fbpx

Mindenki infrás nedvességmérőre vált?

Írta: Szerkesztőség - 2019 december 10.

Egy gyors nedvességmérő műszer tökéletes választás, ha azonnali eredményt szeretne, legpontosabb eredményeket viszont csak szárítószekrénnyel kaphat.

 

Gyors nedvességmérő műszereknél egy kis nedvességtartalom-különbség is nagy vezetőképesség-változást okoz. Hátrányuk az infrás nedvességmérőkkel szemben, hogy minden egyes anyagra, terményre külön skálát, ún. kalibrációt igényelnek.

A kalibrálást minden esetben pontosan a megmérendő terményre kell elvégezni, hiszen minden anyag, termény dielektromos állandója más és más. Sőt, terményeken belül még a fajta, az évjárat, vagy a termesztés helyének (éghajlatának) változása is eredményezhet különbségeket a mérésekben. (Például: adott évben teljesen más lehet az afrikai és más az európai búza kalibrációja, a termelés körülményeinek, éghajlatának eltérése miatt.)

 

Bárminek megmérheti a nedvességtartalmát

 

Az infrás nedvességmérőknél nincs szükség terménykalibrációra, hiszen a mérendő termény vagy anyag lényegtelen! Itt a mérendő minta nedvességtartalmát a szárítás során végbemenő súlyvesztésből számolja a műszer egy algoritmus alapján, így kávé, dohány, fa vagy akár sóder, homok nedvesség- vagy szárazanyag-tartalmát is vizsgálhatjuk velük. Ezért az infrás nedvességmérők igen széles körben elterjedt az ipartól kezdve a mezőgazdaságon át egészen a laborokig.

Cégünk profiljából eredendően az infrás nedvességmérőket a gabonaiparba ajánljuk, de sok példa volt már rá, hogy másféle minták vizsgálatára is vitték.

 

Milyen típusai vannak az infrás nedvességmérő készülékeknek?

 

Infrás nedvességmérőink között csak apró különbségek vannak, mégpedig a beépített precíziós mérleg méréshatárát (50-200 gr) és a mérleg precizitását (0.01-0.001) illetően. Érintőképernyős vagy nyomgombos kivitel. Egyszínű vagy színes kijelzős.

Termékpalettánkat egy osztrák beszállító infrás nedvességmérőjével kezdtük, melyen elég sok beállítási lehetőség között „veszhettünk el”. Ezért ma már csak az LD-Agro infrás nedvességmérőit forgalmazzuk kizárólag! Ezek a műszerek modernebbek és egyszerűbben is kezelhetőek.

Tévedés ne essék, nem gyerekjáték e műszerek kezelése és a megfelelő használata, de aki veszi a fáradtságot és megtanulja a műszer beállításait, onnantól soha nem téveszt a nedvességtartalom mérése során ezekkel a műszerekkel!

 

Apró trükkök, melyek megkönnyítik a használatot

 

Infrás nedvességmérő használatakor első soron elő kell készíteni a mintát, tehát megtisztítani és magvak esetén érdemes megtörni, megaprítani egy kicsit (vagy napraforgónál pl. megnyitni), hogy a mag belsejében tárolt nedvesség is gyorsabban ki tudjon párologni. Érdemes párgrammos mintákkal (5-10 gr) dolgozni csak, ezzel is lerövidítve az infrás nedvességmérő mérési időtartamát.

A műszeren először a szárítási hőmérséklet beállítását kell helyesen meghatároznunk a mintának megfelelően, hogy kellően gyors legyen a kipárolgás, de ne égjen meg a minta.

Kedves kiemelt partnerük, a Mogyi Kft.-nél a laboros kollégákkal végeztünk referencia méréseket infrás nedvességmérőkkel napraforgón, megnyitott maghéjjal, és így kb. 5 perc alatt sikerült elvégezni 1-1 mérést. A mérés pedig egységesen 5,5 %-os nedvességtartalmat mutatott, mindhárom alkalommal!

 

Egy műszer, melynek pontosságában sosem fog csalódni

 

A XXI. századot éljük, okos már a telefonunk, az autónk, a műszereink, sőt még az óránk is, de mind a mai napig nem létezik (okosabb) pontosabb nedvesség-meghatározási módszer, mint egy anyag teljes kiszárítása során fellépő súlyvesztésének mérése. Ez a módszer az infrás nedvességmérőinkkel reális áron elérhető nálunk!

További kérdéseivel forduljon bizalommal termékszakértőinkhez, készséggel állunk minden érdeklődő rendelkezésére!

Bővebben az infrás nedvességmérőkről itt olvashat!

 

Halmai Géza
Termékszakértő
halmai.[email protected]
+ 36 70/322-6145

 

Agrogazda.hu Mérőműszerek Kft.
Székesfehérvár, Zsombolyai u. 36.
+36 70/618-6225, +36 22/322-650
[email protected], www.agrogazda.hu