fbpx

35%-os exportcsökkenés néz ki az ukrán kukoricának

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 szeptember 05.

Területi és időjárási okok miatt idén akár 10 millió tonnával is csökkenhet az ukrán kukoricatermés, ami alaposan visszaveti az exportot.

kukorica száraz
Ha bejön az ukrán becslés, akkor a vártnál is nagyobbat esik a kukoricaexportjuk (fotó: Horizont Média)

10 millió tonnás mínusz

Ukrajnában az őszi betakarítás során átlagosan 15-17 százalékos terméskieséssel számolnak az aszály miatt, ami különösen a kukoricát érinti. Ha a szárazság folytatódik, ennek össztermése nem haladja meg a 22 millió tonnát. Ezt Denisz Marcsuk, az Ukrán Agrártanács elnökhelyettese mondta egy sajtótájékoztatón.

Egy hónappal ezelőtt még 27 millió tonnás kukoricatermést vártak az elemzők, tavaly pedig 32 millió tonnát arattak az ukrán gazdálkodók. „Gyakorlatilag elvesztettünk 10 millió tonna termést (-31%), ami hatással lesz az ukrán gabonaexport volumenére” – mondta a szakember. Fontos megjegyeznünk, hogy az exportálható mennyiség a termésnél is nagyobb mértékben, 35%-kal zsugorodhat.

Nem kell ide vészfék

Marcsuk szerint továbbra is Ázsia, Afrika és a Közel-Kelet az ukrán termékek hagyományos piaca, de kukoricából az EU piacára futott be az eladott mennyiség kétharmada. A vészfék-mechanizmusban nem látnak fenyegetést az exportjukra.

„Egyes áruk kvótáit ugyan már kimerítettük, így például a méz, a zab, a tojás, a cukor esetében nem szállíthatunk több vámmentes árut az EU területére. A közeljövőben kimeríthetjük a csirkehús kvótáját is. A gabonafélék esetében azonban nem kell ettől tartanunk. Abban is bízhatunk, hogy az aszály az EU-t is érintette, lesz kereslet a gabonáinkra. Reméljük, hogy 2024/25-ben az ukrán mezőgazdasági termékek exportja meghaladja a 40 millió tonnát” – zárta gondolatait Marcsuk.