fbpx

Vigyázat, billegni kezdett a kukorica ára

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 október 23.

Erősödik a verseny a nemzetközi piacon, az ipar már a távolabbi beszerzési forrásokat fontolgatja. A helyi kukoricahiány azonban gondoskodni fog róla, hogy nagy áresés ne legyen a piacon. A végtelen felfelé menetelésnek azonban alighanem itt a vége. 

kukorica halom
A végtelen felfelé menetelésnek azonban itt a vége (fotó: Horizont Média)

Nem emelkedik az égig

Az APK-Inform hírügynökség arra figyelmeztet, hogy a múlt héten – átmenetileg – olcsóbbá vált a takarmánykukorica Ukrajnában. Szeptember 20-án még 8439 hrivnyát (72 ezer Ft/t) fizettek az ukrán termelőknek a felvásárlók a telephelyükre beszállított áruért, október 16-án 9162 hrivnyán (82 ezer Ft/t) tetőzött az ár, majd 4 nap alatt csaknem 100 hrivnyát esett, de október 21-ére még magasabbra, 9238 hrivnyára ugrott fel, ez csaknem 83 ezer forintnak felel meg.  

Egy hosszú felfelé menetelés után tehát elérkeztünk tehát egy pontra, ahol elkezdett billegni az ár. Vajon van elég kukorica a piacon, vajon érvényesíthető-e egy még magasabb ajánlat? Folyik a tesztelgetés. Tény, hogy a nemzetközi piacon növekszik a kínálat és fokozódik a verseny, eközben a belföldi feldolgozóipar egyre kevésbé hajlandó megvásárolni a folyton dráguló alapanyagot. Itt emlékezetünk arra is, hogy már jeleztük: novemberben az uniós vészfék-mechanizmus is működésbe léphet az ukrán áruval szemben, így az exportpiacaikon mindenképpen váltaniuk kell.

Másoljuk az ukrán árakat

Az elemzők ugyanakkor hozzáfűzik: továbbra is tény, hogy Ukrajnában (és egész Kelet-Európában) kevés a használható kukorica, ami meg fogja akadályozni, hogy az áresés számottevő legyen. A magyar piacon október első hetében a kukorica ára túllépte a malmi búzáét is, de az gyorsan visszaelőzte. Mostanra a malmi búza átlagosan 80 ezer forintot ér, míg a kukorica a 76 ezer forintos szinten toporog.

Az egész térségünkben magasabbak az árak, mint a Nyugat-Európában, ami teret nyit az egyéb beszerzési forrásoknak. Ebben a szezonban a magyar árak követik az ukrán folyamatokat, szorosan a nyomukba lépve másolják azt. Ezért intő jel a hazai piacra nézve, ha az ukrán árak megállíthatatlannak tűnő emelkedése megbicsaklik.