Többet termő és jobban tárolható hagymák

Írta: Szerkesztőség - 2025 október 29.

Az újonnan nemesített ukrán hagymahibridek szivar alakúak, jóval többet teremnek, és jobban is tárolhatók, mint a korábbi fajták.

sonkahagyma shallot
A sonkahagymához hasonló, de annál jóval nagyobb méretű fejeket nevel a Ljubcsik
(fotó: Shutterstock)

Ukrán kutatók új, szivar formájú hagymákat nemesítettek, amelyek a hagyományos típusokhoz képest kiemelkedő terméshozamról és tárolhatóságról tettek tanúbizonyságot – adta hírül a FruitVeB. Victoria Rud, az intézet vezetője elmondta, hogy az elmúlt években több új hagymafajta – köztük a Zagrava, a Mayak és a Buran – jelent meg az ukrán piacon. A fajtakísérletek szerint ezek a hibridek a viszonyítási alapként használt Harmonia fajtát össztermésben 11–32%-kal, piacképes hozamban pedig 24–53%-kal meghaladják. Tárolhatóságuk 95–96%-os, ami mintegy 8%-kal jobb a standard fajtáénál.

Rud kiemelte a Ljubcsik nevű, szintén szivar alakú hagymát is, amelyik már üzemi szinten is termesztésre került. (A fajtaleírásból tudható, hogy egy középkései, 106–110 nap körüli tenyészidejű, 100–170 grammos fejeket nevelő hagymáról van szó. Az új fajták termesztése igényesebb technológiát követel, gondosabb tápanyag-utánpótlást és növényvédelmet, ideális esetben csepegtető öntözést, de ez kevés üzemben áll rendelkezésre – Mezőhír.)

Az intézet célja, hogy olyan hagymafajtákat és termesztéstechnológiákat kínáljon a gazdálkodóknak, amelyek alkalmazkodnak az ukrán termelési környezet sajátosságaihoz, de megfelelnek a hozambeli és tárolási elvárásoknak is.


MezőHír Tudástár: Ukrán hagymahibridek – Az új, szivar alakú ukrán hagymafajták – mint a Ljubcsik vagy a Buran – 11–32%-kal nagyobb termést és 95–96%-os tárolhatóságot kínálnak, így a korábbi fajtáknál bőtermőbbek és ellenállóbbak.

▼Hirdetés

▼Hirdetés

Mezőhír
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.