fbpx

Hódít a permetszer érintésmentes gyorsfeltöltése

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 július 05.

Kilenc vezető vegyipari vállat és a mezőgépgyártás összefogásával egyre több termék lesz kompatibilis a permetezők gyorsfeltöltő rendszerével.

 

easyconnect gyorsfeltolto
Zárt áttöltő rendszerrel a permetezőgép feltöltése gyorsabb, egyszerűbb és biztonságosabb (forrás: easyconnect.tech)

 

Egy csepp sem megy mellé

A CropLife Europe kötelezettséget vállalt amellett, hogy a zárt áttöltő rendszereket (CTS) mindenki számára elérhetővé tegye. Ennek megfelelően az easyconnect CTS-t támogató növényvédelmi gyártók száma folyamatosan növekszik. 2021 júniusától a Belchim Crop Protection, az FMC Corporation és a Rovensa Csoport egyesítik erőiket az ADAMA, a BASF, a Certis Europe, a Corteva Agriscience, a Nufarm és a Syngenta vállalatokkal annak érdekében, hogy az easyconnect megkezdhesse térhódítását az európai piacon. A rendszert folyékony növényvédő szerekhez fejlesztették ki, és két részből áll: az egyedi – tartályra szerelt – csavarkupakból, valamint a csatlakozóból, amelyek együtt alkotják a zárt áttöltő rendszert.

„Örömmel fogadjuk a Belchim, az FMC és a Rovensa csatlakozását azon kötelezettségvállalásunkhoz, hogy olyan innovatív megoldást kínáljunk a gazdálkodóknak permetezőgépeik gyorsabb és egyszerűbb feltöltésére, amely egyben a gazdálkodók és a környezet fokozott biztonságát is szolgálja” – fejtette ki Louise Brinkworth, a Corteva Agriscience Európáért, Közel-Keletért és Afrikáért felelős gazdálkodási vezetője és az easyconnect CTS munkacsoport irányítóbizottságának elnöke. „Jelenleg összesen kilenc mezőgazdasági iparági vezető összefogása keretében kínálunk még többféle terméket a gazdálkodóknak, amelyek kompatibilisek az easyconnect megoldással.”

 

Most vezetik be Európában

A BASF által külső berendezésgyártókkal együttműködésben kifejlesztett easyconnect megoldást már 2015 óta tesztelik széles körben különböző európai gazdaságokban. A gazdálkodók visszajelzése alapján a rendszer kezelése és gyorsasága terén folyamatos fejlődés tapasztalható, így az áttöltés gyorsabb, mint az általánosan használt indukciós garattal. A növényvédőszergyártók arra biztatják az agrokémiai iparágat és a mezőgépgyártókat, hogy vegyenek részt az egységes easyconnect rendszer fejlesztésében és piacra dobásában. Az első piaci bevezetés 2022-ben várható Dániában és Hollandiában, amit 2023-ban Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság követ a sorban. Ezután más országok is csatlakoznak.

A magyar permetezőgép-állomány ma még leginkább a műszaki felülvizsgálattal bajlódik. A termelőket az agrártámogatások csökkentésével kellett riogatni ahhoz, hogy a permetezés biztonsága javuljon. Pedig ez egyben takarékosabb üzemelést is jelent.

 

További információk: https://easyconnect.tech.