fbpx

Mindenütt lejjebb korrigálták a termést, de főként nálunk

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 július 25.

Uniós szinten szinte az összes növény terméselőrejelzéseit lefelé módosították, de még mindig az 5 éves átlag közelében maradtak. A legszembetűnőbb korrekció a napraforgó és a szemeskukorica esetében történt: a júniusi becsléshez képest most 4-5%-kal kevesebbnek tűnik az uniós átlag. A magyar kilátások ennél sokkal nagyobb mértékben romlottak.

napraforgó
Ezt már a napraforgó sem bírja (fotó: Horizont Média)

Hőstressz és vízhiány

A termésvárakozások romlásának fő oka a Délkelet-Európát sújtó hőhullám és aszály. Az egész térségünkben rendkívül meleg volt a június és a július, ami negatívan hatott a virágzásban járó növényekre. A jelentés kiemeli Magyarországot, Romániát, Bulgáriát, valamint Görögországot, ahol a magas hőmérséklet tartós csapadékhiánnyal párosult. Emellett Oroszországban és Délkelet-Ukrajnában már május óta tart a száraz és meleg időjárás, ami már az őszi vetésű növények hozamaira is negatívan hatott, a tavasziakban pedig drasztikus – ukrán becslések szerint 15–30%-os – terméskiesést eredményezhet.

időjárási anomáliák EU
Forrás: JRC MARS

Eközben Hollandia nagy részén, Németország Hollandiával határos területein és Közép-Kelet-Franciaországban továbbra is túl sok a csapadék. Ezeken a területeken tavaly ősz óta küzdenek a víztöbblettel, ami akadályozza a szántóföldi munkákat és növeli a növénybetegségek kockázatát. Átlag alatti hozamokkal számolnak minden őszi és tavaszi kultúrában. Dél-Németországban és Észak-Olaszországban is víztöbbletet regisztráltak, de itt jobbak a terméskilátások.

Magyar kilátások

Az unión belül a legnagyobb lefelé történő módosítást Bulgária esetében hajtották végre, ahol az egy hónappal ezelőtti becsléshez képest 15%-kal kevesebb kukoricát valószínűsítenek. Ezt szorosan követi a magyarországi-14%-os korrekció, míg a román hozamokat csak 10%-kal mérsékelték. Nálunk tavalyhoz képest 17%-kal rosszabb termésátlagokra van most kilátás, de az ötéves átlagtól ez még mindig csak 2%-kal tér el. Vigyázat, az ötéves átlag a 2022. évi történelmi aszály adatait is tartalmazza! Így pillanatnyilag 6,77 tonnára becsülik a kukorica országos átlaghozamát (2023: 8,17 t/ha).

Napraforgóból 9%-kal csökkentették a várható termésátlagot, ami a legnagyobb mértékű korrekció az EU-ban (Bulgária: -8%, Románia -6%). Hektáronként 2,73 tonnára számítanak a tavalyi 2,9 tonna után (-6%). Szójából 11%-kal csökkentették a várható hozamot, így az már 13%-kal gyengébb a tavalyinál, 2,64 t/ha.

Cukorrépából a 7%-os lefelé módosítás után 60,4 tonnára számítanak hektáronként, ami még mindig jobb, mint a tavalyi átlag (58 tonna).

Európa egészére közepes termést valószínűsítenek. Az ötéves átlagtól 2-2%-kal maradhat el a kukorica és a napraforgó átlaghozama, míg a szójától a megszokottnál 4%-kal jobb termést várnak az elemzők.

uniós termésátlag
Forrás: JRC MARS

Ez a cikk is érdekelheti: A magyar terményárakban már benne van egy kis pánik.