fbpx

Aszály: halálzónában Magyarország

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 augusztus 27.

Itt az újabb uniós termésbecslés, és elég lehangoló. Szinte az összes növény várható hozamán lejjebb kellett módosítani, így azok az ötéves átlag alá süllyedtek. Hazánk Európa aszályzónájában található, ahol a hőség és a vízhiány egyszerre tizedeli a termést.

napraforgó
Napraforgó aratásközeli állapotban – a mennyiség és minőség már más kérdés (fotó: Horizont Média)

Szinte mindenből kevesebb terem

Látva a műholdas felvételeket a júliusi várakozásokat jellemzően 3 százalékkal kellett lejjebb korrigálniuk az európai elemzőknek, de a már betakarított növények eredményét is nagyjából ennyivel csökkentették. A legtöbb növény várható hozama már az ötéves átlag alatt van. Kivételt képez a tavaszi árpa, amelyik ezt 9 százalékkal meghaladó, 5 tonnás átlagtermést produkált, a szárazbab, amelyik 2,8 tonnás átlaggal 4 százalékkal jobb eredményt mutatott az elmúlt évekénél, valamint a silókukorica, amelyik 42,7 t/ha-os átlaggal 3 százalékos pluszt mutathat fel.

uniós termésátlagok
Forrás: JRC MARS

A szója várható hozamát uniós szinten még mindig az ötéves átlag körülire teszik, 2,75 t/ha-os eredményt várnak tőle az elemzők, ezzel szemben a napraforgó 2 tonnásnak ígérkező termésátlaga 5 százalékos elmaradást mutat az ötéves átlagtól. A kukorica 7 t/ha-ra várt átlaghozama 4 százalékos terméskiesést jelent a korábbi évekhez mérten.

A feltételezett magyar átlagok

Hazánk termésátlagai az elemzői becslések szerint a következők:

  • repce: 2,72 t/ha
  • tavaszi árpa: 4,75 t/ha
  • őszi árpa: 5,72 t/ha
  • tritikálé: 4,43 t/ha
  • búza: 5,67 t/ha
  • durum: 5,1 t/ha
  • silókukorica: 26,2 t/ha
  • napraforgó: 2,7 t/ha
  • szója: 2,5 t/ha
  • szemeskukorica: 6,46 t/ha
  • cukorrépa: 57,2 t/ha

Könnyen lehet, hogy az Ön becslése nem egyezik a fenti várakozással. (Lásd még: Kevés a kukorica, jöhet az ukrán áru. Milyen árak lesznek?)

Aszályzónában

Ha az alábbi térképre nézünk, azt látjuk, hogy Európa időjárása nagyjából hazánk vonalában két részre szakadt: egy nagyon száraz és egy normál időjárású régióra. Utóbbi is csak júliustól vált „normálissá”, egészen odáig extrém csapadékos volt – a kalászosok és a repce hozamát a nyugati régió időjárása miatt kellett csökkenteni. A tavaszi vetésű növények terméseredményeit pedig Délkelet-Európa időjárása rontja lefelé. Itt hősokktól és vízhiánytól szenvednek a növények. Kiemelten rossz a helyzet Magyarországon, Romániában, Bulgáriában és Görögországban. Ukrajnában leginkább a keleti, oroszok által dominált régiókban uralkodik aszály, ami Oroszország legfontosabb gabonatermő régióit is súlyosan érinti.

időjárási anomáliák EU
Forrás: JRC MARS

A hosszabb távú időjárás-előrejelzés szerint elég valószínű, hogy az ősz (szeptembertől november végéig) meleg lesz, Délkelet-Európában a hőmérséklet akár 2 Celsius-fokkal is meghaladhatja az elmúlt 24 év mediánját. Eközben a Balkánon szeptemberben a megszokottnál 50 mm-vel kevesebb eső eshet, míg Északnyugat-Európában ugyanennyivel több.