fbpx

Sarkára lépnek annak, aki az áruért 30 napon túl fizet

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 május 06.

Módosul a termékpiacokról szóló törvény, eszerint a termelési kockázatokból a felvásárlónak is részesülnie kell, 30 napon túl nem fizethet az áruért, a termeltetési szerződésben foglalt árszámításnak pedig kiszámíthatónak és átláthatónak kell lennie.

borsó betakarítás
Elviselhető termelési kockázatok és tiszta elszámolás mellett könnyebb szívvel halad a betakarítás (forrás: Petya AgroTV)

Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerint világszerte jellemző az, hogy az élelmiszer-előállítási láncban a termelők nagyobb kockázatokat viselnek, az eredményekből pedig kisebb mértékben részesülnek, mint a láncban felettük álló feldolgozók vagy a kereskedők. Ennek oka, hogy a termelők legtöbbször kisebb alkuerővel és érdekérvényesítő képességgel rendelkeznek. Ezért szükség van a termelők szabályokkal történő támogatásra.

Az időjárási és állategészségügyi kockázatok elismerése

Ezt szolgálják a most elfogadott, termékpiacokról szóló törvény módosításai is. Ezek közé tartozik a kockázatmegosztási rendelkezések kötelező alkalmazása a zöldség-gyümölcs, valamint sertés- és baromfiágazati szerződésekben, a 30 napnál későbbi késedelmes fizetések hatékonyabb szankcionálása 2025. január 1-jétől, valamint bizonyos esetekben a felvásárló tevékenységtől történő eltiltásának bevezetése. A termelők védelme érdekében az ágazati érdekképviseleti szervezetek mintaszerződéseket vezethetnek be a jó gyakorlatok széleskörű elterjesztésére – hangsúlyozta Feldman.

Elszámolás a termeltetésben

Kifejtette, a törvénymódosítás kiterjed a vertikális együttműködésekre vonatkozó, önkéntesen alkalmazható termeltetői szerződés szabályainak megteremtésére is. Ez az új szerződéstípus keretet ad a termeltetői együttműködéseknek, ami nemcsak a termelők helyzetét teszi kiszámíthatóbbá, hanem a feldolgozók alapanyag-ellátottságának biztonságához is hozzájárul, valamint csökkenti a piaci túltermelés kockázatát is. A termeltetői együttműködésekre vonatkozó előírások alapján az árat olyan módon kell meghatározni, hogy az a szerződés egész időtartamára vonatkozóan biztosítsa az átláthatóságot és kiszámíthatóságot – ismertette Feldman Zsolt.

Az agrártárca azt kívánja elérni, hogy ezek a szabályok gyorsan és sikeresen beépüljenek a magyar mezőgazdasági gyakorlatba és átláthatóbb, tervezhetőbb viszonyokat teremtsenek.

Forrás: AM Sajtóiroda

Egy ágazat sorsát eldönti, hogy mellé tud-e állni egy-két termeltető, vagy sem. Lásd a lenmag példáját szakcikkünkben: Lendületben az olajlen, a nyereséges szupernövény.

CÍMKÉK