Bizonyos felhívások hosszabbítását tervezi az AM

A 2020 utáni európai uniós költségvetés és a Közös Agrárpolitika (KAP) reformjának elhúzódó tárgyalásai miatt a mezőgazdasági támogatáspolitikában átmeneti időszakra kell készülni, ami KAP jövőjével kapcsolatos döntések megszületéséig biztosítja az agrártámogatások jelenlegi keretek közötti igénylését, és a kifizetések folytonosságát.

Az Agrárminisztérium a VP4-10.1.1-15 kódszámú „Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” című és a VP4-11.1-11.2-15 kódszámú „Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása” című, 2015-ben meghirdetett pályázati felhívások 2020. december 31-én véget erő kötelezettségvállalási időszakának egy évvel történő meghosszabbítását tervezi.

A döntés csak az Európai Parlament és Tanács átmeneti időszakra vonatkozó rendeletének hatálybalépése után válhat véglegessé. A hosszabbításhoz szükséges előkészítő munkálatokat már megkezdte a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága. A tervezett hosszabbítás a támogatások folyamatosságának biztosításán túl a környezeti és fenntarthatósági célok megvalósulását is szolgálja. A módosítás elfogadását követően a két pályázati felhívás kedvezményezettjei számára a hosszabbítás lehetősége önkéntes lesz, amelyről az érintett gazdálkodók a pályázati felhívás megjelenése után nyilatkozhatnak.

A kötelezettségvállalási időszakok tervezett hosszabbítása az agrár-környezetgazdálkodási támogatásnál hozzávetőlegesen 470 ezer hektár terület és közel 9500 gazdálkodó, az ökológiai gazdálkodáshoz kapcsolódó támogatásnál pedig mintegy 134 ezer hektár terület és 2100 gazdálkodó további támogatására biztosít lehetőséget.

biogazdálkodás ökológiai gazdálkodás pályázat támogatás