fbpx

Válaszoljunk a szerkivonások kihívásaira!

Írta: Csomor Zsolt - 2020 január 18.

Évadnyitó növényvédelmi és termesztési tanácskozást tartott Szadán a BASF, a Sharda, a UPL és a Yara, ahol bemutatták az idei évre vonatkozó ajánlataikat és újdonságaikat.

 

A szerkivonások miatt napjainkban a növénytermesztés során gyakran nem alkalmazhatjuk az általános technológiákat. Fontos az adott termőhely károsítóinak kiváló ismerete a hatékony védekezés érdekében, hívta fel a figyelmet köszöntőjében Tóth Ágoston, a Pest Megyei Kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályvezetője.

 

BASF – környezettudatos megoldások

 

Lakatos Zoltán, a BASF Hungária Kft. értékesítési szaktanácsadója

 

Priaxor® – a kalászosok innovatív gombaölő szere

 

A BASF prémium kalászos gombaölő szere a Priaxor®. A készítmény rendkívül gyorsan elpusztítja a kórokozó gombákat, s hosszú tartamhatással biztosítja kalászosaink védelmét – ismertette az innovatív formulációval megalkotott fungicidet Lakatos Zoltán, a BASF Hungária Kft. értékesítési szaktanácsadója.

A Priaxor® több ponton gátolja a gombatámadást, gyorsan mozog, és mindent átjár. Mindkét hatóanyaga AgCelence® hatással rendelkezik. A készítmény kiemelkedő hatékonysággal bír a kalászosok levélbetegségei ellen, tökéletes megoldást nyújt a lombvédelemre, páratlan hozam- és jövedelemnövelő hatást eredményezve.

A kalászfuzáriózis elleni védelem is rendkívül fontos, amire a BASF ajánlata az Osiris®: alkalmazásával a fuzáriózis és a DON-toxin szint is minimálisra csökkenthető.

 

Acordis® CLP – egyedi termőképesség, kimagasló olajtartalom

 

A BASF új Clearfield® Plus gyomirtási rendszerű napraforgó-vetőmagja az Acordis® CLP. Ezzel a BASF már teljes körű megoldást nyújt a napraforgó-termesztők számára a korszerű vetőmagtól kezdve a sikeres gyom-, gomba- és rovarvédelemig.

Az Acordis® CLP fejlett genetikai háttérrel rendelkező nagy termőképességű és magas olajtartalmú LO hibrid. Kifejezetten magas az új hibrid stabilitása a különböző abiotikus és termőhelyi viszonyok között, s kiváló a betegségekkel szembeni ellenálló képessége.

 

Lakatos Zoltán, a BASF napraforgó-technológiáját is ismertette, aminek része a Spectrum®, a Pulsar® Plus, a Rafting® vagy a Pictor® – s ami repcében is alkalmazható. Az őszi káposztarepce termesztése során a szakember kiemelte a tavaszi regulátorozás jelentőségét.

Erre kiváló választás a több hatóanyagú, speciális regulátorhatású Caramba® Turbo, ami több elágazást – és még magasabb jövedelmet eredményez.

 

UPL – a világ egyik vezető generikus gyártója

 

Fenntartható növekedés határok nélkül

 

A UPL 2018 júliusában megvásárolta az Arysta LifeScience-t, s tavaly februártól UPL OpenAg néven áll a mezőgazdaság szolgálatában, ismertette előadásában a fontos változást Visi Zoltán területi képviselő.

A UPL 1969-ben alapított indiai családi vállalkozás, amely a kezdetekben foszforgyártással foglalkozott, 3 évvel később pedig már „Arany Pecsét” elismerést kapott első kutatás-fejlesztéséért.

A UPL OpenAg napjainkban vezető szerepet tölt be a globális élelmiszer-előállításban: az Arysta LifeScience megvásárlásával a világ 5 legjelentősebb mezőgazdasági megoldást nyújtó vállalatának egyikévé vált.

Az OpenAG célja olyan nyitott mezőgazdasági hálózat létrehozása, amely biztosítja az ágazati szereplők számára a korlátok és határok nélküli fenntartható növekedést. A UPL elkötelezett a kutatás, a technológiai fejlesztés, a termelékenység és a környezeti fenntarthatóság mellett.

 

Visi Zoltán, a UPL Hungary Kft. területi képviselője

 

Innovatív és költséghatékony UPL-megoldások

 

Visi Zoltán a UPL termékportfóliójából is megemlített néhányat. A Pantera 40 EC szisztemikus hatóanyagának köszönhetően elpusztítja a magról kelő és évelő egyszikű gyomnövények föld feletti és föld alatti részeit. A gyomirtó szer a legtöbb kétszikű kultúrnövény posztemergens szuperszelektív készítménye, alkalmazásakor nem igényel bemosó csapadékot.

A Zeal biostimulátor olyan létfontosságú enzimek működését aktiválja, amik segítségével megnő a talajból történő víz- és tápanyagfelvétel hatásfoka.

