fbpx

Bizonyos felhívások hosszabbítását tervezi az AM

Írta: Szerkesztőség - 2020 április 24.

A 2020 utáni európai uniós költségvetés és a Közös Agrárpolitika (KAP) reformjának elhúzódó tárgyalásai miatt a mezőgazdasági támogatáspolitikában átmeneti időszakra kell készülni, ami KAP jövőjével kapcsolatos döntések megszületéséig biztosítja az agrártámogatások jelenlegi keretek közötti igénylését, és a kifizetések folytonosságát.

Az Agrárminisztérium a VP4-10.1.1-15 kódszámú „Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” című és a VP4-11.1-11.2-15 kódszámú „Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása” című, 2015-ben meghirdetett pályázati felhívások 2020. december 31-én véget erő kötelezettségvállalási időszakának egy évvel történő meghosszabbítását tervezi.

A döntés csak az Európai Parlament és Tanács átmeneti időszakra vonatkozó rendeletének hatálybalépése után válhat véglegessé. A hosszabbításhoz szükséges előkészítő munkálatokat már megkezdte a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága. A tervezett hosszabbítás a támogatások folyamatosságának biztosításán túl a környezeti és fenntarthatósági célok megvalósulását is szolgálja. A módosítás elfogadását követően a két pályázati felhívás kedvezményezettjei számára a hosszabbítás lehetősége önkéntes lesz, amelyről az érintett gazdálkodók a pályázati felhívás megjelenése után nyilatkozhatnak.

A kötelezettségvállalási időszakok tervezett hosszabbítása az agrár-környezetgazdálkodási támogatásnál hozzávetőlegesen 470 ezer hektár terület és közel 9500 gazdálkodó, az ökológiai gazdálkodáshoz kapcsolódó támogatásnál pedig mintegy 134 ezer hektár terület és 2100 gazdálkodó további támogatására biztosít lehetőséget.