fbpx

Mi is az a HyvidoTM?

Írta: MezőHír-2023/07. lapszám cikke - 2023 július 06. -Hirdetés

Miért érdemes HyvidoTM hibrid árpát vetni 2023-ban?

A Syngenta hibridárpa-programja (HyvidoTM) az 1990-es évek elején indult az első szülői vonalak kialakításával az arizonai egyetemen, ezt az angliai nemesítés követte. 2002-ben Angliában regisztrálták ez első hibrid árpát, két év múlva az első eladások is megtörténtek a szigetországban. 2008-ban Németországban regisztrálták az első hibridet, majd a 2010-es évek közepén az EU több országában, köztük Magyarországon is sikeresen bevezetésre kerültek a Syngenta hibrid árpái, melyeket összesítve HyvidoTM hibridizációs technológia néven ismerünk.

A Syngenta hibridárpa-nemesítői programjának célkitűzése a hektáronként betakarított termés növelése mellett egy jó alkalmazkodóképességgel bíró, időjárási szélsőségeket jól toleráló őszi árpa szortiment kialakítása volt.

HyvidoTM programunk célja, hogy az őszi árpa termesztésének intenzifikációjával termelőink „többek” és versenyképesek tudjanak lenni ebben a gazdasági és időjárás szempontjából is hektikus környezetben.

Milyen előnyökkel jár a HyvidoTM hibridárpa-termesztés?

­Magas hozam és termésstabilitás.
­Rugalmas vetésidő és erőteljes bokrosodás.
Kiváló nitrogénhasznosulás és jó betegségtolerancia.
Intenzív, mélyre hatoló gyökérzet a jobb szárazságtűrésért.
Kiemelkedő takarmányozási tulajdonságok: jó beltartalom, könnyű feldolgozhatóság.

A HyvidoTM hibrid árpák (bal oldal) termesztése számos előnnyel jár a konvencionális fajtákéval szemben (jobb oldal) – Syngenta demonstrációs kísérlet, Vas megye

Syngenta hibridárpa-portfólió 2023-ban

Hibridárpa-portfóliónk újdonságai között szerepel az SY Dooblin és az SY Dakoota, melyek a Syngenta hibridárpa nemesítésének már a harmadik nemzedékéhez tartoznak. Míg az SY Dooblin egy korai hatsoros, az SY Dakoota egy középérésű hatsoros árpa. Mindkettőre jellemző a magasfokú stressztolerancia, a jó bokrosodás, rugalmas vetésablak, kiváló termésszint és termésstabilitás, az erős kalászorsó és az általános gombás betegségekkel szembeni jó ellenállóság. Továbbra is elérhető Jallon nevű hibrid árpánk, amely évek alatt eltérő évjáratokban is kiemelkedően bizonyított; köszönhető ez a magas fokú adaptációs képességeinek változó környezeti viszonyok között.

Hova ajánljuk hibrid árpáinkat?

Minden termőhelyre ajánlottak, így a könnyebb talajokra is. Termésük jó beltartalma, könnyű darálhatósága és feldolgozhatósága népszerűvé teszi a saját takarmányt előállítók számára. Kiváló termőképességüket ugyanakkor hibridárpa-specifikus termesztéstechnológia és protokoll mellett nyújtják, mely magában foglalja a tápanyagellátás specifikusságát (osztott nitrogénkijuttatás), szárszilárdítás és fungicid használatát is.

HyvidoTM hibrid árpáinkról további információkért látogassa meg weboldalunkat!

Syngenta