fbpx

Veteményeskertek a rászorulóknak

Írta: Szerkesztőség - 2024 július 13.

Különleges kertet hozott létre a Budapest Bike Maffia: a 2400 négyzetméteres, budapesti farm fő célja a létminimum alatt élő, jórészt hajléktalan emberek megsegítése, így a kertben megtermelt zöldségekkel elsősorban az utcára szorult embereket, míg a gyümölcsökkel gyermekotthonokat támogatnak. A DélKerTÉSZ palántákkal támogatja a programot.

A Budapest Bike Maffiát (BBM) a társadalmi apátiából való kimozdulás és a tenni akarás hívta életre 2011-ben. Ételadományok elkészítésével és gyűjtésével kezdték a munkát, de az elmúlt években új projekteket indítottak. Ilyen a BBM Farm, ami egy szociális oázis a rászorulók, a civilek, a szociális szakemberek és az iskolák számára. A BBM Farm egyszerre teremt terápiás és rekreációs lehetőséget, illetve munkahelyet, emellett az itt megtermő zöldségek és gyümölcsök jótékony célt szolgálnak.

kert
A palánták is adományokból származnak (forrás: BBM Kertek)

A Budapest XI. kerületében található, több mint 2000 négyzetméteres kertben lehet főzni, bográcsozni, vagy csak egyszerűen ki- és egymáshoz kapcsolódni, játszani, de akár csapatépítőket is tartani. „A BBM csapat egyik fő célja a létminimum alatt élő, jórészt hajléktalan emberek megsegítése, így a farm veteményesében megtermő zöldségeket is elsősorban nekik ajánljuk fel, míg a gyümölcsökkel gyermekotthonokat keresünk fel” – emelte ki Balassa Bettina, a Budapest Bike Maffia projektvezetője.

paradicsom palánta
Paradicsompalánták: jutott belőlük a BBM Kertekbe is (forrás: Árpád Agrár Zrt.)

Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott idén az 500 szentesi zöldségtermelőt tömörítő DélKerTÉSZ, amely legnagyobb beszállítója, az Árpád-Agrár Zrt. közel 700 palántát – köztük uborka, paradicsom, karalábé, valamint paprika- és káposztafélék – ajánlott fel saját palántanevelőjéből a farmnak. A DélKerTÉSZ az évek során több Budapest Bike Maffia-kezdeményezésben vett részt. A VITAMIN KOMMANDÓ nevű programban rendszeres zöldségellátmánnyal segíti a hajléktalan embereknek készülő szendvicsek elkészítését. A BBM Kertek projektet – amelyben hajléktalanszállók udvarán alakítottak ki veteményeskerteket – pedig összesen 1800 zöldségpalántával segítették.