fbpx

Ezt a kukoricatermést az ukránok sem teszik az ablakba

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 október 15.

Ukrajnában október 10-éig gyorsabb tempóban haladt a betakarítás, mint tavaly, aminek az az oka, hogy a szárazság miatt előbb is kezdődött el. A hozamok ennek megfelelően elmaradnak az előző évitől.

kukorica
A minőségről még nincs hír, de a mennyiséggel nem lehet dicsekedni (fotó: Horizont Média)

A napraforgó aratásával 87 százalékban végeztek Ukrajnában, a hektáronként 2 tonnás átlagot mértek a kombájnok, így alig 8,8 millió tonna kaszatot hordtak be eddig a táblákról. A szójaterület 80 százalékát sikerült eddig betakarítani, hektáronként 2,28 t/ha-os átlaghozam mellett 4,83 millió tonna bab került a raktárakba. Kukoricából a tervezett terület felén vágták le és csépelték ki a csöveket, az átlaghozam közel 5,4 t/ha, összesen 10,5 millió tonna szem került a raktárakba.

Gyakorlatilag befejeződött a hajdina aratása (96%-os készültség), ami 124 ezer tonna termést eredményezett 1,45 t/ha-os átlaghozam mellett. A kölest a terület 89 százalékáról hozták le 1,88 t/ha-os átlaggal, az össztermés 156 ezer tonna. A cukorrépa behordása október 10-én 40 százalékos készültségnél járt, az eddigi átlaghozam 47,8 t/ha, ami 5 millió tonnányi répatestet eredményezett.

A magyarországi betakarítás és vetés számait itt találja: A kukoricatermés tényszámai, 20 éves mélyponton a repce.