fbpx

Kézműves Kiválóságokat díjaztak az OMÉK versenyén

Írta: Sándor Ildikó - 2023 november 05.

Megtalálták Magyarország mézét, lekvárját, szörpjét, gyümölcslevét – harmadik alkalommal került megrendezésre a Kézműves Kiválóságok versenye, melynek a díjátadójára az OMÉK-on, a KAVOSZ-VOSZ Agrár és AGROTREND csoport közös standján került sor.

A versenyt az idén négy kategóriában hirdették ki. A tavalyi kiíráshoz képest a méz is bekerült a díjazott termékek körébe. A lekvárokat, szörpöket és gyümölcsleveket már tavaly is díjazták, ez idén sem maradhatott el.

Szeptember végéig lehetett jelentkezni a versenyre. Október 13-án ült össze a zsűri Szőlősgyörökön, a Mutschler Birtokon, hogy ne csak szemrevételezze, hanem meg is kóstolja, értékelje ezt a rengeteg terméket. 10 fős zsűri értékelt 14 féle szempont szerint: mintegy 130 terméket kóstolták végig egyenként. Értékelték az ízét, illatát, színét, textúráját, utóízét, az összetevőket, a hagyomány és kreativitás találkozását, az üveget, a kupakot, a címkét, a márkanevet, az arculatot is.

A díjátadó rendezvényen, a Kézműves Kiválóságok díj főszervezője, Urkom Katalin, az AGROTREND csoport marketingvezetője kitért az együttműködések fontosságára is: „szeretjük és hirdetjük a mezőgazdaság szépségeit, és mindig nagy öröm, ha ebben a küldetésben nem vagyunk egyedül. Az Év Agrárembere, a Magyarország Legszebb Birtoka projektjeinkkel is fantasztikus csapatot sikerült maguk köré tudnunk, és ez nincs másképpen a Kézműves Kiválóságok díjjal sem. Idén a csapat tagjai között üdvözölhettük a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatot, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát, a Kislépték Egyesületet, az Agrármarketing Centrumot, a Vállalkozók Országos Szövetségét, a Nébihet, és az Országos Magyar Méhészeti Egyesületet is.”

A főszervezőtől azt is megtudtuk, hogy a következő évben több új kategóriával bővül majd a Kézműves Kiválóságok díja. Az idei fődíjasokat pedig jövőre a zsűri tagjai közt üdvözlik.

kézmuves termekek
A méhészet népszerűsítésének lehetőségét is látta a versenykiírásban a szakmai közönség

Az idei évben a nyertesek a következők:

Méz kategóriában:

  1. Magyarország méze 2023-ban a Lépesméz akácmézben a Lehocki Méhészettől,
  2. a Háy Méhészet a Napraforgóméz termékével,
  3. a Szentesi Méz a Repceméz termékükkel.

A zsűri különdíját nyerte:

  • a Zümi Méhészet a Fűzfa Mézzel,
  • Mézes Gergő méhészete a Gesztenye mézzel,
  • Gujka László a Termelői selyemfűmézzel,
  • Simai Méhészet a Termelői bio napraforgómézzel.

Lekvár kategóriában:

  1. Magyarország lekvárja 2023-ban a Fruit de Bereg 100% Szilvalekvár szilkében,
  2. a Mayer Sárgabarack Lekvár,
  3. a Kredenc Kincsei Josta lekvárja.

A zsűri a lekvár kategóriában is adott át különdíjakat:

  • ESBANA Prémium homoktövis szilvalekvár,
  • Legjava Zserbó Lekvár.

Szörp kategóriában:

  1. Magyarország szörpje 2023-ban a Fritz Farm Levendula szörp,
  2. a Kertünk Kincsei Áfonya Szörp,
  3. a Szedrem Fekete Szeder Szörpje.

Különdíjasok:

  • Folly Spring Szirup,
  • Levendula Farm Levendula Szörpje.

Gyümölcslé kategóriában:

  1. Magyarország gyümölcsleve 2023-ban a Simon gyümölcs 100% Birs-Almalé
  2. a Szedrem Fekete szederléje,
  3. a Simon gyümölcs 100% Alma-Cékla-Répaléje.

Ezúton is gratulálunk a győzteseknek és a résztvevőknek! További beszámolónkat, valamint a NAK OMÉK-beszámolóját is ajánljuk a kézműves termékeket kedvelők figyelmébe: Élményekkel zárult az idei, 81. OMÉK.

Lekvárt, mézet, szörpöt és ivólevet kóstolhattak azok a szerencsés zsűritagok, akiknek az idei Kézműves Finomságok versenyén kellett dönteniük.