fbpx

Ezért bízhatunk a jó olajmagárakban

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 szeptember 08.

A világ növényolaj-termelése folyamatosan emelkedő tendenciát mutat, az idei év is új rekorddal kecsegtet. Európa azonban nem a világ, és egyik olajmagból sem rendelkezik felesleggel, sőt. Az import terén pedig épp olyan fontos számunkra a brazil, mint az ukrán termelés.

napraforgó
Jó ára lesz, bár lesznek minőségi gondok (fotó: Horizont Média)

Gyengébb a belső felhozatal

Míg az európai szójatermelésben egyértelműen felfutó trendet látni, addig a napraforgó csak hajszálnyi erősödést mutat, a repce rendelkezésre álló mennyisége pedig erősen hullámzik, az utóbbi 6 évben 15 és közel 20 millió tonnás eredményt is láttunk tőle. Szemben a világ egyértelműen emelkedő trendjével, az európai olajnövény-termelés hullámzó képet mutat. Idén a tavalyinál 5%-kal kevesebb alapanyagot adhatnak a szántók az iparnak az EU Bizottság augusztus végi becslése szerint.

olajmagok termelése EU
Forrás: EU Bizottság

Világszinten is csökken a napraforgóolaj-termelés

A világban idén bőségesen rendelkezésre áll a szója, és a szójaolaj gyártása 65,5 millió tonnás rekordra emelkedhet. A becslések szerint repceolajból is új csúcs születik (34,2 millió tonna), de nem az európai termelésnek köszönhetően. Az USDA szakértői szerint csak a globális naparaforgóolaj-termelésben várható visszaesés. Egyedül Ukrajnában egymillió tonnával kevesebb olajat préselhetnek a gyárak, ami visszaveti a világtermelést is (20,6 millió tonna), ami így alig haladná meg a 2021/22. évit.

Erős árakat hozott az ősz

Európa erősen rászorul az importra, amit a szójatermékek dominálnak. Tavaly (2023/24) a közösség 13,5 millió tonna szójababot (plusz 16,1 millió tonnát szójadarát) vásárolt. Emellett 5,6 millió tonna repcét (+0,8 millió tonna darát) és 1 millió tonna napraforgómagot (+2,8 millió tonna darát) szállított be.

Olaj formájában a repcére van legkevésbé szüksége a közösségnek (maga gyártja), és tulajdonképpen szójaolajból is kevés kerül be (a kettő együtt egymillió tonna), míg napraforgóolajból 2,9 millió tonnát importált (95%-ban Ukrajnából). Az ukrán termelés visszaesése tehát drasztikus hatással jár az európai piacra. Ha hozzátesszük, hogy a repcemag importja is 52%-ban ukrán forrásból valósul meg, érthető, hogy az EU növényolaj-ellátását erősen befolyásolja az ukrán időjárás és az oroszokkal folytatott háborújuk.

Ez az oka annak, hogy idén erős árakra számíthatunk az európai olajmagok piacán. Ukrajnában a termelők most 167-168 ezer forintnak megfelelő összegért szállítják be a napraforgómagot a gyárakba, a szójabab ára pedig 129-130 ezer forint körül van. Ezek nagyon magas árszintek. Magyarországon is a tavalyinál mintegy 20%-kal magasabb ajánlatok hangzanak el a napraforgókra, miközben a gabonafélék csak nagyjából 10%-os drágulást mutatnak.

Mi, ha nem napraforgó és repce?

A hiány persze pótolható szójababbal és pálmaolajjal, de itt is akadnak korlátok. A közösség tagállamai már csak fenntarthatósági tanúsítvánnyal rendelkező terméket importálhatnak, aminek elvileg fékeznie kellene a brazil vagy az indonéz erdőirtást. Egy biztos, az EU pálmaolajimportja drasztikusan visszaesett. 2023/24-ben mindössze 3,6 millió tonna pálmaolaj érkezett az unióba, míg a szabályozás előtti 7 évben folyamatosan 5,7 és 6,1 millió tonna közötti volt a behozatal. Érdekes módon a brazil szója termelési körülményeit kevésbé firtatják az importőrök, talán azért, mert egy nagyságrenddel többre van szükségünk belőle.

Kapcsolódó írásaink:

Már jönnek le az első napraforgók: kicsi súly, kis olaj
Oroszország már minden olajnövényből veri Ukrajnát