fbpx

EIMA 2024: Nemzetközi mezőgazdasági és kertészeti gépkiállítás

Írta: Fodor Mihály - 2024 szeptember 24.

A 46. alkalommal megrendezésre kerülő nagy mezőgazdasági és kertészeti gépkiállításról az Olasz Kereskedelmi Ügynökség (ICE) római székhelyén tartottak a közelmúltban sajtótájékoztatót. A globális piac növekszik, és a kereslet várhatóan növekedni fog az következő években. Egyre több ország fektet be a mezőgazdasági technológiákba, és speciális műszaki és kereskedelmi együttműködési programokra van szükség.

Az EIMA kiállítás a világ vásári kínálatában az egyik „legnemzetközibb” rendezvényként van jelen. A mezőgazdasági és kertészeti gépek, berendezések és alkatrészek kiállításán – amelynek 46. éves rendezvényét november 6-10. között rendezik meg Bolognában – 150 ország szereplői vesznek részt az Egyesült Államoktól Thaiföldön, Ausztrálián és Nigérián át egészen a Bahamákig.

A FederUnacoma (Olasz Mezőgazdasági Gépgyártók Szövetsége), a rendezvény közvetlen szervezője arra számít, hogy a 2024-es rendezvény elérheti, sőt túlszárnyalhatja az előző, 2022-es kiállítást, amelyen 327 000 szakmabeli, köztük 57 000 külföldi látogató vett részt. Ez volt az egyik fő üzenet az Olasz Kereskedelmi Ügynökség székhelyén tartott sajtótájékoztatón, amelyet élőben közvetítettek és streameltek az eseményen részt vevő iparágak képviselői, valamint kommunikációs és marketing vezetői számára.

Az ICE székhelyén tartott konferencia – amely egy olyan promóciós körút végére esik, amelynek során 13 országban (Argentínától Marokkóig, Brazíliától Katarig, az Egyesült Államoktól Tanzániáig) tartottak bemutató rendezvényeket, és amely még egy konferenciát is tartalmaz az Egyesült Arab Emírségekben – hangsúlyozza a rendezvény nemzetközi karakterét, valamint az Ügynökség és a FederUnacoma közötti szoros együttműködést.

A rendezvényt Francesco Lollobrigida olasz mezőgazdasági miniszter és Matteo Zoppas, az ICE elnöke, valamint Lorenzo Galanti, az ICE főigazgatója videóüzenetével és beszédével nyitották meg. A konferencia során a FederUnacoma elnöke, Mariateresa Maschio, ismertette, hogy az ICE-vel való együttműködés lehetővé teszi, hogy a közelgő EIMA alkalmával az Ügynökség külföldi irodái által kiválasztott, 80 nemzet több mint 450 pénzügyi szereplőjével folytatott üzleti találkozók programját hozzák létre, amelyeket az egyes szereplők különböző jelenlévő termékeik iránti konkrét érdeklődése alapján szerveznek.

„2023-ban a nemzetközi mezőgazdasági gépek piaca mintegy 164 milliárd dollárt tett ki – jelentette ki a FederUnacoma elnöke –, amelyből 57 milliárd a mezőgazdasági traktorokra, 73 milliárd az egyéb típusú gépekre és berendezésekre vonatkozik, 34 milliárd pedig az ágazati alkatrészekre. A traktorok kereskedelmére vonatkozó világméretű adatok az elmúlt 15 évben évi 4,7%-os növekedést jeleznek – mondta Mariateresa Maschio –, de a gépek iránti kereslet tovább fog nőni”.

A mezőgazdasági gépekbe történő beruházásokra valójában szükség van, és egyre több országot érint, mivel a mezőgazdaság stratégiai ágazat az élelmezésbiztonság, valamint az ipar és az energia nyersanyagellátása szempontjából.

„Ha az üzleti szektor történelmileg a négy nagy piacra koncentrálódik: India (2023-ban több mint 900 000 regisztrált traktor), Kína (380 000), az Egyesült Államok (250 000) és Európa (158 000) – mondta a FederUnacoma elnöke –, akkor perspektivikusan a gépek iránti kereslet olyan országokban fog növekedni, mint Brazília, Argentína, Ausztrália, Indonézia, Törökország és sok más ország”. „Ez az oka annak, hogy egy olyan vásárrendezvény, mint az EIMA International, annyira fontos – zárta Mariateresa Maschio.