▼Hirdetés

▼Hirdetés

Itt az aranyszínű sárgaság, bajban a szőlő

Írta: Szerkesztőség - 2025 július 17.

A borvidékek 70%-át érinti valamilyen mértékben a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó fitoplazma.

Néhány napja a történelmi jelentőségű Villányi Borvidéken jelent meg a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó fitoplazma (Grapevine flavescence dorée, FD), amit már a Somlói borvidéken is igazoltak. Ezzel a hazai borvidékek közel 70%-a, vagyis 15 borvidék érintett a súlyos növényegészségügyi kárt okozó betegségben – tette közzé a szaktárca.

Ez azt jelenti, hogy szinte mindegyik borvidékünkön akadnak már olyan dűlőrészek, amelyeken igazolták a kórokozó jelenlétét. A hatóság ilyenkor az érintett növény(ek) körül 1 kilométeres sugarú körben fertőzött területet jelöl ki, amelyet növény-egészségügyi zárlat alá helyez. A zárlat az összes ott található szőlőterületre vonatkozik, de nem az összes szőlőtőke felszámolását jelenti: kizárólag a fertőzöttnek igazolt és tünetes növényeket kell gyökerestől eltávolítani és megsemmisíteni. A fertőzött terület körül három kilométeres védőkörzetben fokozott hatósági ellenőrzést végeznek.

A betegség 12 évvel ezelőtt bukkant fel először hazánkban. A fertőzés következtében a szőlőtőkék terméshozama 20–50%-kal csökkenhet, a beteg növények száma évente megtízszereződhet. A betegség elleni védekezéshez jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő növényvédő szeres eljárás, terjedése azonban megállítható fő vektora, az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) elleni kezelésekkel.

A hatóság most is felhívja a szőlősgazdák figyelmét, hogy a szőlőültetvények védelme érdekében folytatni kell a kabóca elleni védekezést, amit támogatás is segíti. A kérelmeket mindig márciusban kell beadni hozzá.

Mezőhír
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.