Északi konkurenseink a betakarítás előtt jellemzően panaszkodni szoktak az alma mennyiségére. Ha ezt most nem teszik, az azt jelenti, hogy valóban optimisták az eladható mennyiséget és minőséget illetően.
Mérsékeltebb volt a fagykár
„A tavasz korán jött, majd áprilisban és májusban több éjszakán is előfordult elhúzódó, enyhe fagy. Ezek nem voltak katasztrofálisak, de a korán virágzó fajtákban megritkították a potenciális termést. Termelőink jelentései és saját belső értékeléseink alapján úgy becsüljük, hogy az országos termés 10–15%-kal lehet alacsonyabb a tavalyinál” – mondta el Jan Novakovszki, a Genesis Fresh almaforgalmazó vezetője. Ha ez igaz, akkor idén 2,9–3 millió tonna körüli lengyel almatermés várható, ami 16 százalékkal gyengébb az elmúlt 12 év átlagánál.
Eközben Magyarországon mélypontra zuhan az idei termés, a becslések szerint a 200 ezer tonnát sem fogja elérni a normálisnak tekinthető 550 ezer tonna helyett (-64%).

A népszerűbb fajtát érintette jobban a fagy
A lengyel termelők az utóbbi években egyre inkább a piacképesebb fajták felé fordultak. Csökken az érdeklődés a Gloster, az Idared vagy a Ligol iránt, melyeket egyre inkább a Gala, a Red Delicious és más, szelektált fajták váltanak fel. Az új ültetvényekben a Gala dominál, mivel megbízható exportkereslet mutatkozik iránta, és sokoldalúan felhasználható. A fagy éppen ezt a fajtát, valamint a Red Jonaprince-t érintette erősebben. A Golden Delicious és az Idared jobb állapotban vannak, és átlagos vagy annál jobb termésre számítanak tőlük a szakembereke.

Körtével mérséklik a kockázatokat
A fajtaváltáson túl érzékelhetően növekszik a körte termőterülete, mivel ezzel a fajjal megosztható/csökkenthető a fagykárból eredő termelési kockázat. Ugyanezt a trendet látjuk Magyarországon is, ami azt jelenti, hogy a piac egyazon irányban mozdult el. „Bár a körték még mindig kis hányadát teszik ki az ültetvényterületnek, ez lassan megváltozik. Ugyanakkor az új kultúra alkalmazkodást kíván a technológiában és az értékesítés terén is, ezért inkább a nagyobb, tőkeerősebb gazdaságokra korlátozódik az átállás” – mondta el a lengyel kereskedő.
Elmozdulás a minőség felé
„Termelőink a versenyképesség fenntartása érdekében javították az ültetvénykezelést, és beruháztak modern hűtőházakba, osztályozó gépekbe. Forgalmazóként és termelőként mi magunk is a mennyiségek korlátozására és a szállítás optimalizálására törekszünk, hogy csökkentsük az egységköltségeket. Bár a kiváló minőségű almák ára javult, a nyereség nem sokat változott. A profit növelése különösen az idősebb ültetvényekkel dolgozó, vagy csak a hazai piacra termelők körében tűnik nehéznek” – jegyezte meg Novakovszki.
A szakember mégis optimista „A gyümölcsméret és a minőség kedvezőnek látszik a fő fajták esetében. Már megkezdtük az export előkészítését, elsősorban a Gala fajtára, de erős érdeklődésre számítunk a Golden és Red fajták iránt is. Ugyanakkor a munkaerőpiac továbbra is feszes, kevés a hadra fogható ember. A vevői oldalon pedig növekednek az igények. Egyre több partnerünk kér fenntarthatósági és egyéb tanúsítványokat. A GlobalG.A.P., a GRASP, valamint a szermaradvány-vizsgálatok ma már nem opcionálisak, hanem kötelezőek egy komoly piaci szereplő számára. Úgy látjuk, hogy a lengyel almaágazat jól alkalmazkodik az elvárásokhoz.”