fbpx

Orosz napraforgó: olvad a melegben az optimizmus

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 július 16.

Az orosz elemzők már belekalkulálták a hőstresszt a napraforgótermésükbe, az ukránok még nem. Utóbbiaknál meglepően jól bírta a tavaszt a repce is.

napraforgó
Nem ízlik a meleg az oroszországi napraforgótábláknak (fotó: Horizont Média)

Túl nagy a hőség az oroszoknál

A helyi agrárminisztérium szerint 9,3 millió hektárt foglal el idén az oroszországi napraforgó. Ez csak egy kicsivel kisebb terület (-2%) a tavalyinál. A vetést követően átlag alatti csapadékmennyiség, a normálisnál magasabb hőmérséklet és elégtelen talajnedvesség jellemezte Oroszország európai részét. Már június elején rekkenő hőség tört be a térségbe, a júliusi időjárás pedig tovább rontja a kilátásokat. Az orosz termésátlag szempontjából a legkritikusabb időszak a július vége – augusztus eleje.

Az elemzők egyelőre úgy vélik, hogy a tavalyinál 4%-kal kevesebb napraforgó teremhet az országban, az ötéves átlagtól pedig 6%-kal maradhat el a végeredmény. 16,5 millió tonnás terméssel kalkulálnak most, amit hektáronként 1,74 tonnás hozammal érnek el. (Az orosz kukoricatermés pedig 10%-kal is kisebb lehet, mint tavaly volt. Erről itt írtunk: Lejjebb korrigálták a magyar kukoricatermést.)

Ukrajna eddig nem panaszkodik

Eközben Ukrajnábanegyelőre nem számolnak az időjárás terméscsökkentő hatásával. A 13 millió tonnára becsült idei napraforgótermés pont annyival lenne több, mint amennyivel a növény területe is nőtt (+2% vs 2023). Az előrejelzés 2,45 t/ha-os átlaghozammal kalkulál.

A repce területe bő 4%-kal csökkent a tavalyi évhez képest. Ez a korán lekerülő növény az első számok szerint 4,1 millió tonnás termést adott, ami kisebb mértékű csökkenés, mint ami a területzsugorodásból adódna (-2% vs 2023). A termésátlag kiváló, 2,9 t/ha. A szójatermést 5,1 millió tonnára teszik (+7,5% vs 2023), mivel ennyivel nőtt a növény területe is. Az össztermést 2,6 tonnás átlaghozammal számolták.