Az idei tél hidegebb, mint a tavalyi volt, ami visszaveti a káposztafélék, így brokkoli előállítását Olaszországban. A helyi termelők a külföldi fogyasztók pénztárcájában bíznak.
„A káposztafélék, így a brokkoli kínálata korlátozottabb az előző évekhez képest, de a kereslet sem erős, legalábbis Olaszországban. Ez már a szezon elején is megfigyelhető volt” – mondja Paskale Bruno, a Natura Ortaggi értékesítési vezetője. A Nápoly közelében termelő cég fő tevékenysége a káposztafélék termesztése, szeptembertől júliusig tudják kiszolgálni a hazai és az uniós piacot.
Az utóbbi időszak időjárása bizonyos szempontból előnyös volt a termelőknek, mert a hidegbetörések az alacsony keresletű időszakokra estek. Ezen a télen Dél-Olaszországban hosszabb időn át fagypont körüli értékeket mérnek, ami visszafogja a termék-előállítást. A karfiol tavaly ilyenkor például már bőséges mennyiségben állt rendelkezésre. A termelés visszaesése több mint 25%-os. A brokkoli esetében már komoly hiányjelenségekről beszélhetünk, mivel a gyakori esőzések miatt növekszik az eladhatatlan terméshányad.
„Az olasz piac jellemzően telített, miközben külföldön – különösen Németországban, Lengyelországban, Szerbiában és Litvániában – sokkal magasabbak az árak. A külföldi piacokon könnyebben elfogadják azt is, ha a termelési trendek a megszokottól eltérően alakulnak. Ezért azt gondoljuk, hogy az export terén biztosan el tudunk fogadtatni egy áremelést” – vélekedik a cégvezető, aki nem zárja ki, hogy akár 30%-kal is nőjön az ár. A hideg, tél végi időjárás egyébként is kedvez a brokkoli és a karfiol fogyasztásának.