Az Atonik serkenti a növény tápanyagfelvételét, fokozza az életfolyamatok intenzitását, elősegítve a több és jobb minőségű termés elérését. Közvetlen hatással van a terméskötődésre, csökkenti a virág- és terméselrúgást, serkenti a sejtnedv áramlását. Az Atonik többek között a kukorica, cukorrépa és őszi káposztarepce kiváló biostimulátora.

 

Sharda termékek a gazdálkodók hasznára

 

I-Maza 40 SL a napraforgó posztemergens gyomirtására

 

A Sharda Hungary termékeit és újdonságait Lakatos Regina értékesítő-szaktanácsadó ismertette.

Az I-Maza 40 SL kiváló permetezőszer a napraforgó posztemergens gyomirtására, ami tökéletes megoldást biztosít jól időzített kijuttatással a magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen. Az imazamox hatóanyag a gyomnövények levelén keresztül felszívódva a tenyészőcsúcsba szállítódik, ahol leállítja a fehérjeszintézist.

A kezelést követő néhány nap múlva a gyomnövények sárgulnak, a hajtáscsúcsok barnulnak, majd, a gyomnövény fejlettségétől függően, 10-14 napon belül a teljes pusztulását idézi elő.

 


Lakatos Regina, a Sharda Hungary Kft. értékesítő-szaktanácsadó

 

Újgenerációs növényvédelem

 

A Tebusha 25 EW gombaölő permetezőszer a kalászosok levél- és kalászbetegségei, a borszőlő és az őszi káposztarepce gombabetegségei ellen, valamint a repce fagykárának csökkentésére is alkalmas.

A kipermetezését követően a készítmény hatóanyaga felszívódik a növénybe, s belülről védi meg a kórokozó támadásával szemben. A permetezést követő 1 óra után a lehulló csapadék nem csökkenti a hatékonyságát.

A Comrade gombaölő szer a kalászosok széles hatásspektrumú, hosszú hatástartamú gombaölő permetezőszere Az azoxistrobin hatóanyag a gombaölő hatása mellett a növényekben kedvező élettani változásokat indít el.

Ez az úgynevezett zöldítő hatás, aminek köszönhetően tovább marad zöld a lepermetezett növény lombfelülete: ez hosszabb élettartamot, intenzívebb tápanyagfelvételt és asszimilációt eredményez.

Egyre több kártevő jelenik meg az őszi káposztarepcében. A Sharda új terméke, a Killer 10EC kiváló megoldás a fénybogár, repcebolha, kis káposztalégy, repcebecő-ormányos mellett a napjainkban terjedőben lévő repceszár-ormányos és nagy repceormányos ellen is.

 

Yara – élelmiszerellátás felelősségteljesen

 

Alaptrágyázásra YaraMila

 

A Yara több mint egy évszázados tapasztalattal rendelkezik a tápanyagellátás területén. A vállalat azonban számos ipari megoldást is kínál: egyik innovatív fejlesztése például a Yara AdBlue dízelüzemanyag-adalék, ismertette érdekességként előadásában Tóth Gábor területi képviselő.

A YaraMila komplex, melegen granulált mikroelem tartalmú szántóföldi műtrágyacsalád. Szemcséi nagy szilárdságúak, nem tapadnak össze és nem porlanak. A szemcsék mérete és sűrűsége közel azonos, így a táblára kiszórva egyenletesen oszlanak el.

A YaraMila a többféle, könnyen felvehető tápelemeinek köszönhetően a növény számára kedvezőbb fajlagos vízfelhasználást és erősebb immunrendszert eredményez.

Megfelelő talajnedvesség esetén a szemcsék azonnal oldódni kezdenek, és folyamatosan szolgáltatják a növények számára szükséges tápanyagokat, így a YaraMila a vetéssel egymenetben és fejtrágyaként is alkalmazható.

 

Tóth Gábor, a Yara Hungária Kft. területi képviselője

 

YaraBela – nitrogéntartalmú műtrágyacsalád

 

A nitrogénfejtrágyák közül a terület kénellátottsága alapján a YaraBela Extran vagy YaraBela Sulfan műtrágyát ajánlja a vállalat. A YaraBela termékek könnyen kezelhetők, számos növénykultúra tápanyagellátására alkalmasak. Jól időzített kijuttatás esetén minimális a nitrogénveszteség, ami javítja a gazdálkodás hatékonyságát.

 

A YaraVita lombtrágya-termékcsalád biztosítja a fontos tápelemeket

 

Mikroelem pótlására kiválóak a YaraVita termékcsalád egy vagy több tápelemet tartalmazó tagjai. A YaraVita biztosítja, hogy a mikroelemek pontosan oda és akkor jussanak el, ahol és amikor szükséges a növény számára. Ez azért nagyon fontos, mert ha csak egy is hiányzik, a növény képtelen az összes többi mikroelem hasznosítására.

A szerkivonások és a szigorodó szabályozások ugyan nehezítik a növénytermesztést, de a szakmai tanácskozáson résztvevő gazdálkodók megbizonyosodhattak arról, hogy a növénytermesztést és növényvédelmet segítő megfelelő készítmények állnak a felhasználók rendelkezésére.