tud exportálni Bulgária

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 augusztus 26.

A nyár Bulgáriában is magas hőmérséklettel és tartós csapadékhiánnyal párosult, de az árpa és a búza betakarításáig kiváló volt az időjárás, ami meglátszik a hozamokon és a kalászosok minőségén is. A kukoricatermelés viszont egyre kevésbé lehetséges ebben a balkáni országban.

búza raktár
A bolgár termés több mint 70%-a malmi minőségű lett (fotó: Horizont Média)

Kiváló kalászostermés, nagy exportpotenciál

A búza betakarítása augusztus 1-jén fejeződött be Bulgáriában. A helyi agrárminisztérium szerint a termésátlag 4,2 százalékkal jobb lett a tavalyinál, 6 tonna körüli. Az 1,132 millió hektárról 6,7–6,9 millió tonna búza kerülhetett a raktárakba. A vetett fajták közül a legnépszerűbb a francia nemesítésű Avenue (44 százalék) és a Sofru (8 százalék), illetve a bolgár Enola (5 százalék). A betakarítás előtt száraz volt az időjárás az országban, így a termés több mint 70 százaléka 12 százalék feletti fehérjetartalommal került ki a cséplőgépből. Tavaly csak a búzák fele érte el a malmi minőséget.

Bulgária belső búzafogyasztása mintegy másfél millió tonna, de tekintve az áthúzódó készleteket, a mostani kivitelt 5,5 millió tonnára becsülik, ami 300 ezer tonnával haladná meg a tavalyi betakarítás után elért mennyiséget. A bolgár búza több mint 70 százaléka az EU-n kívüli országokban talál vevőre, de viszonylag sokat exportálnak Spanyolországba is. (Itt írtunk róla, hogy a legutóbbi egyiptomi tenderen a bolgárok az orosz búza alá ígértek, ebben a tavalyi készletek eladási kényszere is benne lehet.)

Az árpa hozamai is javultak tavalyhoz képest 3,2 százalékkal (5,7 t/ha), a teljes mennyiség pedig a nagy vetési kedvnek köszönhetően 40 százalékkal növekedett, 900 ezer és egymillió tonna között lehet. A legnépszerűbb fajta a francia LG Zebra (28 százalék), ezt követi a német Wendy (9 százalék) és a francia Jup (7 százalék). Ezt a kalászost is jó időjárási körülmények között aratták, ami támogatta a kiváló minőséget. Az árpaexport elérheti az 570 ezer tonnát, szemben a tavalyi 460 ezerrel, és – a búzáéhoz hasonlóan – új rekordot eredményezne.

Sikertelen kukoricatermelés

A július-augusztusi időjárás a kukoricatermés drasztikus csökkenéséhez vezetett Bulgáriában is. Ez lesz sorban a harmadik aszályos évjárat, ami jóval átlag alatti terméshez vezet. A kukoricaterület 10 százaléka öntözött, és a jelek szerint már csak ezeken a földeken lehet biztonságosan tengerit termelni. A piaci árak nem látszanak kompenzálnia a terméskiesést, ami a vetési kedv további csökkenését fogja okozni az országban.

A növény kevesebb mint félmillió hektárra szorult vissza, tavalyhoz képest újabb 4 százalékot veszített a területéből. A legutolsó műholdas becslés szerint még elképzelhető egy 5,3 t/ha-os átlaghozam az országban, ami még mindig 20 százalékkal jobb lenne az előző évinél. Országos szinten 2,2–2,4 millió tonna termést várnak az elemzők. Ha ez igaznak bizonyul, akkor az idei lesz az elmúlt 10 év legrosszabb bolgár kukoricatermése (lásd a grafikont). Az ország normál évjáratokban 1-2 millió tonna kukoricát exportál, de a tavalyi termésből várhatóan már csak 700 ezer tonnát, az ideiből pedig ennél is kevesebbet juttathat a külpiacokra.

bolgár kukoricatermelés
Forrás: USDA